Skrzydełka Ala KFC
Rozpoczęty przez
blondyneczka niebieskooka
, sty 22 2007 12:07
6 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 22 styczeń 2007 - 12:07
zrobiłam zgodnie z przepisem
jedno co mogę zasugerować to KONIECZNIE dodanie przypraw do panierki i odstawienie jej na kilka godzin/dni/tygodni... aby płatki, mąka i bułka przeszły tym przyprawowym aromatem
panierka z przepisu była chrupiąca ale nie smakowała jak w KFC tylko miała smak bułki tartej i płatków
jedno co mogę zasugerować to KONIECZNIE dodanie przypraw do panierki i odstawienie jej na kilka godzin/dni/tygodni... aby płatki, mąka i bułka przeszły tym przyprawowym aromatem
panierka z przepisu była chrupiąca ale nie smakowała jak w KFC tylko miała smak bułki tartej i płatków
...a gdy przyjdą dni deszczowe naucz się przechodzić pomiędzy kroplami...
#2
Napisano 22 styczeń 2007 - 13:30
blondyneczko niebieskooka, zapewniam, że przepis jest oryginalny, więc nie wiem czemu nie wyszło. Może dlatego, że KFC ma za sobą wiele lat praktyki
There is something behind the throne greater than the King himself.
William Pitt The Elder, Lord Chatham
William Pitt The Elder, Lord Chatham
#3
Napisano 23 styczeń 2007 - 17:51
W KFC nie jest to sama papryka ostra i curry, ale specjalna mieszanka przypraw - diabelsko ostra.
Mojej koleżanki brat pracuje w KFC i wyniósł nieco tej mieszanki (oczywiście po cichu ) - stąd wiem, jaki to kombinowany i "piekielny dodatek".
Mojej koleżanki brat pracuje w KFC i wyniósł nieco tej mieszanki (oczywiście po cichu ) - stąd wiem, jaki to kombinowany i "piekielny dodatek".
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
— Victor Hugo
— Victor Hugo
#4
Napisano 24 styczeń 2007 - 12:25
W takim razie Kiciu, poproszę o składniki i proporcje na ten:
...kombinowany i "piekielny dodatek"
There is something behind the throne greater than the King himself.
William Pitt The Elder, Lord Chatham
William Pitt The Elder, Lord Chatham
#5
Napisano 24 styczeń 2007 - 13:58
nie podważam orginalności przepisu ale ..KFC[/b] ma za sobą wiele lat praktyki
na logikę ... smażona bułka ma charakterystyczny smak a panierka w KFC pachnie przyprawami
więc podejżewam że panierka jest również doprawiana
Ja bym zastąpiłą w tym przepisie bułkę taką panierką KAMISU: Chrupiący kurczak
...a gdy przyjdą dni deszczowe naucz się przechodzić pomiędzy kroplami...
#6
Napisano 25 styczeń 2007 - 11:20
Niestety, nie da się dokładnie powiedzieć, co jest w tej przyprawie, bo wyczuwa się w niej różności... ale podejrzewam, że tego smaku i aromatu, nadaje dodatek pewnych chemicznych substancji, nazywanych - "wzmacniaczami smaku i zapachu" :/ - Myślę, że należy samemu eksperymentować... chociaż ja sugerowałabym dodać troszkę chilli i ok. 1/4 łyżeczki cukru (na tę ilość składników - nie więcej!)... to nie pomyłka - trzeba dodać troszkę cukru - cukier uwydatni smak pikantny potrawy
...kombinowany i "piekielny dodatek"
Co do oryginalności przepisu, to przeczy sama jego nazwa - KURCZAK [color=red]A’LA KFC :/
Ponadto, jestem pewna, że KFC broni oryginalnej receptury.
Moim zdaniem, słusznie podejrzewasz Osobiście, dodałabym nieco więcej pokruszonych płatków kukurydzianych.na logikę ... smażona bułka ma charakterystyczny smak a panierka w KFC pachnie przyprawami
więc podejżewam że panierka jest również doprawiana
Nie zaszkodzi spróbować - uwielbiam modyfikować potrawy według swojego uznania i prawie zawsze wychodzi to na "plus" dla jej smakuJa bym zastąpiłą w tym przepisie bułkę taką panierką KAMISU: Chrupiący kurczak
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
— Victor Hugo
— Victor Hugo
#7
Napisano 01 luty 2007 - 13:58
jeszcze jedno przyszło mi do głowy.
co zrobić abu opóźnić przysmażanie się panierki. Po wrzuceniu opanierowanego kurczaka panierka dosłownie w kilka sekung jest idealna a kurczak dalej surowy. Czekac aż kurczak się usmaży nie ma co bo z panierki zrobi się węgiel :evil1:
nie wiem co z tm cudem dalej robić.
ufffffffff
ja jak zobaczyłam że mam już dobra panierkę a kurczaka surowego wrzuciłam to wszystko do piekarnika.
No ale przecież w orginalnym przepisie tego nie ma.
skrzydełka to jeszcze pal licho - dużo tam do smażenia nie ma...
ale jak zrobić takie udko???
co zrobić abu opóźnić przysmażanie się panierki. Po wrzuceniu opanierowanego kurczaka panierka dosłownie w kilka sekung jest idealna a kurczak dalej surowy. Czekac aż kurczak się usmaży nie ma co bo z panierki zrobi się węgiel :evil1:
nie wiem co z tm cudem dalej robić.
ufffffffff
ja jak zobaczyłam że mam już dobra panierkę a kurczaka surowego wrzuciłam to wszystko do piekarnika.
No ale przecież w orginalnym przepisie tego nie ma.
skrzydełka to jeszcze pal licho - dużo tam do smażenia nie ma...
ale jak zrobić takie udko???
...a gdy przyjdą dni deszczowe naucz się przechodzić pomiędzy kroplami...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych