Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Ciasto migdałowo-makowe- pyszne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Kornelia

Kornelia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 475 postów

Napisano 14 listopad 2007 - 10:47

Pyszne i niezbyt trudne ciasto :

Dołączona grafika


Biszkopt:

szklanka mąki; szklanka cukru; 4-5 jajek ( w zależności od ich wielkości) łyżka octu i łh proszku do pieczenia.

Żółtka roztrzepujemy z octem i proszkiem do pieczenia, i odstawiamy( powinny sie spienić).Białka ubijamy na sztywno dodając cukier ( najlepiej się ubijaja nad parą- można dodać szczypte soli), dodajemy mase z żółtek i delikatnie mąkę. ciasto na tortownice 24 cm. Pieczemy w 160 C ok 30 min na złoty kolor.. po wyjęciu z piekarnika przekroic na dwie części i nasączyć ( czymkolwiek)

Masa migdałowo-makowa:


20dkg masła; 15 dkg cukru; 1 budyń śmietankowy ( ugotowac według przepisu na opakowaniu) aromat migdałowy; 1 szkl sparzonego i zmielonego maku ( mozna kupic juz gotowy)

Ugotować budyń, wystudzić dodac pare kropel aromatu migdałowego i mak, wymieszać. Masło utrzec z cukrem na puszystą masę, dodac budyń... Przełożyć ciasto i odłożyc do lodówki,zeby sie przeszło.. mozna polać polewą.

//Wzięte z netu- nie pamiętam skąd.//
  • 0
Hakuna Matata


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych