kilka pysznych sałatek
#21
Napisano 14 marzec 2004 - 14:38
50 dag ziemniaków * 15 dag grzybów marynowanych * 20 dag białej kapusty * 3 kwaszone ogórki * 2 cebule * 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego * łyżka stołowa octu winnego lub soku z cytryny * łyżeczka cukru * pieprz, sól
- Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzone obrać.
-Kapustę pokroić w paski, cebulę w ćwierćplasterki, a ogórki, grzyby i ziemniaki - w kostkę.
- Wymieszać rozdrobnione składniki, posypać cukrem i odstawić na 2-3 min.
- Skropić octem lub sokiem z cytryny oraz olejem i ponownie wymieszać.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#22
Napisano 15 marzec 2004 - 16:14
Puszka kukurydzy * 2 strąki czerwonej papryki * 2-3 ogórki kiszone * 2 marchewki * pietruszka * ćwierć selera * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu * zielenina * cukier, sól, pieprz
- Marchew, seler i pietruszkę obrać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić.
- Paprykę oczyścić z nasion. Ogórki kiszone obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, zieleninę posiekać i wymieszać z osączoną kukurydzą.
- Przyprawić do smaku, wymieszać z sosem przyrządzonym z majonezu i jogurtu.
- Podawać z pieczywem jako jarską przekąskę lub jako dodatek do wędlin, ryb i innych mięs.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#23
Napisano 04 wrzesień 2004 - 09:49
1 puszka nerkowca
2 mniejsze ogórki kiszone (pokroić w kosteczkę)
1 płaska łyżeczka curry
w/w składniki wymieszać z majonezem Babuni.
#24
Napisano 29 grudzień 2004 - 20:06
5 jajek,
1 puszka tuńczyka w oleju,
20 dkg żółtego sera,
1 słoik majonezu(średni)
1 puszka groszku konserwowego,
1 puszka kukurydzy,
1 średnia cebula.
Jajka ugotować, cebule pokroić w drobna kostkę, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć. Na spód miski położyć białka, drobno starty ser, połowe tuńczyka, połowe majonezu, groszek, cebule, kukurydze, drugą część tuńczyka, drugą część majonezu, na wierzch tarte żółtka i posypać zieloną pietruszką.
SMACZNEGO!!!
#25
Napisano 30 grudzień 2004 - 12:40
SKŁADNIKI:
3/4 kg filetów śledziowych bez skóry (matjasów)
5 dkg rodzynek
5 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
1 słoik papryki marynowanej (może być duży)
MARYNATA:
1 szklanka octu winnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
3 zmielone (chyba niekoniecznie zmielone) ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
cukier, pieprz
SOS:
1/3 szklanki keczupu
1/3 szklanki oleju
2 - 3 łyżki natki pietruszki
pieprz (może być biały-jesli ktoś lubi)
Filety wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, jeśli są bardzo słone, to zlać wodę po godzinie i namoczyć ponownie. Odcedzić po godzinie.
Przygotować marynatę: do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki wody, ocet i przyprawy, dodać cukier (od 1/4 - 2 łyżeczek, jak kto lubi) i trochę pieprzu.
Filety włożyć do letniej marynaty i odstawić NA 24 GODZINY.
Rodzynki i śliwki namoczyć w gorącej wodzie przez kilka minut-osączyć. Śliwki pokroić w paski. Śledzie odcedzić z marynaty, pokroić w średnią kostkę. Paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Przygotować sos: keczup wymieszać z olejem dość dokładnie, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić pieprzem do smaku (wg uznania).
Polać wszystko sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. SMACZNEGO!
— Victor Hugo
#26
Napisano 21 luty 2005 - 19:37
50 dkg, pieczarek,
20 dkg cebuli,
150 ml oliwy (lub margaryna),
przecier pomidorowy,
1 cytryna,
liść laurowy,
sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku (słodka)
Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie lub margarynie, dodać wodę, przecier, majeranek. Pieczarki umyć, pokroić w paseczki, dodać do podsmażonej cebuli. Dusić od 20 - 30 minut.
Podawać na zimno lub ciepło z chlebem.
SMACZNEGO!!!
#27
Napisano 04 styczeń 2006 - 23:14
szklanka ugotowanego ryżu (do gotowania dodać 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę curry)
puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasów
5 łyżek majonezu
3 roztarte ząbki czosnku
1 żółta papryka
2 łyżki soku z ananasa
sól
biały pieprz
Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Wymieszać z resztą składników. Proporcje można zmieniać do woli
#28
Napisano 05 styczeń 2006 - 02:54
Żółta sałatka
szklanka ugotowanego ryżu (do gotowania dodać 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę curry)
Uwielbiam tę sałatkę, ale jeszcze nie znalazłam curry, które by mi wybarwiło ryż na żółto. Masz może jakieś sprawdzone? Dla ułatwienia dodam, że próbowałam już nawet z czystą kurkumą.
Jak pisać pracę dyplomową?
www.dyplom.fora.pl
#29
Napisano 05 styczeń 2006 - 12:13
Uwielbiam tę sałatkę, ale jeszcze nie znalazłam curry, które by mi wybarwiło ryż na żółto. Masz może jakieś sprawdzone? Dla ułatwienia dodam, że próbowałam już nawet z czystą kurkumą.
Poważnie? Kurczę, u mnie nigdy nie było z tym problemów... Mam curry w takim słoiczku z zieloną zakrętką Kamisa. A uzupełniam słoiczek curry firmy Cykoria SA. Jedno i drugie barwi mi ryż. :-) I w ogóle wszystko barwi - nie mogę doczyścić drewnianej łyżki, którą mieszałam potrawę z curry. :-)
#30
Napisano 05 styczeń 2006 - 14:22
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych