Ciasta !
#21
Napisano 09 sierpień 2004 - 17:15
80 dag mąki
20 dag margaryny
25 dag cukru
1 1/2 szkl. mleka
4 jaja
5 dag drożdży
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz do formy
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i jaja, rozmieszać łyżką, wlać mleko, wymieszać i pozostawić na około 12 godzin ( to nie pomyłka).
Dodać mąkę i roztopiony, przestudzony tłuszcz oraz cukier waniliowy lub esencję.
Dokładnie wymieszać łyżką, wlać do wysmarowanej tłuszczem formy do 1/3 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia i piec ok. 40 min w średnio nagrzanym piekarniku.
#22
Napisano 10 sierpień 2004 - 07:08
#23
Napisano 10 sierpień 2004 - 15:38
JĘŚLI BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ INNY PRZEPIS NA DROŻDŻOWY PLACEK, STRUCLE LUB INNE TO WAL JAK W DYM - MAM TEGO SPORO
#24
Napisano 04 wrzesień 2004 - 09:59
Składniki:
po 1 szklance mąki przennej, kaszy manny, cukru
1 cukier waniliowy (1.6 dag)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do wysmarowania formy 2 łyżki tłuszczu
Nadzienie:
1kg jabłek
13 dag masła
Polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki mleka, skórka otarta z 1 cytryny (ale bez polewy też jest pycha)
Sypkie składniki starannie wymieszać.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.
Tortownicę średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, wsypać 1 szklankę mieszanki, równomiernie pokrywając dno, włożyć połowę startych jabłek, posypać porcją mieszanki, włożyć pozostałe jabłka i przykryć resztą mieszanki.
Masło pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na szarlotce tak, aby była nim całkowicie pokryta. Ciasto wstawić do piekarnka nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. godziny.
Przygotować polewę: cukier puder utrzeć z mlekiem oraz skórką cytrynową i polać upieczoną, gorącą szarlotkę.
Podawać na zimno (ale na ciepło pycha), najlepiej z bitą śmietaną i ajerkoniakiem (albo z bitą śmietaną alkoholizowną).
Uwaga: jeśli jabłka są kwaśne, można dodać 2-3 łyżki cukru.
#25
Napisano 12 grudzień 2004 - 18:41
6 duzych jabłek pokroic w kostke, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki rodzynek ( zaparzyć), 1/2 szklanki orzechów pokrojonych, 2 łyzeczki skórek pomarańczowych skandyzowanych (tzn zagotowanych z cukrem).
Wszystko to wymieszać i na 2 godzinki wstawić do lodówki.
Dodać 2 szklanki mąki, 1 łyzeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, 3 jajka ( ubite jak na biszkopt) i wymieszać.
SMACZNEGO!!!
#26
Napisano 12 grudzień 2004 - 18:56
3 szklanki mąki, 1 i 1/2 kostki margaryny, 7 dkg drożdzy, 3 łyżki bułki tartej, 5 łyżeczek mleka, 2 łyżki cukru, 6 żółtek, cynamon, orzechy(1 szklanka).
Sposób wykonania
podzielic nożem mąke z margaryna i żółtkami. Drożdze z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku(poczekać az podrosną) dodać do mąki i wszystko zarobić . Podzielic na 3 części. Na ciasto dać mase jabłkowa, 2 ciasto i masę orzechową, a na góre trzecią warstwe ciasta.
Masa jabłkowa
1 kg jabłek zetrzeć i wycisnąć(posypć cynamonem)
Masa orzechowa
1 szklanka orzechów krojonych.
Ubić pianę z 6 białek + 1 szklanka cukru + cukier waniliowy + orzechy + 3 łyzki bułki tartej + 1/2 łyżki proszku do pieczenia.
SMACZNEGO!!!
#27
Napisano 12 grudzień 2004 - 19:06
puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego), 4 galaretki (cytrynowa, agrestowa, truskawkowa, pomarańczowa).
Galaretki (każdą) rozpuścić w szklance wody. Do mleka(opodzielonego na 3 części)wlać żelowata galaretkę i mksować (okooło 5 min). Wylać na tortownice wyłozona biszkoptamii wstawić do zamrażarki aby stęgło. Następnie zrobić drugga warstwe i do zamrażarki aby stęgła , trzecia warstwa i na wierzch galaretka.
SMACZNEGO!!
#28
Napisano 28 listopad 2005 - 03:55
Pozdrawiam!
Becia
#29
Napisano 28 listopad 2005 - 10:31
A czy ktoś zna przepis na ciasto,którego nie trzeba ani ucierać,ani wyrabiać? Ja mam taki przepisik w swoim repertuarze i chętnie się nim podzielę,o ile będą chętni.
Pozdrawiam!
Becia
Ja mam, wrzucałam tu już nawet - na szarlotkę sypaną. Ale jeśli masz inne, to ja poproszę. Bardzo, bardzo.
#30
Napisano 04 styczeń 2006 - 20:23
Promyk i ja postanowiłyśmy podzielić się z Wami przepisem na przepyszne włoskie ciasto czekoladowe Sogno al cioccolato, które robiłyśmy w Sylwestra. :-)
na 6 osób
czas przygotowania 15 minut
czas pieczenia 25 minut
łatwy w wykonaniu
25 dag gorzekiej czekolady
1/2 filiżanki masła
1 1/4 filiżanki cukru
1/4 filiżanki mąki pszennej
4 białka
szczypta soli
1 filiżanka śmietanki 30%
Czekoladę stopić z masłem w garnku o podwójnym dnie lub na parze. Odstawić z ognia, utrzeć z cukrem, dodać mąkę i znów ucierać. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać je do masy czekoladowej. Płytką formę do ciasta o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wlać do formy masę czekoladową. Piec 25 minut w piekarniku 150 stopni. Placek powinien mieć na wierzchu skorupkę, a w środku być miękki. Odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę. Podawać z czekoladowym plackiem.
A ciasto wygląda tak:
Promyk i Daga życzą smacznego.
Dajcie znać, jak Wam się ciasto udało.
#31 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 17 styczeń 2006 - 11:21
Biskopt: 5 jajek, łyżka oleju, szklanka cukru, łyżka gorącej wody, szklanka mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka z cukrem ubić na sztywno i, cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku.
Następnie dosypać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, wlać olej oraz wodę i delikatnie mieszać.
Ciasto przełożyć na przygotowaną blaszkę i piec w średnio gorącym piekarniku.
[b]Dodatkowo: duże butelka soku "Kubuś" (smak wedle uznania), 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, łyżka cukru kryształ, 3 paczki herbatników szkolnych, pół litra śmietany kremówki 30%, 3 łyżki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, tabliczka białej czekolady.
Odlać pół szklanki soku, rozpuścić w nim dwa budynie i dodać łyżkę cukru, pozostały sok zagotować i, mieszając, wlać rozrobione budynie. Tak przygotowany, gorący budyń wylać na na biszkopt. Na wierzchu ułożyć herbatniki i ciasto odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w mniej niż połowie szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodająć puder oraz tężejącą żelatynę i wyłożyć na herbatniki. Na koniec zetrzeć czekoladę i posypać nią ciasto.
....łyżka w łape i można przystępować do pałaszowania
#32
Napisano 22 styczeń 2006 - 23:09
IZAURA
Ciasto :
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jaja
5 łyżek wody
Masa serowa :
50-70dkg sera białego
4 jaja
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
wiórki kokosowe /do dekoracji/
Przygotowanie:
Margarynę, cukier , kakao, wode i cukier waniliowy gotować 5 minut . Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.
Masa serowa: zemleć ser, jajka z cukrem ubić , połączyć z serem i z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać ,aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na ciasto. Piec ok.60min. w temp. 200 C.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto polać odlaną wcześniej masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Znam ten placek!
Olimpia.
#33
Napisano 13 marzec 2006 - 16:26
#34
Napisano 12 kwiecień 2006 - 19:59
Tylko błagam nie dla zawansowanych
#35
Napisano 15 kwiecień 2006 - 08:42
Mam pytanie.Zna ktoś przepis na sernik?
Tylko błagam nie dla zawansowanych
Oto jeden z najprostszych przepisów na sernik:
„Sernik bez spodu”
Składniki:
- 6 jajek
- 125 g miękkiego masła plus trochę do wysmarowania formy
- 250 g cukru
- 750 g chudego twarogu
- 500 g mascarpone lub tłustego białego sera
(zamiast dwóch rodzajów sera możesz dać po prostu jeden tłusty biały
ser 1,25 kg, który jest przystosowany do serników – jeżeli nie będzie
takiego w sklepie to najlepiej go samemu zmielić trzy razy)
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- duża garść bułki tartej
Włączyć piekarnik na 180 st. C. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puszystą pianę z cukrem. Ucierając, dodawać do masła jedno po drugim żółtka, lekko odciśnięty (niekoniecznie) twaróg, ser mascarpone i budyń z torebki (proszek). Białka ubić na sztywną pianę, razem z mąką ziemniaczaną dodać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem, posypać bułką tartą i napełnić masą serową, wygładzić powierzchnię i piec na złoty kolor przez półtorej godziny.
Jeżeli byś chciała inny przepis na sernik np. domowy, niemiecki, cytrynowy, sernik z makiem (trochę pracochłonny)...itd. to daj znać.
Wesołych Świąt Wielkiej Nocy, Alleluja !
Promyk
#36
Napisano 09 grudzień 2009 - 22:41
Jeśli obecność – to tylko niewymuszona * Jeśli być kimś – to tylko sobą.
- Rafał Wicijowski
#37 Gość_amber44_*
Napisano 19 czerwiec 2010 - 20:07
#38
Napisano 19 czerwiec 2010 - 22:11
1kg jabłek kwaśnych jak są słodkie sok z cytryny
30 dag mąki
15 dag masła (ja daję pół kostki ) może być margaryna
1/2 szklanki cukru (chyba że ktoś lubi bardziej słodkie to więcej)
cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 proszku do pieczenia
trochę bułki tartej na posypanie blaszki
skórka z cytryny lub pomarańcza starta na tarce
cynamon jak ktoś lubi tylko nie za dużo
Zagnieść kruche ciasto - mąkę przesypać na stolnicę, dodać masło lub margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki by nie była za twarda) posiekać to nożem wraz z mąką, dodać śmietanę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Zagnieść ciasto ręką tak by nie przywierało do stolnicy, ciasto już wyrobione schować do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, do jabłek dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny wymieszać dodać trochę cynamonu, Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, wysmarować blachę masłem i posypać bułką, rozłożyć ciasto na blaszkę tak by boki dobrze były wyklejone, ciasto ponakuwać widelcem, wyłożyć jabłka na ciasto można trochę posypać cukrem( jak ktoś lubi słodsze ) resztę ciasta jak zostanie rozłożyć na wierzch ( ja rwię małe kawałki i rzucam do nagrzanego piekanika 180C piec około 40 min .można posypać cukrem pudrem jak wystygnie
Dodano nie 20 cze 2010 01:15:17 MSD :
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia a ja napisałam 1/2 proszku do pieczenia przepraszam literówka
#39 Gość_nicka_brak_*
Napisano 26 sierpień 2011 - 19:17
2 całe jaja
3/4 szkl. cukru
+
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. oleju
4 zgniecione banany
+
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonać wg kolejności, ja robię to mikserem
Piec w 170 st.C ok 50 min
Na wierzch można dac polewę czekoladową
sma-czne-go )
#40
Napisano 27 sierpień 2011 - 10:55
Przepis wydrukowałam i na pewno niebawem zostanie wypróbowany.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych