Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego?
#1
Napisano 06 luty 2007 - 10:37
Pozdrawiam!
#2
Napisano 06 luty 2007 - 11:52
Witaj
To nie jest sprawdzony przepis, ale myślę, że warto sobie poczytać, jakie inni mają sposoby na ten "słodziuśki" przysmak:
http://groups.google...787a6ebc1db4a84
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
#3
Napisano 06 luty 2007 - 12:03
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego ( ja używam z Gostynia) zalać w całości wodą i gotować ok. 3 godz. W razie odparowania, dolać wody - puszka ma być przykryta wodą. Po wyjęciu jej z wrzątku pozwolić parę minut przestygnąć, w przeciwnym wypadku karmel pryśnie pod ciśnieniem. Gotowe.
#4
Napisano 06 luty 2007 - 12:59
Jeszcze dziś postaram się to zrobić i dam znać jak wyszło, ale mam przeczucie, że będzie pyszne
Dodano śro 07 lut 2007 10:17:20 CET :
No i niestety zapeszyłam
Gotowałam mleko zgodnie z przepisem, 3 godziny, zamknięta puszka, dolewałam wody... Nie wiem jak to się stało, ale po otwarciu moim oczom nie ukazała się karmelowa masa, tylko mleko, lekko brązowe, ale w postaci płynnej...
Co mogło pójść nie tak?
#5
Napisano 07 luty 2007 - 11:25
Jestem ciekawy czy jakby przelać mleko do słoika i gotować to czy słoik nie pęknie i czy się skarmelizuje mleko.
Tak się zastanawiam czy blacha z puszki podczas gotowania nie wchodzi w jakąś reakcję chemiczną?
#6 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 07 luty 2007 - 21:14
#7 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 07 luty 2007 - 12:43
postaram się opisać, choć dawno robiłam:
Składniki:
1 puszka mleka słodzonego z puszki
1 litr mleka normalnego
10-20 dkg orzechów włoskich
2 łyżki cukru białego
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżki Masmixu
2 opakowania wafli
Przygotowanie:
Nastawić na gaz puszkę mleka słodzonego, po półtorej godzinie mniej więcej zająć się trzeba mlekiem z kartonu. Najpierw należy go zagotować tak, by najlepiej nie zrobiły się korzuchy. Później przelać już do normalnego garnka, dodać cukier zwykły i waniliowy. Gotować na małym ogniu. Początkowo nie trzeba jakoś często mieszać, ale kiedy zacznie już go być mało i gęstnieć, to delikatnie mieszać i zdrapywać przylepione mleko ze ścianek garnka. To, czy jest już ono gotowe, można łatwo sprawdzić: gdy podniesiemy łyżkę (najlepiej drewnianą używać - babcia uczyła, że do mleka najlepsza ) mleka i przechylimy, a mleko pomimo, że ściekło zostawiło na całej powierzchni łyżki cienką warstwę lekko gęstego mleczka, jest już gotowe. Przyrządzanie zwykłego mleka zajmowało mi zazwyczaj ponad godzinę, więc jeśli wyłączymy je wtedy, zostanie nam pół godziny na przygotowanie reszty, zanim wyłączymy puszkę.
Teraz pora się zająć orzechami. Obrane już z łupek należy pognieść tak, by otrzymać drobne granulki (nie wiem jak to lepiej nazwać). Dodać do mleka w garnku, następnie Masmix... dobrze wymieszać. Następnie przychodzi czas na puszkę, którą połączyć należy z resztą. Lekko ciepły krem przekładać normalnie, zazwyczaj zwiększa swoją objętość, więc można zrobić 2 cienkie wafle lub jeden wysoki
Dodano śro 07 lut 2007 12:48:34 CET :
dopiero teraz widzę, jak niestylistycznie napisałam ;/
mam nadzieję jednak, że jakoś zrozumiecie wszystko z tych moich wypocin.
powiem tak - ten deser jest o tyle lepszy jak dla mnie, że karmel nie jest taki gęsty, słodki i lepki, a orzechy świetnie dodają smaku
#8
Napisano 07 luty 2007 - 13:47
Wojtku, jeśli chodzi o Twoje pytanie, sama mam wątpliwości. Z drugiej strony - wyeliminowaliśmy z pożywienia wszelkie konserwanty i ulepszacze. Kukurydzę, przecier pomidorowy, tuńczyka itp. kupuję tylko w słoiczkach. Właściwie to mleko jest jedynym wyjątkiem. Przy moim niedowładzie rąk i bezglutenowej diecie syna jest mi bardzo trudno prowadzić dom. Wafle robię dosyć rzadko, jednak staram się urozmaicać zestaw słodyczy dla potomka. Pomimo jego dużej wrażliwości na nieodpowiednie produkty, po karmelu nigdy nie było wątpliwych atrakcji.
#9
Napisano 07 luty 2007 - 14:25
Postanowiłam zawalczyć jeszcze raz, może się uda
[quote name='elola]Madziu' date=' może użyłaś nieodpowiedniego mleka (np. niesłodzonego)?[/quote']
Myślę właśnie, że chyba na tym polegał mój błąd. Teraz używam mleka słodzonego i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Trzymajcie kciuki!
#10
Napisano 08 luty 2007 - 20:30
Dziękuje za skuteczne trzymanie kciuków! Wszystko udało się bezbłędnie i wyszło naprawdę przepysznietrzymamy big_smile
To wszystko dzięki Waszym poradom :* Pozdrawiam!
#11
Napisano 09 luty 2007 - 16:31
Sama tak robię - jest o wiele szybciej
#12
Napisano 13 czerwiec 2007 - 13:54
Pewnie, że tak szybciej... tylko jakoś nie mogę trafić na to "już ugotowane" mleko karmelowe. Czytałam w necie, na różnych forach kulinarnych o gotowej masie karmelowej, krówkowej itp... i nigdzie jej nie widzę :/Można jeszcze kupić mleko skondensowane już ugotowane wtedy wystarczy tylko otworzyć puszkę i posmarować wafle
Sama tak robię - jest o wiele szybciej
Nika, gdzie kupujesz tę gotową masę?
— Victor Hugo
#13
Napisano 26 czerwiec 2007 - 15:00
dokładnie a nawet dłużej niż 3h:)Przepis sprawdzony wielokrotnie:
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego ( ja używam z Gostynia) zalać w całości wodą i gotować ok. 3 godz. W razie odparowania, dolać wody - puszka ma być przykryta wodą. Po wyjęciu jej z wrzątku pozwolić parę minut przestygnąć, w przeciwnym wypadku karmel pryśnie pod ciśnieniem. Gotowe.
#14
Napisano 26 czerwiec 2007 - 17:15
#15
Napisano 27 czerwiec 2007 - 10:18
Chodziłam do wielu sklepów w okolicy, jeździłam do wielu supermarketów i jeszcze ani razu nie traiłam na gotową masę w puszcze
Wiem, że można kupić masę w Kauflandzie, ale ten sklep nie znajduje się w Warszawie...
— Victor Hugo
#16
Napisano 27 czerwiec 2007 - 11:08
W każdym razie będę się teraz uważnie rozglądać i jak coś znajdę, dam znać.
Pozdrawiam fanów karmelu
#17
Napisano 27 czerwiec 2007 - 11:24
— Victor Hugo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych