Pyszne i niezbyt trudne ciasto :
Biszkopt:
szklanka mąki; szklanka cukru; 4-5 jajek ( w zależności od ich wielkości) łyżka octu i łh proszku do pieczenia.
Żółtka roztrzepujemy z octem i proszkiem do pieczenia, i odstawiamy( powinny sie spienić).Białka ubijamy na sztywno dodając cukier ( najlepiej się ubijaja nad parą- można dodać szczypte soli), dodajemy mase z żółtek i delikatnie mąkę. ciasto na tortownice 24 cm. Pieczemy w 160 C ok 30 min na złoty kolor.. po wyjęciu z piekarnika przekroic na dwie części i nasączyć ( czymkolwiek)
Masa migdałowo-makowa:
20dkg masła; 15 dkg cukru; 1 budyń śmietankowy ( ugotowac według przepisu na opakowaniu) aromat migdałowy; 1 szkl sparzonego i zmielonego maku ( mozna kupic juz gotowy)
Ugotować budyń, wystudzić dodac pare kropel aromatu migdałowego i mak, wymieszać. Masło utrzec z cukrem na puszystą masę, dodac budyń... Przełożyć ciasto i odłożyc do lodówki,zeby sie przeszło.. mozna polać polewą.
//Wzięte z netu- nie pamiętam skąd.//
Ciasto migdałowo-makowe- pyszne
Rozpoczęty przez
Kornelia
, lis 14 2007 10:47
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych