Tort makowy
ciasto- biszkopt z 8 jaj upiec w dużej blasze
masa makowa-1 ½ szkl. Maku 1 ½ szkl cukru 4/5 kostki masła lub margaryny 5 jaj aromat migdałowy
mak sparzyć zagotować wystudzić przemleć przez maszynkę masło rozpuścić z cukrem doprowadzić do wrzenia. Gotując na wolnym ogniu wlewać ubite jaja i ciągle mieszać. Dalej mieszając dodać mak mąkę ziemniaczaną i zapach
Gorącą masą makową przełożyć dwukrotnie dwukrotnie biszkopt. Na wierzch polać polewą czekoladową.
smacznego
Tort makowy
Rozpoczęty przez
Gość_klara_*
, cze 11 2008 15:45
11 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_klara_*
Napisano 11 czerwiec 2008 - 15:45
#2
Napisano 12 czerwiec 2008 - 09:18
Klarciu a może być kupny biszkopt? No i ile tego maku bo jakieś znaczki widać a nie ilość produktów. Mniam chce to zrobić ale.......... Magda
Nawet siwa może być szczęśliwa
#3 Gość_klara_*
Napisano 17 czerwiec 2008 - 00:22
dobra naszła mnie wizja Babeczko.. mianowicie tam bedzie półtora szklanki... secundo 2 łyzki maki... w przyszłości planuje rozszerzenei działaności o nowe doświadczenie "cielaczek" tym razem postaram się o uzycie konkretów.... heh jeśli ktos poniał co piszę, Alleluja .... nie ma to jak koniec roku szkolnego
#4 Gość_klara_*
Napisano 30 listopad 2009 - 15:33
Składniki na ciasto:
* szklanka cukru
* 2 jajka całe
* 1 szklanki oleju
* 1 szklanka mleka
* 2 szklanki mąki
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
* 2 kostki twarogu
* 1 łyżka kartoflanki
* 3 żółtka ( białka ubić)
* 1 kostka palmy
* olejek waniliowy lub cukier waniliowy
* szklanka cukru
Sposób przygotowania:
I ciasto: Utrzeć cukier i jajka, dodać mleko, olej, sodę i proszek do pieczenia. następnie mąkę i kakao. Wyłożyć ciasto na blachę.
II masa: Dwie kostki twarogu utrzeć z margaryną i żółtkami. Dodać kartoflankę i olejek lub cukier waniliowy. A na sam koniec ubite białka.
Sposób przygotowania:
Po dodaniu białek masę wymieszać z białkami. Na cieście wcześniej wyłożonym na
blachę układać kleksy z masy. Piec ok. 1 godzinę w temperaturze 180* w zależności od pieca. SMACZNEGO!!!
* szklanka cukru
* 2 jajka całe
* 1 szklanki oleju
* 1 szklanka mleka
* 2 szklanki mąki
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
* 2 kostki twarogu
* 1 łyżka kartoflanki
* 3 żółtka ( białka ubić)
* 1 kostka palmy
* olejek waniliowy lub cukier waniliowy
* szklanka cukru
Sposób przygotowania:
I ciasto: Utrzeć cukier i jajka, dodać mleko, olej, sodę i proszek do pieczenia. następnie mąkę i kakao. Wyłożyć ciasto na blachę.
II masa: Dwie kostki twarogu utrzeć z margaryną i żółtkami. Dodać kartoflankę i olejek lub cukier waniliowy. A na sam koniec ubite białka.
Sposób przygotowania:
Po dodaniu białek masę wymieszać z białkami. Na cieście wcześniej wyłożonym na
blachę układać kleksy z masy. Piec ok. 1 godzinę w temperaturze 180* w zależności od pieca. SMACZNEGO!!!
#5
Napisano 01 grudzień 2009 - 11:45
Znalazłam przepis na tort makowy z kremem z białej czekolady - wygląda przepysznie
http://aliner.blox.p...czekolady1.html
Chyba go zrobię
Klaro, mam pytanko - co znaczą w Twoim przepisie (tagi?) &frac...? bo Twój przepis też jest interesujący i chętnie bym wypróbowała, ale nie wiem co to ma być...
http://aliner.blox.p...czekolady1.html
Chyba go zrobię
Klaro, mam pytanko - co znaczą w Twoim przepisie (tagi?) &frac...? bo Twój przepis też jest interesujący i chętnie bym wypróbowała, ale nie wiem co to ma być...
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
— Victor Hugo
— Victor Hugo
#6 Gość_klara_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 14:38
Droga Pani Kiciu, to będzie tak 1,5 szklanki maku i `1,5 szklanki cukru.. choć można samemu do smaku, żeby nie było za słodkie bądź za mało słodkie.. i jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej.. hmm uwielbiam białą czekoladę Pani propozycja wzbudziła we mnie nieznane dotąd pokłady wiary.. we własne możliwości kulinarne. Zdjęcie apteczne
#7
Napisano 01 grudzień 2009 - 16:14
Klaro... proszę... nie pisz do mnie "per Pani"... Przecież znamy się od wielu lat (szkoda, że tylko z forum). Kiedyś często zaglądałyśmy i pisałyśmy w dziale zgadywanek na tematy scen z filmów. - Szkoda w sumie, że zaprzestałaś się tam udzielać... Chyba nawet nie ma już tego tematu.
Dziękuję za objaśnienie tego "&frac"
Na ten przepis, z kremem z białej czekolady, wpadłam przypadkiem i też mnie uwiódł magią smaku białej czekolady i ciasta makowego - wyobraźnia działa to musi być pyszne
Ponadto, na tym samym blogu znalazłam sporo innych ciekawych przepisów, wartych wypróbowania.
Pozdrawiam
Dziękuję za objaśnienie tego "&frac"
Na ten przepis, z kremem z białej czekolady, wpadłam przypadkiem i też mnie uwiódł magią smaku białej czekolady i ciasta makowego - wyobraźnia działa to musi być pyszne
Ponadto, na tym samym blogu znalazłam sporo innych ciekawych przepisów, wartych wypróbowania.
Pozdrawiam
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
— Victor Hugo
— Victor Hugo
#8 Gość_klara_*
Napisano 01 grudzień 2009 - 21:57
tam oczywiście chodziło o zdjęcie apetyczne < apteka może się źle kojarzyć> Po ostatnio obejrzanym filmie serio mnie wzięło.
Kiciu a tak jakoś na „kulturę i sztukę” mnie wzięło ( w tym wypadku kulinarną). Czytam Twoje posty i do wszechstronności Twej pełen respect. A ta gra to chyba lustro? Jak się mylę?
Pozwolę sobie jeszcze zaproponować tosty bajkowo przystrojone wisienką
Mały kartonik soku wiśniowego
1 jajko
4 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 plastry bułki maślanej
2 łyżki masła
Kilka wiśni do dekoracji
Wlej do rondelka 4 łyżki soku z wiśni, włóż 4 wiśnie i wsyp łyżkę cukru. Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu, aż część soku odparuje. W tym czasie w płaskiej salaterce ubij jajko z mlekiem i 2 łyżkami cukru. Włóż plastry bułki do salaterki z masą jajeczną, powinny dobrze nasiąknąć. Rozpuść na patelni masło i usmaż plastry bułki. Podawaj od razu polane syropem wiśniowym i udekorowane wisienkami.
Kiciu a tak jakoś na „kulturę i sztukę” mnie wzięło ( w tym wypadku kulinarną). Czytam Twoje posty i do wszechstronności Twej pełen respect. A ta gra to chyba lustro? Jak się mylę?
Pozwolę sobie jeszcze zaproponować tosty bajkowo przystrojone wisienką
Mały kartonik soku wiśniowego
1 jajko
4 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 plastry bułki maślanej
2 łyżki masła
Kilka wiśni do dekoracji
Wlej do rondelka 4 łyżki soku z wiśni, włóż 4 wiśnie i wsyp łyżkę cukru. Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu, aż część soku odparuje. W tym czasie w płaskiej salaterce ubij jajko z mlekiem i 2 łyżkami cukru. Włóż plastry bułki do salaterki z masą jajeczną, powinny dobrze nasiąknąć. Rozpuść na patelni masło i usmaż plastry bułki. Podawaj od razu polane syropem wiśniowym i udekorowane wisienkami.
#9
Napisano 03 grudzień 2009 - 19:39
Dzięki Klaro za tosty na słodko - jeśli chodzi o tosty, to wolę wersje z masłem, lub serem i szynką, a nawet serem i czosnkiem.
Z tostów na słodko lubię tylko z twarożkiem i owocami (zapiekane razem)
No i gra "Lustro" się odnalazła - może się przyłączę, jak trafię na kogoś mi znanego na fotce
Z tostów na słodko lubię tylko z twarożkiem i owocami (zapiekane razem)
No i gra "Lustro" się odnalazła - może się przyłączę, jak trafię na kogoś mi znanego na fotce
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
— Victor Hugo
— Victor Hugo
#10
Napisano 22 grudzień 2009 - 21:25
Tort Makowy "Pod śniegową czapą"z masą jogurtową
Składniki:
Ciasto makowe:
• 250 g maku
• 6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)
• 1 szklanka cukru (200 g) lub cukru pudru
• 2 łyżki bułki tartej, przesianej
• 2 łyżki miodu
Poncz:
• 150 ml przegotowanej i ostudzonej wody
• 2 łyżki cukru
• sok z 1/2 cytryny
Masa jogurtowa:
• 25 dag masła, w temperaturze pokojowej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
Dekoracja:
• "Śnieżna czapa" bezowa: 3 białka jajek, 600 g cukru pudru (to nie jest błąd!), 1 łyżka soku z cytryny
• Oszronione liście: świeże liście mahonii (lub inne dowolne gałązki o sztywnych łodyżkach i listkach), 1 białko jaja, drobny cukier kryształ
• Srebrna posypka perłowa (maczki cukrowe) i 1 łyżka suchego maku
Wykonanie:
Ciasto makowe:
· Mak wypłukać dwa razy (wsypać do garnka, zalać wodą z kranu, przemieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad, czynność powtórzyć). Następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
· Mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. Zmielić w maszynce.
· Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i jeszcze posmarować go roztopionym masłem.
· Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut). Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.
· Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
· Przygotować poncz: Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).
Masa jogurtowa:
· Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt *(przeczytaj Uwagę poniżej dotyczącą masy jogurtowej). Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.
Dekoracja:
· Śnieżna czapa bezowa: Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo, po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.
· Oszronione liście: Białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na torcie. Posypać srebrnymi perełkami i suchym makiem.
Uwagi:
• * Masa jogurtowa ma taką cechę, że lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu. Można łatwo temu zapobiec ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej "szklista" i wodnista, na pewno ładnie się ubije. Do ubijania masy z jogurtem musisz mieć bardzo dobry mikser, jeśli nie masz takiego, od razu możesz zacząć ubijanie masy na parze. Pamiętaj też, że składniki muszą mieć jednakową i pokojową temperaturę.
• Dekoracja - Śniegowa czapa bezowa z ubitych białek i cukru pudru jest bardzo obfita i słodka. Po ochłodzeniu w lodówce z zewnątrz chrupiąca, w środku troszkę bardziej miękka. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć jej ilość o połowę (w moim torcie beza z całego tortu została całkowicie zjedzona przez częstowanych nim gości).
• Tort przechowuje się w lodówce, najlepiej bez żadnego przykrycia. Dość długo zachowuje świeżość. Na pół godziny przed serwowaniem można go wyjąć aby trochę się ocieplił.
·
Moim zdaniem bardzo ciekawy przapis
Składniki:
Ciasto makowe:
• 250 g maku
• 6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)
• 1 szklanka cukru (200 g) lub cukru pudru
• 2 łyżki bułki tartej, przesianej
• 2 łyżki miodu
Poncz:
• 150 ml przegotowanej i ostudzonej wody
• 2 łyżki cukru
• sok z 1/2 cytryny
Masa jogurtowa:
• 25 dag masła, w temperaturze pokojowej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
Dekoracja:
• "Śnieżna czapa" bezowa: 3 białka jajek, 600 g cukru pudru (to nie jest błąd!), 1 łyżka soku z cytryny
• Oszronione liście: świeże liście mahonii (lub inne dowolne gałązki o sztywnych łodyżkach i listkach), 1 białko jaja, drobny cukier kryształ
• Srebrna posypka perłowa (maczki cukrowe) i 1 łyżka suchego maku
Wykonanie:
Ciasto makowe:
· Mak wypłukać dwa razy (wsypać do garnka, zalać wodą z kranu, przemieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad, czynność powtórzyć). Następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
· Mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. Zmielić w maszynce.
· Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i jeszcze posmarować go roztopionym masłem.
· Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut). Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.
· Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
· Przygotować poncz: Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).
Masa jogurtowa:
· Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt *(przeczytaj Uwagę poniżej dotyczącą masy jogurtowej). Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.
Dekoracja:
· Śnieżna czapa bezowa: Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo, po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.
· Oszronione liście: Białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na torcie. Posypać srebrnymi perełkami i suchym makiem.
Uwagi:
• * Masa jogurtowa ma taką cechę, że lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu. Można łatwo temu zapobiec ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej "szklista" i wodnista, na pewno ładnie się ubije. Do ubijania masy z jogurtem musisz mieć bardzo dobry mikser, jeśli nie masz takiego, od razu możesz zacząć ubijanie masy na parze. Pamiętaj też, że składniki muszą mieć jednakową i pokojową temperaturę.
• Dekoracja - Śniegowa czapa bezowa z ubitych białek i cukru pudru jest bardzo obfita i słodka. Po ochłodzeniu w lodówce z zewnątrz chrupiąca, w środku troszkę bardziej miękka. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć jej ilość o połowę (w moim torcie beza z całego tortu została całkowicie zjedzona przez częstowanych nim gości).
• Tort przechowuje się w lodówce, najlepiej bez żadnego przykrycia. Dość długo zachowuje świeżość. Na pół godziny przed serwowaniem można go wyjąć aby trochę się ocieplił.
·
Moim zdaniem bardzo ciekawy przapis
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde
Marianna
Marianna
#11 Gość_klara_*
Napisano 08 styczeń 2010 - 20:21
Kicia, a ja różnie raz na "suodko" a raz na ostro < tosty oczywiście>
Ciasteczka Szczęścia
... tak przy okazji
przepis na 10-12 ciasteczek
-białko
-2 dag cukru pudru
-1 łyżka roztopionego masła
-2 dag mąki
białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie roztopione masło cały czas ubijając dodać przesianą mąkę. gdy ciasto będzie gałdziutkie jak pupcia niemowlaczka wstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie przygotować karteczki z życzeniami. Nagrzać piekarnik do 180*C. Używając łyżeczki, kłaść na papier porcje ciasta, każdą rozpłaszczając na krążek o średnicy 7.5 cm. Krążki nie powinny się stykać. Na 5-6 min wstawić do piekarnika, wyjąc gdy brzegi się zarumienią. Tera trzeba działać jak orient express : zdjąć krążek szerokim nożem, położyć na nim karteczkę i złożyć formując półksiężyc. Ciasteczka twardnieją błyskawicznie, więc trzeba dziaąłć bardzo szybko a zarazem delikatnie bo łatwo się kruszą
Ciasteczka Szczęścia
... tak przy okazji
przepis na 10-12 ciasteczek
-białko
-2 dag cukru pudru
-1 łyżka roztopionego masła
-2 dag mąki
białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie roztopione masło cały czas ubijając dodać przesianą mąkę. gdy ciasto będzie gałdziutkie jak pupcia niemowlaczka wstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie przygotować karteczki z życzeniami. Nagrzać piekarnik do 180*C. Używając łyżeczki, kłaść na papier porcje ciasta, każdą rozpłaszczając na krążek o średnicy 7.5 cm. Krążki nie powinny się stykać. Na 5-6 min wstawić do piekarnika, wyjąc gdy brzegi się zarumienią. Tera trzeba działać jak orient express : zdjąć krążek szerokim nożem, położyć na nim karteczkę i złożyć formując półksiężyc. Ciasteczka twardnieją błyskawicznie, więc trzeba dziaąłć bardzo szybko a zarazem delikatnie bo łatwo się kruszą
#12 Gość_klara_*
Napisano 09 styczeń 2010 - 21:59
wafle przekładane
paczka wafli
1 szklanka mleka płynnego
kostka margaryny
1.5 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
( ewentualnie 2- 3 łyżki kakao)
zagotować mleko płynne y cukrem i margaryną wsypać mieszając < można robotem aby zniwelować grudki> mleko w proszku, zagotować jeśli chcemy z masa kakaową możemy dodać kakao. gorąca masa przekładać wafle < można tez gotową masa korówkową z puszki lub ugotowanym słodkim mlekiem z puszki ( 2.5 do 3h) jak w niektórych przepisach
paczka wafli
1 szklanka mleka płynnego
kostka margaryny
1.5 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
( ewentualnie 2- 3 łyżki kakao)
zagotować mleko płynne y cukrem i margaryną wsypać mieszając < można robotem aby zniwelować grudki> mleko w proszku, zagotować jeśli chcemy z masa kakaową możemy dodać kakao. gorąca masa przekładać wafle < można tez gotową masa korówkową z puszki lub ugotowanym słodkim mlekiem z puszki ( 2.5 do 3h) jak w niektórych przepisach
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych