Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Skrzydełka Ala KFC


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 blondyneczka niebieskooka

blondyneczka niebieskooka

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 221 postów

Napisano 22 styczeń 2007 - 12:07

zrobiłam zgodnie z przepisem

jedno co mogę zasugerować to KONIECZNIE dodanie przypraw do panierki i odstawienie jej na kilka godzin/dni/tygodni... aby płatki, mąka i bułka przeszły tym przyprawowym aromatem

panierka z przepisu była chrupiąca ale nie smakowała jak w KFC tylko miała smak bułki tartej i płatków :angry:
  • 0
...a gdy przyjdą dni deszczowe naucz się przechodzić pomiędzy kroplami...

#2 versus

versus

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów

Napisano 22 styczeń 2007 - 13:30

blondyneczko niebieskooka, zapewniam, że przepis jest oryginalny, więc nie wiem czemu nie wyszło. Może dlatego, że KFC ma za sobą wiele lat praktyki
  • 0
There is something behind the throne greater than the King himself.
William Pitt The Elder, Lord Chatham

#3 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 23 styczeń 2007 - 17:51

W KFC nie jest to sama papryka ostra i curry, ale specjalna mieszanka przypraw - diabelsko ostra.
Mojej koleżanki brat pracuje w KFC i wyniósł nieco tej mieszanki (oczywiście po cichu ;) ) - stąd wiem, jaki to kombinowany i "piekielny dodatek".
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#4 versus

versus

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów

Napisano 24 styczeń 2007 - 12:25

W takim razie Kiciu, poproszę o składniki i proporcje na ten:

...kombinowany i "piekielny dodatek"

:)
  • 0
There is something behind the throne greater than the King himself.
William Pitt The Elder, Lord Chatham

#5 blondyneczka niebieskooka

blondyneczka niebieskooka

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 221 postów

Napisano 24 styczeń 2007 - 13:58

KFC[/b] ma za sobą wiele lat praktyki

nie podważam orginalności przepisu ale ..

na logikę ... smażona bułka ma charakterystyczny smak a panierka w KFC pachnie przyprawami

więc podejżewam że panierka jest również doprawiana


Ja bym zastąpiłą w tym przepisie bułkę taką panierką KAMISU: Chrupiący kurczak
  • 0
...a gdy przyjdą dni deszczowe naucz się przechodzić pomiędzy kroplami...

#6 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 25 styczeń 2007 - 11:20


...kombinowany i "piekielny dodatek"

:)

Niestety, nie da się dokładnie powiedzieć, co jest w tej przyprawie, bo wyczuwa się w niej różności... ale podejrzewam, że tego smaku i aromatu, nadaje dodatek pewnych chemicznych substancji, nazywanych - "wzmacniaczami smaku i zapachu" :/ - Myślę, że należy samemu eksperymentować... chociaż ja sugerowałabym dodać troszkę chilli i ok. 1/4 łyżeczki cukru (na tę ilość składników - nie więcej!)... to nie pomyłka - trzeba dodać troszkę cukru - cukier uwydatni smak pikantny potrawy :)

Co do oryginalności przepisu, to przeczy sama jego nazwa - KURCZAK [color=red]A’LA KFC :/
Ponadto, jestem pewna, że KFC broni oryginalnej receptury.


na logikę ... smażona bułka ma charakterystyczny smak a panierka w KFC pachnie przyprawami
więc podejżewam że panierka jest również doprawiana

Moim zdaniem, słusznie podejrzewasz :) Osobiście, dodałabym nieco więcej pokruszonych płatków kukurydzianych.

Ja bym zastąpiłą w tym przepisie bułkę taką panierką KAMISU: Chrupiący kurczak

Nie zaszkodzi spróbować - uwielbiam modyfikować potrawy według swojego uznania i prawie zawsze wychodzi to na "plus" dla jej smaku :P
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#7 blondyneczka niebieskooka

blondyneczka niebieskooka

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 221 postów

Napisano 01 luty 2007 - 13:58

jeszcze jedno przyszło mi do głowy.


co zrobić abu opóźnić przysmażanie się panierki. Po wrzuceniu opanierowanego kurczaka panierka dosłownie w kilka sekung jest idealna a kurczak dalej surowy. Czekac aż kurczak się usmaży nie ma co bo z panierki zrobi się węgiel :evil1:


nie wiem co z tm cudem dalej robić.

ufffffffff


ja jak zobaczyłam że mam już dobra panierkę a kurczaka surowego wrzuciłam to wszystko do piekarnika.


No ale przecież w orginalnym przepisie tego nie ma.


skrzydełka to jeszcze pal licho - dużo tam do smażenia nie ma...
ale jak zrobić takie udko???
  • 0
...a gdy przyjdą dni deszczowe naucz się przechodzić pomiędzy kroplami...


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych