Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Eutanazja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzysiek33

krzysiek33

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 21 postów

Napisano 06 marzec 2009 - 09:55

Cześć;)
Ostatnio za sprawą mamy leżącego w śpiączce Krzyśka wiele się mówi o eutanazji... Poseł Palikot:P ma napisać wstępny projekt ustawy zezwalającej w szczególnych wypadkach na przerwanie życia. Nie wiem jak Wy, ale ja jako ON, jestem za. Uważam, że to powinien być wybór każdego z nas. Mam taką propozycje-pytanie... Czy IPON jako portal osób "niepełnosprytnych" mógłby zorganizować sondaż ww. temacie. Wyniki popierające, bądz nie, można by przesłać do Palikota. W końcu, kto jak kto, ale MY, mamy szczególne prawo a nawet obowiązek zabrać głos w tej delikatnej sprawie!:evil1:
  • 0

#2 Kris26

Kris26

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 254 postów

Napisano 06 marzec 2009 - 11:16

Tak,też jestem ZA.Jestem katolikiem i co z tego.ale nie uznaje trzymania przy życiu w skrajnych i beznadziejnych wypadkach,tak jak np. tego Krzyska (notabene mojego imiennika) .
Cała burza Koscioła,jakis śmiesznych organizacji mieniących się obrońcami zycia i innych podbnych wanalazków jest sprytnie wykorzystywaną prgpagandą.
Trzymanie kogoś przy zyciu w tak skrajnym przypadku to nic innego jak świadome godzenie sie na jego ból oraz męczarnie.To jest wręcz sadyzm i iznęcanie sie nad drugą osobą.
  • 0

#3 Gość_michalina_*

Gość_michalina_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2009 - 13:01

Uważam, że nie powinniśmy wbiać sobie przysłowiowego gwoździa do trumny.
Dlaczego mamy dać do ręki rządzącym taką broń przeciwko nam ON!?
Obowiązkiem rządu jest zapewnienie opieki i godnego życia nawet w skrajnych
przypadkach. Do wydawania wyroków śmierci na ON, nie jest nam potrzebny sztab
rządzących. A już nawoływanie na portalu IPON o inicjatywę w tej kwesti uważam
za absurd, lub czarny humor.
  • 0

#4 tomcio58

tomcio58

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 63 postów

Napisano 06 marzec 2009 - 14:06

I tu się zgadzam z Michaliną nikt nikomu nie dawał życia żeby je odbierać a teraz jest medycyna na takim poziomie ze nikt nie musi cierpieć....
  • 0
Award: Iponek Award

#5 Kris26

Kris26

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 254 postów

Napisano 06 marzec 2009 - 15:01

Nie no chwileczke bo sprowadzamy rozmowe do absurdu...
Kto tu nawołuje IPON do jakiejś akcji?
autor wątku chciał tylko poruszyc temat i słusznie ktroy jest według mnie na dzień dzisiejszy bardzo na miejscu.
Czy naprawdę ludzie którzy stoja w obronie i są na NIE eutanazji chcieli by się zamienic miejscami i byc taką roslina wegetującą?
Tak naprawdę to nikt z nas nie dowie się co taka osoba czuje,ale zapewniam was i jestem przekonany że jesli ktoś by się na miejscu tak ciezko chorego człowieka znalazł w dodatku w takich męczarniach to nic innego by nie robił jak tylko zdrowaśki klepał.
Druga sprawa to księża i obrońcy (szczególnie ci z radykalnej prawicy) dudnią o tym że Pan Bóg moze tylko zycie zabrac,okej.Ale czy napewno wiedza iż ta sama Bozia może jest tego samego zdania że w tak beznadzienych wypadkach należy zakończyc życie i pomóz komuś aby przestał cierpiec?
Czemu tylko wszyscy trzymają jedna stronę i podpierają się Panem Bogiem,a kto im dał takie prawo?
Wypowiedzi niektórych księży i organizacji broniących zycia dopwoaradzaja mnie czasami do furi.
A jeszcze napisze wam,że jeśli nie zmieni się pogląd w tej kwesti to czeka nas "podziemie" w takich sprawach - wtedy to dopiero będzie rozgoryczenie,albo ludzie beda jezdzic do kliniki w Szwajcari
  • 0

#6 tomcio58

tomcio58

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 63 postów

Napisano 06 marzec 2009 - 18:14

Kris26 to tylko krok do tego co głoszą naziści niepotrzebnych ludzi eliminować. To jest zwykłe morderstwo tylko w pięknej oprawie......
  • 0
Award: Iponek Award

#7 zdzisek71

zdzisek71

Widz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 06 marzec 2009 - 18:30

Moim zdaniem osoby chore jak i te które mają bezpośredni kontakt z takimi osobami mogli by się wypowiedzieć w takiej sondzie.Ja osobiście bezpośrednio po wypadku byłem w kiepskiej sytuacji,ale jesli po kilku latach próbowania miałbym być ciężarem dla bliskich i samemu nie czerpać radości z życia mimo bólu i niepełnosprawności...cóż to jest za życie-wegetacja.
Ja w swoim życiu teraz widzę jakiś sens-pomimo cierpienia,pewnie dlatego że są przy mnie inni którzy mnie wspierają.
  • 0

#8 Kris26

Kris26

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 254 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 00:00

tomcio58; nie,to nie jest tak jak piszesz,nazisci nie wybierali tylko zabijali jak leci lub robili co chcieli.Tutaj jest inaczej.
Tu istotna role gra to w jakis stanie człowiek jest - napewno nikt z nas nie jest tego w stanie pojac co sie z człowiekiem dzieje gdy lezy w takim stanie bez świadomosci,w męczarniach oraz juz na marginesie jakim nie fizycznym a psychicznym balastem jest dla najbliższych,samo patrzenie kogos z rodziny na taką rośline powoduje napewno w człowieku wielka bezradnośc.
To tak jak powiedziąła mama tego Krzyska - nie skończyłam sie fizycznie,ale psychicznie tak.
Nikt naprawde chyba ze ktos czego nie życze nikomu nie bedzie nigdy w stanie pojac tego co sie z człowiekiem bez świadomości dzieje.
dlatego ja mimo tego że jestem katolikiem to mówie TAK koniec cierpieniu.
  • 0

#9 marder

marder

evil admin

• Administrator
  • 3626 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 14:43

Dział "Administracja", jest działem stricte technicznym. Dlatego też przenoszę ten wątek.

Pozdrawiam
marder
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.

#10 Gość_michalina_*

Gość_michalina_*
  • Gość

Napisano 07 marzec 2009 - 15:32

Do pełniejszej dyskusji podaje link istniejącego już wątku.

http://www.ipon.pl/f...pic.php?id=2655
  • 0

#11 Jordan 23

Jordan 23

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 50 postów

Napisano 09 marzec 2009 - 21:09

Temat Eutanazji to bardzo trudny temat, moim skromnym zdaniem nieuleczalnie cierpiący człowiek za prawo do godnej śmierci
  • 0

#12 Nika5

Nika5

Sufler

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 463 postów

Napisano 09 marzec 2009 - 21:34

Tak,to trudny temat.Ale gdybym znalazła się w położeniu osób pokazywanych w mediach,chciałabym móc godnie odejść.Czy życie to tylko oddychanie,odżywianie i wydalanie? - dla mnie nie,bo inaczej nie różnilibyśmy się nawet od roślin.Ja jestem zwolenniczką tzw.testamentów woli,mówiących o tym,by nie podejmować uporczywej terapii.Rzeczywiście rodzinie może być ciężko podjąć decyzję za chorego,więc taki testament zdejmowałby z nich ciężar decyzji.
  • 0
...Olsztyn kocham,moją małą Amerykę ...

#13 Kris26

Kris26

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 254 postów

Napisano 10 marzec 2009 - 08:09

Nika; dokładnie tak,od tego tematu uciekaniemy teraz na chwilę,ale nie pozbędziemy się go na zawsze.
  • 0

#14 krzysztof_31

krzysztof_31

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 278 postów

Napisano 13 marzec 2009 - 19:30

A co wspomniany poseł ma tu do napisania za projekt.Od 1,5 rządów Platformy podobno tropi absurdy w komisji.Narazie nie stworzył ani jednej sensownej ustawy.Podobnie będzie i w tym przypadku.
Z wykształcenia jest filozofem,do tego nie powinien zabierać się filozof.Bynajmniej lekarz ma większą wiedzę na ten temat.Nie mam zdania na ten temat,nie spotkała mnie taka sytuacja,nie umiem powiedzieć jakbym się zachował.To mnie przerasta.
  • 0
Wehikuł czasu to byłby cud ...

#15 pedro

pedro

Narrator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1462 postów

Napisano 14 marzec 2009 - 11:57

Uważam, że nie powinniśmy wbiać sobie przysłowiowego gwoździa do trumny.
Dlaczego mamy dać do ręki rządzącym taką broń przeciwko nam ON!?

Idiotyczny arg. wyciągany zawsze przy takiej rozmowie. Oczywiście pewnie jak ustawa o eutanazji powstanie to zaczną pokoleji "mordować" wszystkich ON, starców, emerytów i kto tam jeszcze się nie spodoba. Ehh... co za płytkie myślenie. Jasne, lepiej się zachwycać ile to siły, wytrwałości, że się uśmiechnie jakieś "warzywko" raz na ruski rok. Jacy to jesteśmy ludzcy bo kogos na siłę trzymamy przy życiu, oddycha za niego respirator, aby żył dostaje masę kroplówek z jedzonkiem, życie to patrzenie i w jeden punkt, no ale serce bije, oczy się otwierają itp. bo kurna pozazdrościć takiego życia. Inny znów zwija się z bólu gdy nie dostanie strzał w żyłę, codzień kolejne części znikają przez cxhorobę, a lekarz mówi to może być miesiąc, a może dwa, więc wal pan sobie morfinę aż pana bóg zabierze oczywiście w sposób naturalny. Bycie człowiekiem to nie patrzenie na swoje przekonania i uczucia, ale pozwolenie komuś na decydowanie o swoim życiu. Każdy powienien mieć tą szansę i powinna być ona ostatecznością, po wyczerpaniu wszystkich innych form leczenia, poparty przez kilku niezależnych specjalistów.
Bóg dał życie, Bóg odbiera życie - tak?
Wkurzają mnie tacy obrońcy życia za wszelką cenę, widząc konającego, rozwalonego kota przez samochód, z bebechami na wierzchu na ulicy patrzą się i modlą - spokojnie kotku, wyzdrowiejesz, chcesz mleczka, podrapać za uszkiem:evil: Patrząc na człowieka "warzywko" - jaki on spokojny, oo... usmiechnął się, pewnie szczęśliwy, oo... zobacznie mrugnął - no ile on ma chęci do życia, o zrobił kupkę - zaraz mu zmienię pampersa, napijesz się 60letni człowieku ? oo... nie możesz, spokojnie dam ci sondą prosto do żołądka, o już wystarczy chyba. Zaśnij, jutro znów będzie dzień i znów spędzimy cudowne chwile, aż do usran... śmierci.
  • 0
Pozdrawiam
Pedro

#16 Lestat

Lestat

Sufler

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 414 postów

Napisano 14 marzec 2009 - 12:17

bóg dał nam wolną wolę, żebyśmy mogli wybierać. każdy człowiek jest Alfą i Omegą samego siebie i może sam decydować o sobie i do tego nie są potrzebne żadne przepisy.
  • 0
"Nie staraj się być człowiekiem sukcesu. Stań się raczej człowiekiem wartości."

#17 pedro

pedro

Narrator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1462 postów

Napisano 14 marzec 2009 - 13:42

[quote name='nadzieja]bóg dał nam wolną wolę' date=' żebyśmy mogli wybierać. każdy człowiek jest Alfą i Omegą samego siebie i może sam decydować o sobie i do tego nie są potrzebne żadne przepisy.[/quote']
I tu pomyłka, bo w większości państw wszystko musi być usankcjonowane w prawie. Oczywiście, chcesz to idzies na most i chlup do rzeki, odkręcasz gaz, łykasz po cichu załatwioną truciznę etc. Ale tu chodzi o to, aby mieć prawo iśc do lekarza, który oceni stan zdrowia, wyda opinię i ewentualnie zezwoli na dokonanie przez człowieka wyboru skorzystania ze środków uśmiercających. Odejść na własne życzenie w swoim kraju, pod fachową opieką i konsultacją, a nie jak np. w nielegalnej aborcji kryć się jak szczur po norach obsługiwanym przez jakiegoś rzeźnika.
  • 0
Pozdrawiam
Pedro

#18 Lestat

Lestat

Sufler

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 414 postów

Napisano 14 marzec 2009 - 18:44

sankcjonowanie wszystkiego to obłęd. bo jeśli człowiek będzie potrzebował pozwolenia na wszystko to wtedy stanie się niewolnikiem własnego państwa.
  • 0

#19 nonames

nonames

Sufler

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 320 postów

Napisano 07 lipiec 2009 - 12:24

[quote=robott1]'' nowe wytwórnie rosly jak grzyby po deszczu''' to ''swietnie'' w przyszlym tygodniu jade do stolycy to sie okupię --za dwie dychy jeszcze chlopakom z roboty przywiozę... .[/quote]
więc panie robott1 ja to wytłumaczę bo skróciłem wypowiedz '' nowe wytwórnie rosly jak grzyby po deszczu''' więc gdy pan Lech kaczyński był Minister Sprawiedliwości – Prokurator Generalny stwierdził swoim przenikliwie lotnym umysłem że trzeba mafii powiedzieć STOP (Pruszków Wołomin szczecińska itp) więc kazał wszystkich aresztować oczywiście byli mądrzy którzy mu mówili o skutkach takiego postępowania że biznes narkotykowy jest pod lupą a tak pójdzie samopas że głównie handel odbywa się za granice że trzymają narkotyki z dala od szkół i trzymają podaż w garści itp ale Kaczyński cowboy musiał być szeryfem i kazał ich pozamykać bo to mafia

SKUTKI starzy siedzą na rynku są odbiorcy ale brakuje dostawców więc można się szybko dorobić niema kontroli więc nie trzeba znać hurtowych odbiorców popyt można wykreować i nikt tego nie pilnuje poza policją w dodatku panuje kryzys bezrobocie szaleje więc i pokusa rośnie

mini laboratoria wyrastają jak grzyby po deszczu co większe pracują na rzecz hurtowych odbiorców ale inni też chcą zarobić większa podaż powoduje walkę cenową i ich spadek więc zalewa się lokalne rynki i sięga po coraz nowszych klientów szybko dochodzi to do szkół podstawowych gdzie klientów nie brakuje daje się im narkotyki za darmo na spróbowanie poprzednio za handel w podstawówkach można było zostać odstrzelonym dziś nikt tego nie pilnował bo stare poszło siedzieć a nowe byłą rządne szybkiej kasy i potrzebowało podatnych klientów

gdyby nie nasz szeryf to może dało by to jakoś inaczej rozegrać
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[quote=robott1]Czyli już p. tusk wszystkie pozamykal bo nie wiem moze mnie uswiadomisz --- nonames ---[/quote]
co pozamykał?? nie rozumiem tego fragmentu

[quote name='robott1]Moze TY jsteś kumplem K. SAntany ktory chcial niedawno by dopuśćić sprzedaż narkotykow lekkich ' date=' a zarobione pieniądze przeznaczyć na skolnictwo w usa- cytuję --- sami zobaczycie jak stany sie odradzają --- k santana...[/quote']
nareszcie jakiś rozsądny postulat co za różnica czy narkotyki są legalne czy nie czy prostytucja jest legalna czy nie ?
ano prosta mamy coś pod kontrolą grupy przestępcze mają mniejsze wpływy budżet zarabia prostytutki odkładają na swoją emeryturę do systemu i są poddawane badaniom szereg korzyści bo jak widzisz zakazanie czegoś nie dość że zmniejsza dochody powoduje że nie mamy nad czymś żadnej kontroli to nie powoduje że tego niema a przysłanie zakazów jako takie jest właśnie po to by czegoś nie było i jak widzimy to nie działa a jeszcze powoduje narastanie problemu

[quote=robott1]tak mi przychodzi do glowy zapytanie co lepsze --lekkie narkotyki czy lekkie obyczaje ---- a moze wszystko dozwolić i jeszcze coś z funduszy europejskich dorzucić niech sie rozwija ...... podroże ksztalcą ale ludzi inteligentnych....[/quote]
a co tobie szkodzi że ktoś lubi palić trawke albo chce być naćpany i zarzygany ?
jak ktoś daje sobie w żyłe i leży pół dnia pod mostem z tego powodu we własnych odchodach jego sprawa
jak ktoś sprzedaje to twojemu dziecku ZABIJ ZASTRZEL ŚCIĘCIE GŁOWY NA RYNKU ale jak ktoś ma 18 lat i chce tego sam trudno jego wybór jego życie byle by to nie powodowało żeby ktoś drugi z tego powodu cierpiał
  • 0
życie nie powinno być podróżą do grobu z intencją, aby dostać się tam bezpiecznie w atrakcyjnej i dobrze zakonserwowanej postaci, jest raczej ślizganiem się z boku na bok, z czekoladą w jednej dłoni, winem w drugiej, ciałem gruntownie wyeksploatowanym, totalnie wyczerpanym i z krzykiem... ??
O Cholera, Ale Jazda!!

#20 Lestat

Lestat

Sufler

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 414 postów

Napisano 07 lipiec 2009 - 06:06

co lepsze --lekkie narkotyki czy lekkie obyczaje, ja bym stawiał na lekkie obyczaje, mniej szkodzą
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych