Drożdżówka dla leniwych lub zapracowanych :)
#1 Gość_Karina_*
Napisano 20 lipiec 2008 - 20:16
Wieczorem przygotowujemy:
* 1 szklankę cukru
* 5 dkg. drożdży
* 3 rozbełtane jajka
* 1/2 szklanki oleju
* 1 szklankę mleka
Rano następnego dnia przygotowujemy:
* 1/2 kg. mąki pszennej
* szczyptę soli
Wieczorem wszystkie składniki (te ,,wieczorne") wkładamy do miski i pozostawiamy na noc. ]NIE WOLNO ICH MIESZAĆ I KONIECZNE JEST ZACHOWANIE KOLEJNOŚCI WKŁADANIA PRODUKTÓW: na samo dno cukier, na to pokruszone drożdże, rozbełtane jajka, olej i mleko. Wszystko ]przykrywamy folią i pozostawiamy do rana. Rankiem do zawartości w misce dosypujemy 1/2 kg. przesianej mąki i szczyptę soli. Jeśli ktoś lubi możemy dodać także na. rodzynki, owoce lub jakiś zapach. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlewamy do formy, a gdy trochę podrośnie, włkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celcjusza.
#2
Napisano 21 lipiec 2008 - 13:24
#3
Napisano 21 lipiec 2008 - 14:07
#4
Napisano 21 lipiec 2008 - 18:40
Ech, nie wytrzymałam do jutra i kupiłam drożdże - dziś będę robić. :-)
#5
Napisano 21 lipiec 2008 - 19:53
Najlepsza kawa z expresu,ale jeśli niemamy robimy rozpuszczalną,żółtko ucieramy z cukrem na białą masę i wylewamy na wierzch filiżanki z kawą(nie mieszamy),pijąc, kawa miesza się z masą,pychotka;-))
-żółtko
-dwie łyżeczki cukru,lub jak kto woli
smacznego poranka!
I chciałbym trafić aż do twoich oczu.
Odległość wiesza nieczułą zasłonę -
Chciałbym ją przedrzeć i ciebie tu poczuć!
#6
Napisano 22 lipiec 2008 - 08:22
Co do kawy... z żółtkiem nie próbowałam jeszcze, ale niekiedy robię gościom w ten sposób: Kawę koniecznie "prawdziwą", ( nie rozpuszczalną ) wsypuje do filiżanki, wlewam na nią 2 łyżki stołowe spirytusu, podpalam i zalewam wrzątkiem. Fantastycznie się prezentuje, tak fajnie płonie i ładnie pachnie
#7
Napisano 22 lipiec 2008 - 08:34
#8
Napisano 22 lipiec 2008 - 09:21
Ok.Al,oczywiście że tylko i wyłącznie prawdziwą!,ale w mojej opcji polecam prawdziwą kofeinową rozpuszczalną,wtedy możemy wypić praktycznie całą,nietracąc utartej masy,co w przypadku sypanej jest niewykonalne:)Drożdżówka rewelacyjna, zrobię przy najbliższej okazji
Co do kawy... z żółtkiem nie próbowałam jeszcze, ale niekiedy robię gościom w ten sposób: Kawę koniecznie "prawdziwą", ( nie rozpuszczalną ) wsypuje do filiżanki, wlewam na nią 2 łyżki stołowe spirytusu, podpalam i zalewam wrzątkiem. Fantastycznie się prezentuje, tak fajnie płonie i ładnie pachnie
I chciałbym trafić aż do twoich oczu.
Odległość wiesza nieczułą zasłonę -
Chciałbym ją przedrzeć i ciebie tu poczuć!
#9
Napisano 22 lipiec 2008 - 09:32
#10
Napisano 24 lipiec 2008 - 13:27
Upiekłam je wczoraj.Wszyscy byli zachwyceni jego smakiem.
Dziękuję za przepis,ciasto jest super:)
#11
Napisano 24 lipiec 2008 - 14:04
na innych nie patrzeć często zbyt
dla siebie zbierać gwiazdy...
#12 Gość_Karina_*
Napisano 26 lipiec 2008 - 10:13
#13
Napisano 26 lipiec 2008 - 12:07
Karina,a z tą nutellą to jak ? Na sam wierzch, czy do środka ciasta i razem wymieszać :/
na innych nie patrzeć często zbyt
dla siebie zbierać gwiazdy...
#14 Gość_Karina_*
Napisano 27 lipiec 2008 - 11:59
Jak już masz ciasto przyszykowane żeby tylko wlać do foremek i włożyć do piekarnika to nie wlewasz jego całości tylko tak mniej więcej pół, po nim rozprowadzasz łyżeczką nutellę, nie na grubo bo zemdli , zalewasz to resztą ciasta i do piekarnika:)
#15
Napisano 27 lipiec 2008 - 17:31
Miłość to droga, która prowadzi do nadziei
Odwaga to siła, która nas napędza
Z ciemności podążamy ku wierze (D.Koontz)
#16
Napisano 28 lipiec 2008 - 06:46
Coś niesamowitego, po prostu wyszła rewelacyjnie
#17
Napisano 12 sierpień 2008 - 11:28
Co za tym idzie?
Na pewno będę coś piekła.
Karinka Pomyślałam o drożdżówce, problem w tym, że jedyne ciasto drożdżowe jakie robię to podkład pod pizze, więc trzymajcie kciuki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych