Jeśli ktoś z Was zna dobry i sprawdzony przepis jak zrobić dobre ciasto do krokietów to proszę podzielcie się ze mną w tym miejscu wiedzą na ten temat i posiadanym przepisem
Będę wdzięczczna za info i pomoc
Ciasto na krokiety - poszukuję, dobrego i sprawdzonego przepisu
Rozpoczęty przez
Gość_Karina_*
, sie 13 2006 16:52
3 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_Karina_*
Napisano 13 sierpień 2006 - 16:52
#2
Napisano 13 sierpień 2006 - 18:29
1/2 kg mąki * 1 szkl. mleka * 2 jajka * 1 łyżeczka cukru * szczypta soli
- Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i szczyptą soli, stopniowo dodawać mąkę.
- Ciasto rozrzedzić wodą do konstystencji gęstej śmietany i odstawić na 30 minut.
- Usmażyć naleśniki. (ja smażę cienkie, na patelnię wlewam niepełną nabierkę średnej wielkości)
- Na naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zawijać krokiety (można również składać w kopertę, ja najczęściej składam na dwa i wychodzi trójkąt).
- Moczyć w jajku i bułce i smażyć (jak kotlety). Można smażyć na maśle lub na oleju.
Pozdrawiam
marder
- Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i szczyptą soli, stopniowo dodawać mąkę.
- Ciasto rozrzedzić wodą do konstystencji gęstej śmietany i odstawić na 30 minut.
- Usmażyć naleśniki. (ja smażę cienkie, na patelnię wlewam niepełną nabierkę średnej wielkości)
- Na naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zawijać krokiety (można również składać w kopertę, ja najczęściej składam na dwa i wychodzi trójkąt).
- Moczyć w jajku i bułce i smażyć (jak kotlety). Można smażyć na maśle lub na oleju.
Pozdrawiam
marder
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 16 sierpień 2007 - 16:44
Dodam ze mozna pol na pol mleko z woda, a radze otaczac krokiety w roztrzepanym jajku z mlekiem bo przy wiekszej ilosci krokietow zuzyje sie duzo jaj.
Szczęście to jedyna wartość, która sie mnoży,
jeśli się ją dzieli.
jeśli się ją dzieli.
#4
Napisano 18 sierpień 2007 - 12:10
Kiedy nie mam mleka - robię albo z odtłuszczonego granulowanego, albo z samej wody z mąką i jajkiem to ciasto. Te na wodzie są lżejsze - można robić cieniusieńkie i nie lepią się do patelni - to mam wypróbowane. Co do obsmażania gotowych krokietów - zdarzało mi się bardzo często otaczać je w samej bułce tartej - też są smakowite, a mniej kaloryczne
Myślę, więc jestem... (Kartezjusz)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych