Kebab w cieście
------------------
Składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 kostki smalcu
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek czosnku granulowanego ( dla tych którzy lubią ostre)
Na sos
- 1 kubek gęstej śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Na sałatkę
- 2 POMIDORY
- 1 PAPRYKA
- 1 OGÓREK ZIELONY
- 2 OGÓRKI KISZONE
- 1 DUZA CEBULA ZÓŁTA
- 1 DUŻA CEBULA CZERWONA
- 1/2 MAŁEJ GŁÓWKI BIAŁEJ KAPUSTY
- SÓL
Dodatki
- 4 pojedyńcze piersi kurze
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 20 dag startego zółtego sera
- olej
- folia aluminiowa
Przepis
Ciasto
Do miski wsypać mąkę dodać smalec sól i czosnek wszytsko wymieszać dodać gorącą wode.Wyrobić na jednolita masę (tak żeby ciasto odchodziło od ręki).Podzielić na części i wałkować cieniutki placek wielkości patelni.Gotowe placki smażyc na suchej patelni z obu stron aż znikną tłuste miejsca.Odkładać na talerz jeden na drugi ,przykrywajac folią aluminiową aby narały wilgoci.
Sos
Śmietane wymieszac z sola ,pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majonezem.Odstawić do lodówki.
Sałatka
Pomidory ,paprykę,ogórki pokroić w kostkę wrzucic do miski.Cebule pokroić w piórka dodać do reszty.Kapustę posztkować.Posolic .Wszystko razem wymieszać i odstawic do przegryzienia się.
Piersi kurze pokroic w drobną kosteczkę posypać przyprawą odstawic na 10-15 minut(najlepiej na noc).Usmażyć na oleju.
Placki podgrzać na patelni bądż w mikrofalówce.Uformowac rozek którego koniec owijamy folia aluminiową .Wkładamy do środka łyżkę sałatki ,mięso posypujemy startym serem na to ponownie sałatka do samego brzegu polewamy sosem.
Kebab
Rozpoczęty przez
browal
, wrz 19 2008 10:24
7 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 19 wrzesień 2008 - 10:24
#2
Napisano 21 czerwiec 2008 - 20:39
-chlebki pita (zwykle 5 sztuk w opakowaniu)
-filet z kurczaka
-jogurt naturalny (0,5l.)
-świeży ogórek
-sałata
-cebula
-pomidor
-1 ząbek czosnku
-pieprz
-wegeta
-przyprawa do kurczaka
Kurczaka pokroić w kostkę,obsypać przyprawą,zalać trzema łyżkami oleju i odstawić na 15 min.
W międzyczasie można zrobić sos:
Jogurt+majonez+wegeta+pieprz+wyciśnięty czosnek-wymieszać.
Dodać ogórka (jak jest duży-wystarczy połowa)
Chlebki skropić wodą i podpiec w piekarniku (czas podpiekania powinien być na opakowaniu)
Po upieczeniu odkroić wierzch chlebka (powstaje kieszonka),nałożyć mięso i warzywa,polać sosem.
Smacznego:-)
-filet z kurczaka
-jogurt naturalny (0,5l.)
-świeży ogórek
-sałata
-cebula
-pomidor
-1 ząbek czosnku
-pieprz
-wegeta
-przyprawa do kurczaka
Kurczaka pokroić w kostkę,obsypać przyprawą,zalać trzema łyżkami oleju i odstawić na 15 min.
W międzyczasie można zrobić sos:
Jogurt+majonez+wegeta+pieprz+wyciśnięty czosnek-wymieszać.
Dodać ogórka (jak jest duży-wystarczy połowa)
Chlebki skropić wodą i podpiec w piekarniku (czas podpiekania powinien być na opakowaniu)
Po upieczeniu odkroić wierzch chlebka (powstaje kieszonka),nałożyć mięso i warzywa,polać sosem.
Smacznego:-)
"Gdyby ludzie przestali rozmawiać o błachostkach,to wkrótce utraciliby zdolność mowy."
#3
Napisano 21 czerwiec 2008 - 21:55
Brzmi pysznie - i zrobię to pewnie w poniedziałek.
Tylko ja najpierw tego kurczaka uduszę. :-)
Tylko ja najpierw tego kurczaka uduszę. :-)
Daga
#4
Napisano 22 czerwiec 2008 - 11:03
A właśnie zapomniałam dodać o podduszeniu kurczaka:-)
Daga-daj znać czy smakowało:-)
Daga-daj znać czy smakowało:-)
"Gdyby ludzie przestali rozmawiać o błachostkach,to wkrótce utraciliby zdolność mowy."
#5
Napisano 14 październik 2008 - 18:58
hehe brzmi smacznie tylko jak to jesc? my tetrusy mamy z takim jedzeniem problem kebabow czy hamburgerow. a moze macie na to jakis sposob?
#6
Napisano 17 październik 2008 - 15:49
podstawą kebaba jest baranina:-)
osobiscie preferuje jagniecine
osobiscie preferuje jagniecine
Sygnatura niezgodna z regulaminem (punkt 4B). Otrzymujesz drugie ostrzeżenie. Trzeciego już nie będzie.
#7
Napisano 14 październik 2008 - 18:58
hehe brzmi smacznie tylko jak to jesc? my tetrusy mamy z takim jedzeniem problem kebabow czy hamburgerow. a moze macie na to jakis sposob?
#8
Napisano 17 październik 2008 - 15:49
podstawą kebaba jest baranina:-)
osobiscie preferuje jagniecine
osobiscie preferuje jagniecine
Sygnatura niezgodna z regulaminem (punkt 4B). Otrzymujesz drugie ostrzeżenie. Trzeciego już nie będzie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych