Ciasta !
#1
Napisano 26 kwiecień 2003 - 11:35
Ciasto :
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jaja
5 łyżek wody
Masa serowa :
50-70dkg sera białego
4 jaja
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
wiórki kokosowe /do dekoracji/
Przygotowanie:
Margarynę, cukier , kakao, wode i cukier waniliowy gotować 5 minut . Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.
Masa serowa: zemleć ser, jajka z cukrem ubić , połączyć z serem i z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać ,aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na ciasto. Piec ok.60min. w temp. 200 C.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto polać odlaną wcześniej masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Olimpia.
#2
Napisano 07 wrzesień 2003 - 11:40
4 jajka
4 jabłka
1 1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu (w proszku)
1 szklanka obranych orzechów :-P
.................................................................
Margarynę ucieramy z żółtkami. Dodajemy stopniowo cukier i mąkę. Następnie sodę i proszek i cynamon.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Na końcu wsypujemy pokruszone orzechy i jabłka (obrane i pokrojone w drobne, cienkie plastry :-P
pieczemy w temp. 180 stopni około godzinki :-P :-P
#3
Napisano 09 wrzesień 2003 - 22:08
1 kilogram owoców (najlepsze truskawki, mogą być śliwki, wiśnie lub oczywiście jabłka)
1 filiżanka mąki
1 filiżanka cukru
ok. 10 dag masła
trochę rodzynek
cukier waniliowy
cynamon
rodzynki
orzeszki
po prostu co kto lubi
Ugnieść ciasto z maki, cukru i masła. Włożyć do lodówki.
Owoce obrać lub wydłubać pestki, pourywać szypułki, pokroić bądź utrzeć - w zależności od natury owoca
Ułóżyć w naczyniu zaroodpornym, posypac cukrem pudrem i innymi dodatkami.
Na tak pięknie przygotowane owoce utrzeć ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Skromne ale adorowane przez palaszujacych, zachęcam :-D
Haliczanka
Albert Einstein
#4
Napisano 10 wrzesień 2003 - 13:42
1 szklanka cukru + 4 jajka - ubić
+ łyżeczka proszku do pieczenia + cukier waniliowy + 1,5 szkl. mąki
Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem
Na ciasto wyłożyć owoce z kompotu lub mrożone
piec około 45 minut
Smacznego
A. Neveux
#5
Napisano 10 wrzesień 2003 - 14:37
Hmmm
Amelia gdy bede w Krakowie bo tam mieszkalem to sie wpraszam na Cynamonek, tylko nie wiem czy jeden wystarczy, jestem dosc duzy
haliczanka do Ciebie tez zagladne
A po drodze akurat przejezdzam przez Slask no i o Jaworzno zaczepie. :-D :-D :-D
W Krakowie bede troche siedzial wiec hmmm no wiecie...
Natomiast droga powrotna znowu prowadzi przez Slaski i Jaworzno.
Mniam
Pozdrawiam
#6
Napisano 10 wrzesień 2003 - 16:25
Zdobędę truskawki :-D
Haliczanka
Albert Einstein
#7
Napisano 10 wrzesień 2003 - 16:30
No to maszt dziewczyno pozamiatane
Pozdrawiam
#8
Napisano 11 wrzesień 2003 - 10:35
FALOWIEC
Składniki do ciasta
20 dkg. cukru
30 dkg. mąki
5 jajek
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
5 jabłek
Składniki do masy
1 kostka masła
15 dkg cukru pudru
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
................................................................
Masło, cukier i żółtka utrzeć, następnie dodać mleko i ubite białka. Ciasto podzielić na dwie połowy i do jednej dodać kakao. Następnie wylać oba kolorki na blachę. Jabłka pokrojone w cienkie plasterki układamy na wierzch.
.................................................................
Masa:
1 kostkę masła, 15 dkg cukru pudru utrzeć i dodać do tego 1 1/2 ugotowanego budyniu. następnie wlać 2 szklanki mleka.
wszystko wymieszać i położyć na upieczonym cieście.
........................................................................
Polewa:
10 dkg. margaryny
5 dkg. kakao
3 dkg. masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Wszystko razem zmieszać i postawić na kuchence, ciągle mieszając aż otrzymamy gładką masę. wtedy polewamy polewą ciasto!!!
I gotowe!!
#9
Napisano 14 październik 2003 - 18:44
produkty na ciasto:
2 szkl. mąki
pół kostki maragryny
2 jajka
pół szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cisto:
2 całe jajka, pół szklanki cukru pudru - ubić na sztywno, dodać pół kostki margaryny rozpuszczonej i 20 dkg kokosu lekko wymieszać i wlać na budyń.
3 budynie ugotować na 1 litrze mleka, dodać 1 łyżeczke masła. Na surowe ciasto wylać letni budyń.
Można na wierzch (po ostygnięciu) ułożyć delicje i zalać galaretką.
Piec około 45 minut w 200 *C.
:-D
A. Neveux
#10
Napisano 14 październik 2003 - 18:57
Składniki w kolejności podawania (łączenia):
3 jajka
1 szkl. cukru
pół szkl. oleju
pół szkl. mleka
2 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki sody
1 mały słoiczek dżemu
piec około 30 minut w temp. 180*C
smacznego! :-D
A. Neveux
#11
Napisano 15 październik 2003 - 18:12
2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
4 całe jajka
2 szkl. marchwi utartej na grubym tarle
3 szkl. mąki
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jajak utrzeć+ cukier+ olej+ marchewka+ mąka+ reszta...
Piec ok. 40 minut w 180*C
Smacznego!!
A. Neveux
#12
Napisano 15 październik 2003 - 18:35
30 dkg. maku
20 dkg. cukru
40 dkg. jabłek utartych
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżeczek kaszy manny
8 jajek
20 dkg. margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, z białek ubić piane. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Połączyć i dodać zmielony mak, proszek do pieczenia i pianę.
Piec około godzine w 200*C.
A. Neveux
#13
Napisano 19 listopad 2003 - 00:14
Pyyysznooości....
Ayla
#14
Napisano 09 czerwiec 2004 - 20:21
SKŁADNIKI:
*5 jajek
*szklanki cukru
*szklanki mąki
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 szklanka zimej wody
*szklanka oleju
*3 łyżki kakao
*2 zapachy waniliowe
......................................................................................................................................................................................................................
WYKONANIE:
-utrzeć jajka z cukrem,
-dodać mąke z proszkiem,
-podzielić ciasto na 2 części,
-do jednej kakao,1/2 szkl.wody,1/2 szkl.oleju,
-do drugiej resztę wody i oleju oraz 3 łyżki mąki,
-formę wysmarować tłuszczem,
-nalewać na środek formy na przemian oba ciasta,
-piec 1h w temp.ok.180C
......................................................................................................................................................................................................................
UWAGI!:
Tanie i łatwe w przyrządzeniu ciasto.Mnie co prawda za pierwszym razem wyszedł zakalec... :oops: ale i tak było pyszne :!:
SMACZNEGO :!:
#15
Napisano 15 czerwiec 2004 - 22:16
Składniki:
1 jogurt, 2 miarki mąki, 2 miarki cukru, 1/2 miarki oleju (oliwy?), 3 jajka,
1/2 torebki proszku, cukier waniliowy, szczypta soli.
Miarka jest pusty, wypłukany kubek (125 ml) po jogurcie.
-właczyć piekarnik na 180°
-wrzucać wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszać trzepaczka elektryczna
-posmarować masłem i poproszyć mąką okragłą forme (20-22 cm), o niezbyt
niskich brzegach (rosnie!), wlać ciasto i wstawić do piekarnika na okolo pół godziny.
To jest podstawowy przepis. Można urozmaicać na różne sposoby:
zamaiast oleju, rozpuszczone masło, lub gęsta śmietana, można dodać kakao gorzkie lub wiorki kokosowe, lub migdałowe, jabłka, ananasy, etc... Można polukrować, lub polać czekoladą...
lub powtykać do ciasta kawałeczki czekolady, przed włożeniem do piekarnika.
Zawsze sie udaje i szybko robi.
#16
Napisano 16 czerwiec 2004 - 09:05
#17
Napisano 09 sierpień 2004 - 08:29
#18
Napisano 09 sierpień 2004 - 16:39
oto kilka przepisów na ciasto drożdzowe
DROŻDŻOWE I ( dla niecierpliwych)
50 dag mąki
3 jaj
13 dag margaryny
1 szkl. mleka
25 dag cukru
5-6 dag drożdży
cukier waniliowy lub esencja zapachowa ( ja nigdy nie dodaję)
tłuszcz do formy
* do mąki dodać cukier i wymieszać
* drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem (letnim)
* wlać do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić
* dodać jaja, wyrobić ciasto ręką (lub drewnianą łyżką)
* dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić
* ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, pozostawić w cieple do wyrośnięcia
* piec 30-40 min. w średnio gorącym piekarniku
#19
Napisano 09 sierpień 2004 - 16:54
50 dag mąki
25 dak cukru
1 szkl. mleka
13 dag margaryny
4 żółtka
5 dag drożdży
wanilia lub cukier waniliowy
rodzynki, skórka pomarańczowa - co kto lubi
tłuszcz do formy
sporządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki, rozmieszać i postawić w ciepłym miejscu na ok.15 min
mleko zagotować, dodać pół laski wanili lub cukier waniliowy, przestudzić
:? żółtka utrzeć z cukrem
do przesiane mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, mleko i wyrobić
dodać roztopiony ciepły tłuszcz, dokladnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia
:-P ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, poczekać aż wyrośnie i piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku
:?: po upieczeniu można polukrować
#20
Napisano 09 sierpień 2004 - 17:07
50 dag mąki
25 dag cukru
1 szk mleka
13 dag margaryny
2-3 jaja
5 dag drożdży
szczypta soli, cukier waniliowy, bakalie,tłuszcz do formy
*drożdże rozetrzeć z łyżką cukru
*mleko zagrzać w dużym naczyniu, rozpuścić w nim cukier, cukier waniliowy,sól,a następnie wymieszać z mąką i jajami
*po przestudzeniu dodać drożdże i wyrobić
*ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
*wymieszać z bakaliami, aromatem
*wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do 1/3 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia
*piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych