kilka pysznych sałatek
#1
Napisano 20 kwiecień 2003 - 23:36
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki ryżu długoziarnistego * 25 dag. pieczeni wołowej * 1 strąk czerwonej papryki * 1/2 słoiczka małych marynowanych cebulek * 2 kwaszone ogórki * natka pietruszki * 1 czerwona cebula * 1/2 kubka jogurtu naturalnego * 3 łyżki majonezu * sól i pieprz
- ryż ugotować na sypko, ostudzić
- pieczeń wołową pokroić w drobną kostkę
- paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić
- ogórki pokroić w plasterki
- cebulę obrać, pokroić w krążki
- cebulki osączyć z marynaty
- jogurt połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem
- starannie wymieszać wszystkie składniki, polać przygotowanym sosem jogurtowym
- udekorować posiekaną natką pietruszki
zamiast wołowiny można użyć wieprzowiny lub kurczaka (bez kości rzecz jasna )
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 20 kwiecień 2003 - 23:48
1 seler naciowy * 15 dag. kukurydzy konserwowej * 1 puszka tuńczyka * kawałek papryki * majonez * koperek * sól i pieprz * sok z cytryny
- łodygi selera dokładnie umyć, starannie osuszyć, drobno pokroić
- dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę paprykę i rozdrobnionego tuńczyka
- wszystkie składniki połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać
- przyprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny
zamiast kukurydzy można użyć zielonego gorszku
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 21 kwiecień 2003 - 00:06
1 nieduży kalafior * 30 dag. fasolki szparagowej * 2 kwaszone ogórki * 1 marchewka * sól * pieprz * cukier * 2 łyżki oliwy z oliwek * sok z cytryny * łyżeczka musztardy
- kalafior umyć, podzielic na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku
- fasolkę oczyścić z łykowatych włókien, umyć, ugotować
- ogórki pokroic na plasterki
- marchewkę oczyścić, i zetrzeć na tarce
- strączki ugotowanej fasolki przekroić na pół (w poprzek, nie wzdłuż :twisted: )
- wymieszać skladniki, przyprawić do smaku
- na sos połączyć oliwę z sokiem z cytryny i musztardą, przyprawić do smaku
- polać sałatkę, schłodzić ją
można też dodać posiekany drobno ząbek czosnku
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 21 kwiecień 2003 - 00:16
1 nieduża cukinia * kilka strączków zielonego groszku * kawałek kalafiora * kilka młodych marchewek * pół kubeczka śmietany 12% * sól * biały pieprz
-cukinię umyć, pokroić w plasterki
- strączki ugotować
- osobno ugotować kalafior i marchewki
- pokrojone warzywa ułożyć na talerzu, posolić, oprószyć pieprzem, wymieszać ze śmietaną
doskonale pasuje do omletów, usmażonych z ziołami
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#5
Napisano 21 kwiecień 2003 - 05:44
No i całkiem dobry pomysł z tym działem kulinarnym
Dla świata jesteś nikim,
ale dla kogoś możesz być całym światem.
#6
Napisano 21 kwiecień 2003 - 09:57
Tylko skąd je wziąść :-P :-P
"Boże, daj mi siłę by zmienić to co mogę zmienić
i odwagę by zaakceptować wszystko, czego nie mogę zmienić,
i mądrość, bym znał różnicę".
#7
Napisano 22 kwiecień 2003 - 23:55
niedługo mam imprezkę w domu i pozwolę sobie skorzystac z kilku przepisów.
Czy muszę złożyć jakieś podanie w tej sprawie ?
Do kogo zatytułować ?
Pozdrawiam :-D :-D :-D
#8
Napisano 23 kwiecień 2003 - 14:24
#9
Napisano 25 kwiecień 2003 - 23:30
Składniki :
ok.15dkg makaronu /małe muszelki/
1 puszka tuńczyka w oleju
1 paczka mrożonych brokuł
4-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać tuńczyk w oleju i wymieszać. Brokuły ugotować w vegecie /ok.5 min/, odcedzic i dodac do makaronu. Rozdrobniony czosnek przesmażyc z 2 łyżkami oleju na lekko złotawy kolor i dodać go do pozostałych składników i dokładnie wymieszać i ... można konsumować...
Smacznego..
Olimpia
#10 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 26 kwiecień 2003 - 02:30
#11
Napisano 06 maj 2003 - 18:19
- 1 torebka ryżu (ugotownego oczywiscie)
- pół strąka papryki czerwonej pokroic w kostkę
- pół strąka papryki zielonej
- puszka kukurydzy
- kawałek serka żółtego twardego (starkowanego)
- drobno pokrojony por (ilość wg uznania)
Wszystkie składniki zmieszać i połączyć z majonezem.... smacznego!
Sałatka mojej Moni
kapusta pekińska
pęczek rzodkiewki
szczypiorek
ogórek zielony
kawałek wędlinki pokrojonej w kosteczkę
puszka kukurydzy
Składniki pokroić, zmieszać z sosem majonezowo - jogurtowym i doprawic solą do smaku.
Sałatka jest lekka i smaczna, polecam!
:-D :-D :-D
#12
Napisano 15 czerwiec 2003 - 16:45
puszka ananasów
puszka...
kilka puszek różnych owoców, bita śmietana lub śnieżka, lub polewa czekoladowa, galaretka.
Owoce kroimy, mieszamy z pokrojoną galaretka, polewamy albo:
śmietana
albo polewą, albo posypujemy wiórkami: kokosowymi czy wiórkami czekolady...
i po prostu
zajadamy się.
ps. ja, niestety, naprawdę nie lubię robót kuchennych, ale lubuię pałaszowac wszelkie smacznosci.
Aże owoce same w sobie są pyszne, więc nie trzeba ŻĄDNEJ wyobraźni, by przy pucharku tych wspaniałych smaków duchem wyladowac pod palmą, nad brzegiem oceanu, chłonąć egzotyczne wonie...
Co niniejszym czynię
#13 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 04 lipiec 2003 - 14:31
- 2 sloiczki chrzanu
- 6 jajek
- 1 puszka ananasa
- mala smietana
sól, pieprz do smaku
bialko pokroic w kostke, zoltko pogniesc i wymieszac ze smietana,
ananaska pokroic w kosteczke , wszystko polaczyc i zalac smietana z zoltkiem .Smacznego..
pierzasta
#14
Napisano 03 wrzesień 2003 - 16:49
Składniki:
3 filety z piersi kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
orzechy włoskie
mały majonez
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ja zaczynam sałatkę od pokrojenia piersi na kostkę 1,5 x 1,5 cm a następnie smażę na rumiano kosteczki mięska na oleju. Moja siostra najpierw piecze (a koleżanka gotuje) w całości piersi a potem kroi w kosteczkę.
Do usmażonych kostek dodaję odsączoną kukurydze, pokrojone w kostkę ananasy i pokruszone nie za drobno orzechy.
Całość łączę z majonezem i doprawiam do smaku.
Szybka i pyszna, szczególnie z białym winem gronowym.
#15
Napisano 04 wrzesień 2003 - 18:10
Nie wyprowadzaj gości z błędu,że to z szynki
SAŁATKA Z MORTADELI
1/2 kg mortadeli
3 duże cebule
1 słoik ogórków kiszonych
Pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę.
SOS
1 łyżka stołowa oleju
1/2 łyżka stołowa octu
1 łyżka stołowa musztardy
1 mały koncentrat pomidorowy - puszeczka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki chilli / lub wg uznania/
Włożyć składniki sosu do rondelka. Zagotować - ostudzić.
Zalać mortadelę z resztą składników i wymieszać. Dodać majonez-/najlepiej kielecki/
Smacznego
Charles Chaplin
#16
Napisano 08 październik 2003 - 15:12
30 dag żółtego sera * 2 ugotowane selery * 1/2 szklanki śmietany * sól * pieprz * sok z cytryny * musztarda * zielenina * 3 jaja ugotowane na twardo * 2 pomidory * rzodkiewka
Ser i seler pokroić w paski, połączyć ze śmietaną, dodać przyprawy, posiekaną zielenię i wymieszać. Wyłożyć na półmisek, udekorować jajami, rzodkiewką i pomidorami.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#17
Napisano 08 październik 2003 - 15:17
30 dkg białego sera * pęczek rzodkiewki * pęczek szczypiorku * 1 zielony ogórek * kilka listków zielonej sałaty * można też dodać po kawałku czerwonej i żółtej papryki * sól * pieprz * majonez
Wszystkie składniki drobno pokroić i razem wymieszać. Przyprawić do smaku wymieszać z majonezem (najlepiej zwykłym). Sałatka najlepiej smakuje z bułką posmarowaną masłem.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#18
Napisano 09 październik 2003 - 20:17
3 szklanki wędzonego kurczaka pokrojonego w drobną kostkę * zielone winogrona (średnia kiść) * 1/2 szklanki orzeszków "nerkowców" * 1/3 szklanki majonezu * 1/3 szklanki jogurtu cytrynowego (może być jogurt naturalny z kilkoma kroplami świeżego soku cytryny) * 3 łyżki miodu * świeżo mielony czarny pieprz
-. Pokrojonego w kostkę kurczaka łączymy z winogronami i orzeszkami. Jeżeli winogrona są bardzo duże można przekroić je na pół, jeśli mają dość duże pestki, to lepiej je wydłubać.
- Przygotowujemy sos: łączymy i dokładnie mieszamy majonez, jogurt, miód.
- Zalewamy sałatkę sosem, mieszamy i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#19
Napisano 30 listopad 2003 - 19:17
seler w słoiczku (najlepiej z kwaskiem cytrynowym)
5 krążków ananasa pokrojonych w kostkę
puszka kukurydzy
ok. 5 dag orzechów włoskich
Wszystkie składniki połączyć z majonezem. Można dodać ryż, kurczaka lub tuńczyka.
#20
Napisano 01 luty 2004 - 15:13
2-4 marchewki * 2 kalarepy * ogórek zielony * 3 pomidory * pęczek rzodkiewek * łyżka zieleniny * szklanka jogurtu naturalnego * sól, pieprz, oliwa z oliwek
- Wszystkie jarzyny starannie umyć, marchewkę, kalarepę i ogórek obrać, pokroić w kostkę. Również pomidora pokroić w kostkę.
- Wymieszać wszystkie jarzyny z jogurtem i przyprawami. Skropić oliwą, posypać zieleniną.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych