rybki, na rozmaite sposoby :))
#1
Napisano 25 kwiecień 2003 - 10:08
1kg. filetów rybnych (może być mintaj, dorsz, halibut) * pół szklanki oliwy lub oleju * 2 cebule pokrojone w plasterki * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 2-3 roztarte ząbki czosnku * sól, pieprz, papryka do smaku * 3-4 marchewki pokrojone w talarki * kawałek selera pokrojony w paski * 2 szklanki wody * sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu * posiekana zielona pietruszka
- filety podzielić na porcje, doprawić solą i pieprzem, odstawić
- cebulę usmażyć w oleju na złoty kolor
- dodać koncentrat, czosnek, sól, paprykę, marchew i seler, zamieszać - wlać wodę i sok z cytryny, gotować na małym ogniu około 30 minut, gdy jarzyny będą miękkie, przetrzeć przez sito
- kawałki ryby ułożyć w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu i zalać sosem
- wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 190 stopni) i piec około 30-45 minut
podawać w naczyniu w którym przyrządzono potrawę, posypać nacią pietruszki, dodatkami mogą być ziemniaki puree lub białe pieczywo
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 28 kwiecień 2003 - 22:20
750g. filetów rybnych (halibut ,lub mintaj - płaty, nie kostki) * łyżeczka soli * 2 łyżki masła * 1 cebula drobno posiekana * 1/4 łyżeczki imbiru * 1/4 łyżeczki pieprzu * szczypta gałki muszkatołowej * szklanka wody * 2-2 łyżki soku z cytryny * łyżka utartej skórki cytrynowej * 1 jajo * łyżeczka mąki * łyżka posiekanej naci pietruszki
- rybę posolić
- cebulę włożyć do szerokiego rondla z rozgrzanym masłem i smażyć przez około 5 minut
- włozyć rybę, i smażyć aż do lekkiego przyrumienienia, doprawić pieprzem imbirem i gałką muszkatołową, wlać wodę, dusić na bardzo małym ogniu przez około 20 minut
- wlać sok z cytryny, ,wsypac skórkę, delikatnie wymieszać, zdjąć z ognia
- rybę przełożyć na rozgrzany półmisek, trzymać w cieple
- roztrzepać jajo w małej miseczce, wsypać mąkę, i zieloną pietruszkę, wszystko dokładnie ubić
- do ubitego z mąką jaja wlać 1/4 szklanki sosu, powstałego przy duszeniu ryby
- przelać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, nie dopuszczając do zagotowania sosu
- polać rybę sosem
Podawać z ziemniakami z wody i gotowanym zielonym groszkiem
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 01 czerwiec 2003 - 15:26
1 łyżeczka soli * 1/4 łyżeczki pieprzu * szczypta chili * roztarty ząbek czosnku * 1 kg. filetów z halibuta lub mintaja
SOS
6 łyżek stopionego masła * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi z jedną łyżką wody * szczypta chili
- utrzeć sól, pieprz i czosnek, pastą tą dokładnie natrzeć rybę
- rybę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec przez 10 minut
- starannie wymieszać składniki sosu
- po 10 minutach pieczenia polać rybę 1/3 sosu i piec dalej przez 25-30 minut polewając sosem powstałym podczas pieczenia, ostrożnie obrócić rybę.
- podgrzać resztę sosu
- wyłożyć rybę na gorący półmisek, polać sosem
- podawać z ryżem ugotowanym na sypko
(proporcje dla 2-4 osó
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 10 sierpień 2003 - 14:11
4 filety z dorsza ( każdy o wadze 200 g.) * cebula * 50 g. pieczarek * pęczek natki * 2 łyżki masła * 2 szczypty pieprzu * 1/2 łyżeczki soli * 2 szczypty suszonego tymianku * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * listek laurowy * 1/2 litra mleka * 4 cienkie plastry boczku * 3 łyżki bułki tartej
- Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut. Przełożyć do żaroodpornej formy
- Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy
- Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty sos
- Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku
- Boczek podsmażyć. Ryby opruszyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#5
Napisano 03 wrzesień 2003 - 16:23
1 kg filetów z morszczuka
3 średniej wielkości cebule
1 litrowy słoik ogórków konserwowych
1 litrowy słoik papryki konserwowej
Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w paseczki i wymieszać.
Filety rozmrozić, pokroić w kawałki, posolić i usmażyć w cieście naleśnikowym.
Ciasto naleśnikowe
1 szklanka maki
1 jajko
3/4 szklanki wody
Sos gotować ok. 3 min.
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
6 łyżek keczupu łagodnego
6 łyżek keczupu pikantnego
4 łyżki octu
4 łyżki cukru
2 małe puszki koncentratu
sól i pieprz do smaku
Układać warstwami warzywa i usmażone kawałki ryby w naczyniu, które postawimy na stół. Zalać wszystko gorącym sosem.
Przygotować przynajmniej kilka godzin przed podaniem.
Nie uwielbiam ryb, ale to jest pyszne :-D
#6
Napisano 12 listopad 2003 - 00:19
2 pstrągi (po ok. 500 g) * 100 g selera naciowego lub korzeniowego * po 50 g marchwi, pora i dymki * 200 g pomidorów (mogą być mrożone) * 50 g masła * 1/4 l wytrawnego białego wina * 150 g naturalnego jogurtu * ząbek czosnku * 2 – 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, natka, koperek) * strąk żółtej papryki * sól, pieprz
- Ryby wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić i posypać pieprzem.
- Warzywa oczyścić, pokroić w małe kawałki. Masło roztopić w naczyniu żaroodpornym, włożyć warzywa i smażyć na średnim ogniu przez 5 min. Przyprawić solą i pieprzem.
- Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki. podzielić na ćwiartki i usunąć pestki.
- Rybę i pomidory ułożyć na warzywach. Jogurt wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, polać rybę, posypać ziołami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec przez ok. 30 min.
- Paprykę umyć, wykroić gniazda, pokroić w krążki i obłożyć rybę.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#7
Napisano 26 grudzień 2004 - 00:14
4 kawałki filetu z dorsza * 3 łyżki oliwy lub oleju * cebula * 2 ząbki czosnku * łyżka koncentratu pomidorowego * kieliszek białego wytrawnego wina * liśc laurowy * łyżeczka tymianku * sól, pieprz
- pokroić cieńko cebulę, przesmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor, dodać roztarty czosnek, koncentrat, tymianek, liść laurowy i wino; gotować kilkanaście minut
- opłukane kawałki ryby posolić i posypać pieprzem, włożyć do rondla i dusić ok. 20 minut pod przykryciem.
- podawać z ryżem ugotowanym na sypko
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#8
Napisano 10 sierpień 2006 - 18:21
1 kg szczupaka * 15 dag cebuli * 15 dag ogórków konserwowych * tłuszcz do pieczenia * 100 ml ketchupu * zielenina * czosnek i musztarda do smaku * sól, pieprz
- Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć, przekroić wzdłuż na półówki usuwając kość grzbietową, pokroić ukośnie na porcje, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić razem z ogórkami w paseczki, dodać do ryby razem z posiekaną zieleniną, wlać oliwę i ketchup, upiec w gorącym piekarniku, doprawić.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#9
Napisano 08 lipiec 2006 - 11:25
#10
Napisano 09 lipiec 2006 - 19:25
Ja lubię 3 rodzaje ryb;łososia wędzonego,śledzia i węgoża smarzonego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych