Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Kebab


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 browal

browal

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 19 wrzesień 2008 - 10:24

Kebab w cieście
------------------

Składniki


Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 kostki smalcu
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek czosnku granulowanego ( dla tych którzy lubią ostre)

Na sos
- 1 kubek gęstej śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

Na sałatkę
- 2 POMIDORY
- 1 PAPRYKA
- 1 OGÓREK ZIELONY
- 2 OGÓRKI KISZONE
- 1 DUZA CEBULA ZÓŁTA
- 1 DUŻA CEBULA CZERWONA
- 1/2 MAŁEJ GŁÓWKI BIAŁEJ KAPUSTY
- SÓL

Dodatki
- 4 pojedyńcze piersi kurze
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 20 dag startego zółtego sera
- olej
- folia aluminiowa

Przepis

Ciasto
Do miski wsypać mąkę dodać smalec sól i czosnek wszytsko wymieszać dodać gorącą wode.Wyrobić na jednolita masę (tak żeby ciasto odchodziło od ręki).Podzielić na części i wałkować cieniutki placek wielkości patelni.Gotowe placki smażyc na suchej patelni z obu stron aż znikną tłuste miejsca.Odkładać na talerz jeden na drugi ,przykrywajac folią aluminiową aby narały wilgoci.

Sos
Śmietane wymieszac z sola ,pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majonezem.Odstawić do lodówki.

Sałatka
Pomidory ,paprykę,ogórki pokroić w kostkę wrzucic do miski.Cebule pokroić w piórka dodać do reszty.Kapustę posztkować.Posolic .Wszystko razem wymieszać i odstawic do przegryzienia się.

Piersi kurze pokroic w drobną kosteczkę posypać przyprawą odstawic na 10-15 minut(najlepiej na noc).Usmażyć na oleju.

Placki podgrzać na patelni bądż w mikrofalówce.Uformowac rozek którego koniec owijamy folia aluminiową .Wkładamy do środka łyżkę sałatki ,mięso posypujemy startym serem na to ponownie sałatka do samego brzegu polewamy sosem.
  • 0

#2 smerfetka

smerfetka

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 37 postów

Napisano 21 czerwiec 2008 - 20:39

-chlebki pita (zwykle 5 sztuk w opakowaniu)
-filet z kurczaka
-jogurt naturalny (0,5l.)
-świeży ogórek
-sałata
-cebula
-pomidor
-1 ząbek czosnku
-pieprz
-wegeta
-przyprawa do kurczaka

Kurczaka pokroić w kostkę,obsypać przyprawą,zalać trzema łyżkami oleju i odstawić na 15 min.
W międzyczasie można zrobić sos:

Jogurt+majonez+wegeta+pieprz+wyciśnięty czosnek-wymieszać.

Dodać ogórka (jak jest duży-wystarczy połowa)

Chlebki skropić wodą i podpiec w piekarniku (czas podpiekania powinien być na opakowaniu)

Po upieczeniu odkroić wierzch chlebka (powstaje kieszonka),nałożyć mięso i warzywa,polać sosem.
Smacznego:-)
  • 0
"Gdyby ludzie przestali rozmawiać o błachostkach,to wkrótce utraciliby zdolność mowy."

#3 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 21 czerwiec 2008 - 21:55

Brzmi pysznie - i zrobię to pewnie w poniedziałek. :D
Tylko ja najpierw tego kurczaka uduszę. :-)
  • 0
Daga

#4 smerfetka

smerfetka

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 37 postów

Napisano 22 czerwiec 2008 - 11:03

A właśnie zapomniałam dodać o podduszeniu kurczaka:-)

Daga-daj znać czy smakowało:-)
  • 0
"Gdyby ludzie przestali rozmawiać o błachostkach,to wkrótce utraciliby zdolność mowy."

#5 Peteterek

Peteterek

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 148 postów

Napisano 14 październik 2008 - 18:58

hehe brzmi smacznie tylko jak to jesc? my tetrusy mamy z takim jedzeniem problem kebabow czy hamburgerow. a moze macie na to jakis sposob?
  • 0

#6 Danton

Danton

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 17 postów

Napisano 17 październik 2008 - 15:49

podstawą kebaba jest baranina:-)

osobiscie preferuje jagniecine
  • 0
Sygnatura niezgodna z regulaminem (punkt 4B). Otrzymujesz drugie ostrzeżenie. Trzeciego już nie będzie.

#7 Peteterek

Peteterek

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 148 postów

Napisano 14 październik 2008 - 18:58

hehe brzmi smacznie tylko jak to jesc? my tetrusy mamy z takim jedzeniem problem kebabow czy hamburgerow. a moze macie na to jakis sposob?
  • 0

#8 Danton

Danton

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 17 postów

Napisano 17 październik 2008 - 15:49

podstawą kebaba jest baranina:-)

osobiscie preferuje jagniecine
  • 0
Sygnatura niezgodna z regulaminem (punkt 4B). Otrzymujesz drugie ostrzeżenie. Trzeciego już nie będzie.


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych