Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

kilka pysznych sałatek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 14 marzec 2004 - 14:38

SAŁATKA KRESOWA

50 dag ziemniaków * 15 dag grzybów marynowanych * 20 dag białej kapusty * 3 kwaszone ogórki * 2 cebule * 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego * łyżka stołowa octu winnego lub soku z cytryny * łyżeczka cukru * pieprz, sól

- Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzone obrać.

-Kapustę pokroić w paski, cebulę w ćwierćplasterki, a ogórki, grzyby i ziemniaki - w kostkę.
- Wymieszać rozdrobnione składniki, posypać cukrem i odstawić na 2-3 min.

- Skropić octem lub sokiem z cytryny oraz olejem i ponownie wymieszać.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#22 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 15 marzec 2004 - 16:14

SAŁATKA KIELECKA

Puszka kukurydzy * 2 strąki czerwonej papryki * 2-3 ogórki kiszone * 2 marchewki * pietruszka * ćwierć selera * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu * zielenina * cukier, sól, pieprz

- Marchew, seler i pietruszkę obrać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić.

- Paprykę oczyścić z nasion. Ogórki kiszone obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, zieleninę posiekać i wymieszać z osączoną kukurydzą.

- Przyprawić do smaku, wymieszać z sosem przyrządzonym z majonezu i jogurtu.

- Podawać z pieczywem jako jarską przekąskę lub jako dodatek do wędlin, ryb i innych mięs.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#23 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 04 wrzesień 2004 - 09:49

1 torebka ryżu (ugotować)
1 puszka nerkowca
2 mniejsze ogórki kiszone (pokroić w kosteczkę)
1 płaska łyżeczka curry

w/w składniki wymieszać z majonezem Babuni.
  • 0
Daga

#24 na czacie nick:anulka1982

na czacie nick:anulka1982

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 35 postów

Napisano 29 grudzień 2004 - 20:06

Sałatka kijowska

5 jajek,
1 puszka tuńczyka w oleju,
20 dkg żółtego sera,
1 słoik majonezu(średni)
1 puszka groszku konserwowego,
1 puszka kukurydzy,
1 średnia cebula.

Jajka ugotować, cebule pokroić w drobna kostkę, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć. Na spód miski położyć białka, drobno starty ser, połowe tuńczyka, połowe majonezu, groszek, cebule, kukurydze, drugą część tuńczyka, drugą część majonezu, na wierzch tarte żółtka i posypać zieloną pietruszką.

SMACZNEGO!!!
  • 0
Znaleźć wrażliwych ludzi, którzy czują to, co my, jest z pewnością największym szczęściem na ziemi.

#25 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 30 grudzień 2004 - 12:40

Sałatka śledziowa po kaszubsku
SKŁADNIKI:
3/4 kg filetów śledziowych bez skóry (matjasów)
5 dkg rodzynek
5 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
1 słoik papryki marynowanej (może być duży)

MARYNATA:
1 szklanka octu winnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
3 zmielone (chyba niekoniecznie zmielone) ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
cukier, pieprz

SOS:
1/3 szklanki keczupu
1/3 szklanki oleju
2 - 3 łyżki natki pietruszki
pieprz (może być biały-jesli ktoś lubi)

Filety wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, jeśli są bardzo słone, to zlać wodę po godzinie i namoczyć ponownie. Odcedzić po godzinie.
Przygotować marynatę: do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki wody, ocet i przyprawy, dodać cukier (od 1/4 - 2 łyżeczek, jak kto lubi) i trochę pieprzu.
Filety włożyć do letniej marynaty i odstawić NA 24 GODZINY.
Rodzynki i śliwki namoczyć w gorącej wodzie przez kilka minut-osączyć. Śliwki pokroić w paski. Śledzie odcedzić z marynaty, pokroić w średnią kostkę. Paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Przygotować sos: keczup wymieszać z olejem dość dokładnie, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić pieprzem do smaku (wg uznania).
Polać wszystko sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. SMACZNEGO!
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#26 na czacie nick:anulka1982

na czacie nick:anulka1982

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 35 postów

Napisano 21 luty 2005 - 19:37

Sałatka z pieczarek

50 dkg, pieczarek,
20 dkg cebuli,
150 ml oliwy (lub margaryna),
przecier pomidorowy,
1 cytryna,
liść laurowy,
sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku (słodka)

Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie lub margarynie, dodać wodę, przecier, majeranek. Pieczarki umyć, pokroić w paseczki, dodać do podsmażonej cebuli. Dusić od 20 - 30 minut.
Podawać na zimno lub ciepło z chlebem.

SMACZNEGO!!!
  • 0
Znaleźć wrażliwych ludzi, którzy czują to, co my, jest z pewnością największym szczęściem na ziemi.

#27 elola

elola

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 206 postów

Napisano 04 styczeń 2006 - 23:14

Żółta sałatka

szklanka ugotowanego ryżu (do gotowania dodać 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę curry)
puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasów
5 łyżek majonezu
3 roztarte ząbki czosnku
1 żółta papryka
2 łyżki soku z ananasa
sól
biały pieprz

Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Wymieszać z resztą składników. Proporcje można zmieniać do woli :D
  • 0

#28 Laleczka

Laleczka

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 05 styczeń 2006 - 02:54

Żółta sałatka

szklanka ugotowanego ryżu (do gotowania dodać 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę curry)


Uwielbiam tę sałatkę, ale jeszcze nie znalazłam curry, które by mi wybarwiło ryż na żółto. Masz może jakieś sprawdzone? Dla ułatwienia dodam, że próbowałam już nawet z czystą kurkumą.
  • 0
.:*LaleczkA*:.
Jak pisać pracę dyplomową?
www.dyplom.fora.pl

#29 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 05 styczeń 2006 - 12:13

Uwielbiam tę sałatkę, ale jeszcze nie znalazłam curry, które by mi wybarwiło ryż na żółto. Masz może jakieś sprawdzone? Dla ułatwienia dodam, że próbowałam już nawet z czystą kurkumą.


Poważnie? Kurczę, u mnie nigdy nie było z tym problemów... Mam curry w takim słoiczku z zieloną zakrętką Kamisa. A uzupełniam słoiczek curry firmy Cykoria SA. Jedno i drugie barwi mi ryż. :-) I w ogóle wszystko barwi - nie mogę doczyścić drewnianej łyżki, którą mieszałam potrawę z curry. :-)
  • 0
Daga

#30 elola

elola

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 206 postów

Napisano 05 styczeń 2006 - 14:22

Ja również nigdy nie miałam z tym problemu. Ostatnio używałam curry firmy Prymat. Pewnie chodzi o ryż. Im bielszy, tym lepiej barwi się na żółto
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych