Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Dania wegetariańskie!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 olimpia

olimpia

    Podpowiadacz

  • R.I.P.
  • PipPipPipPipPip
  • 227 postów

Napisano 26 kwiecień 2003 - 12:04

Mamałyga

2 szkl. kaszy kukurydzianej
6 łyżek oleju
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
1 łyzka przecieru pomidorowego
10 dkg żółtego sera
3-4 grzyby suszone
sól, pieprz, bazylia, majeranek

Zagotować 3 szkl.wody zw szczyptą soli. Do wrzątku wsypywać powoli kaszę stale mieszając. Gotować 15 min. , wyłożyć kaszę do wypłukanego zimną wodą naczynia. Wystudzoną pokroić w kostę.Grzyby ugotować w małej ilości wody i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju . Umyte warzywa zetrzeć na tarcez drobnymi oczkami, podsmażyć razem z cebulą, dodać wywar, pokrojone grzyby i przecier pomidorowy i dusić 15 min.Przyprawić solą, pieprzem i ziołami i na wolnym ogniu dusic jeszcze 3-5 min. Następnie tym sosem zalać kaszę, posypać startym żółtym serem i piec ok.15 min. w piekarniku.


Smacznego...



Olimpia
  • 0
"Pamiętaj, szczęście nie zależy od tego, kim jesteś i co wiesz. Zależy wyłącznie od tego co myślisz" (Dale Carnegie)

#2 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 26 kwiecień 2003 - 13:55

NADZIEWANY KABACZEK

1 średni kabaczek * 1 mała drobno posiekana cebula * 3 łyżki masła * 1 posiekane jajo na twardo * pół szklanki startego sera cheddar * 1 jajo roztrzepane * 2 łyżki masła (osobno) * sól i pieprz do smaku

- kabaczek obrać,umyć i przepołowić

- łyżką wydrążyć miąższ, połówki odłożyć

- drobno posiekany miąższ smażyć z cebulą na rozgrzanym maśle przez około 10 minut, kilka razy zamieszać

- dodać jajo na twardo, ser i roztrzepane jajo, wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku

- połówki kabaczka napełnić farszem, posypać tartą bułką i grudkami masła

- piec w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 20-30 minut
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 28 kwiecień 2003 - 22:35

PAPRYKA NADZIEWANA SEREM

6 strąków papryki * 400-500g twarogu * 2 jaja * 6 łyżek gęstej śmietany * olej * sól * roztarty ząbek czosnku

- paprykę umyć, ściąć części u nasady, oczyścić z nasion

- twaróg przetrzeć przez sito lub zmiksować, wbić jaja, posolic do smaku, dodać czosnek

- papryki wypełnić farszem, układać pionowo w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, wierzchy posmarować śmietaną

- wstawić do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i piec 15-20 minut
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 Amelia28

Amelia28

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 192 postów

Napisano 01 wrzesień 2003 - 20:57

POMIDORY Z PIECZARKAMI

.........................................................................

Składniki:
8 twardych, niedużych pomidorów :oops:
sól z mikroelementami
250g twrdych, ciemnych pieczarek
3 cebule
50g masła
pęczek zieleniny
50g siekanych orzechów laskowych
50g panierki z grahama
2 małe jajka :oops:
mielony, biały pieprz
1/8l bulionu warzywnego
...........................................................................

Pomidory umyć, ściąć wierzch, wydrążyć łyżeczką miąższ, posolić w środku. Pieczarki oczyścić, niezbyt drobno posiekać. Obraną i posiekaną cebulę przesmażyć na maśle (30g) na szklisto, dodać pieczarki, smażyć, mieszjąc, aż odparują.
Zieleninę opłukać, posiekać. Dodać do pieczarek razem z orzechami, połową panierki i jajkami. Posolić, oprószyć pieprzem.
Pomidory lekko osuszyć i napełnić farszem.
Do naczynia żaroodpornego wlać bulion, ułożyć pomidory i posypać resztą panierki, na wierzchu położyć płatki masła. Przykryć to folią i do mikrofali. Zapiekać 5 min. w 180 po czym zdjąć folie i zapiekać od 6 do 8 min.
.............................................................................
Pychotka :!: [/b]
  • 0
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P

#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 27 marzec 2004 - 17:39

GULASZ WARZYWNY

Pół szklanki białej fasoli * 2-3 marchewki * 3 ziemniaki * mała puszka pomidorów w zalewie * 2 cebule * 2 strąki kolorowej papryki * mała cukinia * 4-5 ogonków liściowych selera naciowego * pół puszki kukurydzy konserwowej * 2 ząbki czosnku * kostka bulionu warzywnego * łyżka sosu sojowego * 1-2 łyżki mąki (najlepiej razowej) * 2 łyżki oleju * liść laurowy * pół łyżeczki tymianku i cząbru * pieprz, sól

- Fasolę zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny, po czym odcedzić, zalać taką ilością zimnej wody, by przykryła ziarno, i ugotować.

- Cebulę pokroić w półplasterki i udusić z dodatkiem oleju.

- Marchewkę, ziemniaki, cukinię obrać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić wszystko w dość grubą kostkę.

- Ogonki selera obrać z włókien i pokroić w plasterki.

- Wszystkie warzywa, oprócz fasoli i kukurydzy, połączyć, zalać szklanką bulionu warzywnego wymieszanego z sosem sojowym, włożyć liść laurowy i dusić na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać kukurydzę, fasolę, zmiażdżony czosnek, mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, przyprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut. W razie potrzeby odparować (gulasz powinien być dość gęsty).

- Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub dowolną kaszą.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych