Mamałyga
2 szkl. kaszy kukurydzianej
6 łyżek oleju
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
1 łyzka przecieru pomidorowego
10 dkg żółtego sera
3-4 grzyby suszone
sól, pieprz, bazylia, majeranek
Zagotować 3 szkl.wody zw szczyptą soli. Do wrzątku wsypywać powoli kaszę stale mieszając. Gotować 15 min. , wyłożyć kaszę do wypłukanego zimną wodą naczynia. Wystudzoną pokroić w kostę.Grzyby ugotować w małej ilości wody i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju . Umyte warzywa zetrzeć na tarcez drobnymi oczkami, podsmażyć razem z cebulą, dodać wywar, pokrojone grzyby i przecier pomidorowy i dusić 15 min.Przyprawić solą, pieprzem i ziołami i na wolnym ogniu dusic jeszcze 3-5 min. Następnie tym sosem zalać kaszę, posypać startym żółtym serem i piec ok.15 min. w piekarniku.
Smacznego...
Olimpia
Dania wegetariańskie!
Rozpoczęty przez
olimpia
, kwi 26 2003 12:04
4 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 26 kwiecień 2003 - 12:04
"Pamiętaj, szczęście nie zależy od tego, kim jesteś i co wiesz. Zależy wyłącznie od tego co myślisz" (Dale Carnegie)
#2
Napisano 26 kwiecień 2003 - 13:55
NADZIEWANY KABACZEK
1 średni kabaczek * 1 mała drobno posiekana cebula * 3 łyżki masła * 1 posiekane jajo na twardo * pół szklanki startego sera cheddar * 1 jajo roztrzepane * 2 łyżki masła (osobno) * sól i pieprz do smaku
- kabaczek obrać,umyć i przepołowić
- łyżką wydrążyć miąższ, połówki odłożyć
- drobno posiekany miąższ smażyć z cebulą na rozgrzanym maśle przez około 10 minut, kilka razy zamieszać
- dodać jajo na twardo, ser i roztrzepane jajo, wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku
- połówki kabaczka napełnić farszem, posypać tartą bułką i grudkami masła
- piec w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 20-30 minut
1 średni kabaczek * 1 mała drobno posiekana cebula * 3 łyżki masła * 1 posiekane jajo na twardo * pół szklanki startego sera cheddar * 1 jajo roztrzepane * 2 łyżki masła (osobno) * sól i pieprz do smaku
- kabaczek obrać,umyć i przepołowić
- łyżką wydrążyć miąższ, połówki odłożyć
- drobno posiekany miąższ smażyć z cebulą na rozgrzanym maśle przez około 10 minut, kilka razy zamieszać
- dodać jajo na twardo, ser i roztrzepane jajo, wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku
- połówki kabaczka napełnić farszem, posypać tartą bułką i grudkami masła
- piec w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 20-30 minut
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 28 kwiecień 2003 - 22:35
PAPRYKA NADZIEWANA SEREM
6 strąków papryki * 400-500g twarogu * 2 jaja * 6 łyżek gęstej śmietany * olej * sól * roztarty ząbek czosnku
- paprykę umyć, ściąć części u nasady, oczyścić z nasion
- twaróg przetrzeć przez sito lub zmiksować, wbić jaja, posolic do smaku, dodać czosnek
- papryki wypełnić farszem, układać pionowo w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, wierzchy posmarować śmietaną
- wstawić do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i piec 15-20 minut
6 strąków papryki * 400-500g twarogu * 2 jaja * 6 łyżek gęstej śmietany * olej * sól * roztarty ząbek czosnku
- paprykę umyć, ściąć części u nasady, oczyścić z nasion
- twaróg przetrzeć przez sito lub zmiksować, wbić jaja, posolic do smaku, dodać czosnek
- papryki wypełnić farszem, układać pionowo w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, wierzchy posmarować śmietaną
- wstawić do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i piec 15-20 minut
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 01 wrzesień 2003 - 20:57
POMIDORY Z PIECZARKAMI
.........................................................................
Składniki:
8 twardych, niedużych pomidorów :oops:
sól z mikroelementami
250g twrdych, ciemnych pieczarek
3 cebule
50g masła
pęczek zieleniny
50g siekanych orzechów laskowych
50g panierki z grahama
2 małe jajka :oops:
mielony, biały pieprz
1/8l bulionu warzywnego
...........................................................................
Pomidory umyć, ściąć wierzch, wydrążyć łyżeczką miąższ, posolić w środku. Pieczarki oczyścić, niezbyt drobno posiekać. Obraną i posiekaną cebulę przesmażyć na maśle (30g) na szklisto, dodać pieczarki, smażyć, mieszjąc, aż odparują.
Zieleninę opłukać, posiekać. Dodać do pieczarek razem z orzechami, połową panierki i jajkami. Posolić, oprószyć pieprzem.
Pomidory lekko osuszyć i napełnić farszem.
Do naczynia żaroodpornego wlać bulion, ułożyć pomidory i posypać resztą panierki, na wierzchu położyć płatki masła. Przykryć to folią i do mikrofali. Zapiekać 5 min. w 180 po czym zdjąć folie i zapiekać od 6 do 8 min.
.............................................................................
Pychotka :!: [/b]
.........................................................................
Składniki:
8 twardych, niedużych pomidorów :oops:
sól z mikroelementami
250g twrdych, ciemnych pieczarek
3 cebule
50g masła
pęczek zieleniny
50g siekanych orzechów laskowych
50g panierki z grahama
2 małe jajka :oops:
mielony, biały pieprz
1/8l bulionu warzywnego
...........................................................................
Pomidory umyć, ściąć wierzch, wydrążyć łyżeczką miąższ, posolić w środku. Pieczarki oczyścić, niezbyt drobno posiekać. Obraną i posiekaną cebulę przesmażyć na maśle (30g) na szklisto, dodać pieczarki, smażyć, mieszjąc, aż odparują.
Zieleninę opłukać, posiekać. Dodać do pieczarek razem z orzechami, połową panierki i jajkami. Posolić, oprószyć pieprzem.
Pomidory lekko osuszyć i napełnić farszem.
Do naczynia żaroodpornego wlać bulion, ułożyć pomidory i posypać resztą panierki, na wierzchu położyć płatki masła. Przykryć to folią i do mikrofali. Zapiekać 5 min. w 180 po czym zdjąć folie i zapiekać od 6 do 8 min.
.............................................................................
Pychotka :!: [/b]
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P
#5
Napisano 27 marzec 2004 - 17:39
GULASZ WARZYWNY
Pół szklanki białej fasoli * 2-3 marchewki * 3 ziemniaki * mała puszka pomidorów w zalewie * 2 cebule * 2 strąki kolorowej papryki * mała cukinia * 4-5 ogonków liściowych selera naciowego * pół puszki kukurydzy konserwowej * 2 ząbki czosnku * kostka bulionu warzywnego * łyżka sosu sojowego * 1-2 łyżki mąki (najlepiej razowej) * 2 łyżki oleju * liść laurowy * pół łyżeczki tymianku i cząbru * pieprz, sól
- Fasolę zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny, po czym odcedzić, zalać taką ilością zimnej wody, by przykryła ziarno, i ugotować.
- Cebulę pokroić w półplasterki i udusić z dodatkiem oleju.
- Marchewkę, ziemniaki, cukinię obrać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić wszystko w dość grubą kostkę.
- Ogonki selera obrać z włókien i pokroić w plasterki.
- Wszystkie warzywa, oprócz fasoli i kukurydzy, połączyć, zalać szklanką bulionu warzywnego wymieszanego z sosem sojowym, włożyć liść laurowy i dusić na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać kukurydzę, fasolę, zmiażdżony czosnek, mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, przyprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut. W razie potrzeby odparować (gulasz powinien być dość gęsty).
- Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub dowolną kaszą.
Pół szklanki białej fasoli * 2-3 marchewki * 3 ziemniaki * mała puszka pomidorów w zalewie * 2 cebule * 2 strąki kolorowej papryki * mała cukinia * 4-5 ogonków liściowych selera naciowego * pół puszki kukurydzy konserwowej * 2 ząbki czosnku * kostka bulionu warzywnego * łyżka sosu sojowego * 1-2 łyżki mąki (najlepiej razowej) * 2 łyżki oleju * liść laurowy * pół łyżeczki tymianku i cząbru * pieprz, sól
- Fasolę zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny, po czym odcedzić, zalać taką ilością zimnej wody, by przykryła ziarno, i ugotować.
- Cebulę pokroić w półplasterki i udusić z dodatkiem oleju.
- Marchewkę, ziemniaki, cukinię obrać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić wszystko w dość grubą kostkę.
- Ogonki selera obrać z włókien i pokroić w plasterki.
- Wszystkie warzywa, oprócz fasoli i kukurydzy, połączyć, zalać szklanką bulionu warzywnego wymieszanego z sosem sojowym, włożyć liść laurowy i dusić na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać kukurydzę, fasolę, zmiażdżony czosnek, mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, przyprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut. W razie potrzeby odparować (gulasz powinien być dość gęsty).
- Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub dowolną kaszą.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych