Napisano 18 wrzesień 2019 - 19:37
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Napisano 18 wrzesień 2019 - 19:46
Wszystko jest na stronach ZUS-u Wystarczy tylko pogrzebać
A, więc:
Jeśli jako emeryt lub rencista wykonujesz pracę zarobkową i z tego tytułu podlegasz ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, możesz zgłosić wniosek o ponowne ustalenie wysokości świadczenia z doliczeniem okresów składkowych lub nieskładkowych.
Wniosek o doliczenie okresu ubezpieczenia możesz złożyć nie wcześniej niż po zakończeniu kwartału kalendarzowego. Źródło: https://www.zus.pl/s...emerytur-i-rent
Emeryturę lub rentę możemy przeliczyć, jeśli:
- przy składaniu wniosku o przyznanie świadczenia nie dysponowałeś wszystkimi dokumentami za okresy ubezpieczenia, które moglibyśmy uwzględnić przy obliczaniu Twojego świadczenia;
- obecnie możesz udokumentować zarobki za lata sprzed roku przejścia na emeryturę lub rentę, lub zarobki, jakie uzyskiwałeś po przyznaniu świadczenia;
- po przyznaniu świadczenia pracowałeś lub opłacałeś składki na ubezpieczenie społeczne.
W dalszej części artykułu przedstawiamy zasady przeliczania świadczeń. Możliwości przeliczenia różnią się w zależności od tego, według jakich zasad masz przyznane świadczenie.
Ważne! Przeliczenie świadczenia następuje na Twój wniosek. Emeryturę lub rentę przeliczymy od miesiąca, w którym złożysz wniosek. Jeśli okazałoby się, że po przeliczeniu przysługuje Ci niższe świadczenie, to nadal będziemy wypłacali Ci świadczenie w dotychczasowej wysokości.
Źródło: https://www.zus.pl/s...emerytur-i-rent
Przydatne: https://www.zus.pl/o...efonicznej-cot-
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
Napisano 18 wrzesień 2019 - 20:36
Jeśli obecność – to tylko niewymuszona * Jeśli być kimś – to tylko sobą.
- Rafał Wicijowski
Napisano 19 wrzesień 2019 - 10:09
Aniołku ale to nie dotyczy rent socjalnych, one są dla wszystkich w takiej samej kwocie. Tak myślę, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
Renty socjalne są jedynie waloryzowane. Jednak osoby mające świadczenia przyznane przez ZUS (emerytura, renta z tytułu niezdolności do pracy), które spełniają warunki opisane wyżej mogą je przeliczyć ponownie, jeśli oczywiście odprowadzały składki na ubezpieczenie społeczne.
Napisano 19 wrzesień 2019 - 14:04
Jeśli obecność – to tylko niewymuszona * Jeśli być kimś – to tylko sobą.
- Rafał Wicijowski
Napisano 19 wrzesień 2019 - 15:33
Tak, tak wszystko się zgadza. Tyle tylko, że Ketjow pyta o rentę socjalną.
Z tego też powodu odpisałam ogólnie nie odnosząc się jedynie do renty socjalnej. Teraz przynajmniej wie, jakie świadczenia można podnieść i na jakich zasadach, aby nie było wątpliwości. Renta socjalna zawsze jest na przysłowiowym "szarym końcu"....
Napisano 19 wrzesień 2019 - 17:12
Nie jestem prawnikiem ani innym specjalistą - moje odpowiedzi warto konsultować z urzędnikami ZUS. Ale:
- Tak, jak już wyżej w wątku podała @Singe, w przypadku renty socjalnej nie ma możliwości podniesienia kwoty świadczenia. Jej wysokość jest stała i podlega wyłącznie automatycznej waloryzacji raz do roku (na podstawie inflacji).
- W określonych sytuacjach można przejść z renty socjalnej na rentę z niezdolności do pracy (której wysokość jest zależna od składek na ubezpieczenie społeczne). Jest to jednak możliwe tylko, jeśli osoba mająca już rentę socjalną nabędzie nową przyczynę niepełnosprawności w okresie, kiedy pracuje.
Podsumowując: jeśli Twój stan zdrowia nie uległ drastycznemu pogorszeniu w trakcie pracy, to będziesz otrzymywać tylko automatycznie waloryzowaną rentę socjalną i żadnych podwyżek za pracę nie ma.
boginka (rzecz. mit.) – duch opiekuńczy lub wiedźma; jakże to ludzkie.
Napisano 20 wrzesień 2019 - 09:29
Powtórzę za Singe - poprawcie mnie jeśli się mylę.
i żadnych podwyżek za pracę nie ma.
Tak na moją logikę. Gdyby były podwyżki to O.N. nie miały by limitów zarobkowych.
Użytkownik __ANIOLEK__ edytował ten post 24 wrzesień 2019 - 18:12
zmniejszony cytat.
Piotr Bukartyk.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Renta socjalna
Pomoc →
Poszukuję informacji →
Jak odwiesić rentę socjalną?Napisany przez Werkaa96 , 26 kwi 2021 ![]() |
|
![]()
|
||
Pomoc →
Poszukuję informacji →
abonament radiowo-telewizyjnyNapisany przez Lemonka2640991 , 24 maj 2020 ![]() |
|
![]()
|
||
Pomoc →
Poszukuję informacji →
Jaka łączna kwota renty socjalnej za 4 miesiące?Napisany przez narita , 24 lut 2020 ![]() |
|
![]()
|
||
Pomoc →
Przepisy prawne →
Zwrot renty socjalnejNapisany przez Rufin , 02 lip 2018 ![]() |
|
![]()
|
||
Pomoc →
Poszukuję informacji →
pierwszy przelew renty socjalnejNapisany przez herbaciarka , 19 lut 2017 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych