Sezon na owoce!!!
#1
Napisano 04 sierpień 2006 - 17:34
mozna rowniez kieliszek rumu takze igłę ze strezykawka i nasprzycowac banana rumem zostawic banana na kilka godzin w lodówce.
Zycze smacznego:)
#2
Napisano 08 sierpień 2006 - 14:43
Czy koniecznie musi to być alkohol? Osobiście wolę być trzeźwy niż pijany
- Pitagoras
#3
Napisano 11 sierpień 2006 - 12:40
Składniki:
- 2 pomarańcze (średniej wielkości)
- 2 banany (dobrze dojrzałe)
- 3 kiwi
- ananas (może być z puszki, ale lepszy jest świeży), cała zawartość puszki albo połowa świeżego owocu.
- rodzynki (pełna garstka)
- 2 duże pomidory (pomidory, to też są owoce!)
- 2 duże ogórki świeże (ogórki, to też są owoce!)
- pieprz czarny mielony (szczypta)
- mielony anyżek lub imbir (dwie szczypty)
Sposób przyrządzania:
Wszystkie produkty obrać ze skórek,, pokroić na małe kawałki, dodać wcześniej namoczone rodzynki, wszypać przyprawy i wymieszać.
Odstawić na 30 minut (nie do lodówki!).
Zjadać potrawę świeżo przygotowaną, przegryzając pieczywem chrupkim.
Smacznego!
#4
Napisano 19 lipiec 2006 - 15:33
Smakował mi bardzo. Był soczysty i słodki.
Uwielbiam arbuzy i melony.
Teraz jest wspaniały sezon na te owoce.
Prawda?
Jakie owoce najlepiej lubicie?
#5
Napisano 20 lipiec 2006 - 13:16
Podam Wam przepis na pyszny orzeźwiajacy napój. Podobno piją to w Ameryce Środkowej.
Skład:
1 dość duży arbuz,
1 mały melon (najlepiej z tych długich),
3 - 4 pomarańcze,
20 - 25 dag truskawek albo malin albo poziomek
1 mała cytryna,
woda mineralna gazowana (1,5 litra),
kilka kostek lodu,
Owoce obrać i zmiksować. Dodać wodę mineralna o lód. Wymieszać.
Smacznego!
- Pitagoras
#6 Gość_Karina_*
Napisano 20 lipiec 2006 - 14:10
Tych ostatnich zjadłam tego roku wyjątkowo dużo, a w tym w postaci płynnej, czyli musów -> truskawki
Podwójnie dobrze, smakuje zimą; jak się taki kubeczek tego smakołyku wyjmie z lodówki i rzecz jasna rozmrozi przed spożyciem.
Za arbuzami nie przepadam i jeszcze ich tego roku nie kosztowałam.
#7
Napisano 20 lipiec 2006 - 14:21
#8
Napisano 27 lipiec 2006 - 14:29
Oto sałatka owocowo-bakaliowa (można ją modyfikować na wiele sposobów).
Składniki: (ilość przykładowa)
- winogrona białe, żółte, czarne - 1/2 kg
- kiwi - 3 sztuki
- banan - 1 sztuka
- brzoskwinie z puszki - 1 puszka
- mandarynki 2 sztuki
- orzechy włoskie (drobno pokrajane) - 5 sztuk
- rodzynki - garść
- suszone śliwki (dorbno pokrajane) - 5 sztuk
- inne owoce wedle uznania (jabłko, gruszka, maliny, poziomki, itp.)
- cukier puder - 1 łyżeczka
- drobno pokruszony suszony estragon - 1 łyżeczka (bardzo wskazane)
Sposób przyrządzania:
Owoce myjemy, obieramy.
Rodzynki i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą, po czym odciskamy.
Większe owoce kroimy na kawałki, na koniec dodajemy orzechy, rodzynki i śliwki.
Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Wspaniały dodatek do lodów, kremów, jogurtu
#9
Napisano 28 lipiec 2006 - 10:03
Każde pożywienie ma swoją skalę wibracji. Mięso zamordowanych zwierząt ma niższą skalę wibracji od barwy podczerwonej. A sok żywych owoców i roślin jest w skali barwy ultrafioletowej.
Czym wyższa skala wibracji pożywienia, tym szlachetniejszym jest ono i zdrowszym dla człowieka.
- Pitagoras
#10
Napisano 30 lipiec 2006 - 11:24
„Napój”, „nektar” i „sok” – to nie to samo, każda z tych nazw oznacza roztwór o innych cechach. Napój składa się z wody z dodatkami (substancje słodzące, kwasy spożywcze, CO2, olejki eteryczne, składniki zapachowe, barwniki), jeśli zawiera sok, to w bardzo małych ilościach. Nektar to wyrób otrzymany przez dodanie wody oraz cukrów lub miodu do soku lub przecieru owocowego, przy czym minimalna zawartość soku wynosi 25-50%. Sokiem nazywa się wyrób otrzymany z owoców świeżych lub schłodzonych. Na naszym rynku soki są produkowane głównie przez dodanie wody i aromatów do zagęszczonego wcześniej soku (czyli jego odtworzenie).
Najbardziej wartościowe są soki świeżo wyciskane bez żadnych dodatków!
#11
Napisano 30 lipiec 2006 - 13:01
marder
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#12
Napisano 30 lipiec 2006 - 16:14
Dlatego napisałam powyżej: "Najbardziej wartościowe są soki świeżo wyciskane bez żadnych dodatków!"
#13
Napisano 30 lipiec 2006 - 19:23
#14
Napisano 01 sierpień 2006 - 23:58
Szaszłyczki owocowe doskonale smakują z dość mocną, zimną, czarną herbatą wymieszaną z odrobiną cynamonu.
To jest pyszne.
#15
Napisano 02 sierpień 2006 - 00:15
Teraz można kupić tak zwany jednodniowy sok ze świeżo obranych owoców i/albo warzyw (nie z koncentratu owocowego albo warzewnego) - niebarwiony, niepasteryzowany, niesłodzony, niekonserwowany.
Jego przydatność do spożycia z reguły nie przekracza 48 godzin.
Wspaniale gasi pragnienie i uzupełnia witaminy oraz minerały.
Polecam na gorące dni.
:D:D
#16
Napisano 02 sierpień 2006 - 09:29
[quote name='okularnica]Silverkey! Dziękuję za prosty przepis. Uważam sie za beztalencie kulinarne' date=' ale ten wygląd sałatki sprawił, że postanwoiłam w czasie urlopu coś smakowitego przygotować dla domowników (w tym przypadku w/w słatkę). Najbliżsi byli zachwyceni. Dziękuję! I proszę o więcej!!!![/quote']
Sałatki owocowe można robić na wiele sposobów. Na tak pięknie wyglądające i cudowie pachnące przysmaki zareagują nawet największe niejadki (np. dzieciaki). Ponieważ każdy ma swoje upodobania smakowe, warto próbować różnych wariantów
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych