Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Sezon na owoce!!!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomaszek

tomaszek

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 827 postów
  • Skąd:wyspa Wolin

Napisano 04 sierpień 2006 - 17:34

Proponuję jeden arbuz, półlitra wódki,lub inny mocny alkohol,strzykawka z igłą naszprycowac arbuza alkoholem nastepnie zostawic arbuza na całą noc w lodówce, nastepnego dnia podac na przyjęciu:))
mozna rowniez kieliszek rumu takze igłę ze strezykawka i nasprzycowac banana rumem zostawic banana na kilka godzin w lodówce.
Zycze smacznego:)
  • 0
Eunuch i krytyk z jednej są parafi....obaj wiedzą jak trzeba-żaden nie potrafi. (Boy-Zeleński)

#2 fruit

fruit

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 85 postów

Napisano 08 sierpień 2006 - 14:43

Do Tomaszka.

Czy koniecznie musi to być alkohol? Osobiście wolę być trzeźwy niż pijany

;):D
  • 0
Tak długo jak człowiek będzie zabijał i zjadał zwierzęta, ludzie będą zabijali się nawzajem. W istocie, ten kto zabija i zadaje ból, nie zazna radości i miłości.
- Pitagoras

#3 silverkey

silverkey

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 11 sierpień 2006 - 12:40

Sałatka owocowa extra

Składniki:
- 2 pomarańcze (średniej wielkości)
- 2 banany (dobrze dojrzałe)
- 3 kiwi
- ananas (może być z puszki, ale lepszy jest świeży), cała zawartość puszki albo połowa świeżego owocu.
- rodzynki (pełna garstka)
- 2 duże pomidory (pomidory, to też są owoce!)
- 2 duże ogórki świeże (ogórki, to też są owoce!)
- pieprz czarny mielony (szczypta)
- mielony anyżek lub imbir (dwie szczypty)


Sposób przyrządzania:

Wszystkie produkty obrać ze skórek,, pokroić na małe kawałki, dodać wcześniej namoczone rodzynki, wszypać przyprawy i wymieszać.
Odstawić na 30 minut (nie do lodówki!).
Zjadać potrawę świeżo przygotowaną, przegryzając pieczywem chrupkim.
Smacznego!

  • 0
"Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy" - Philip Kapleau

#4 silverkey

silverkey

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 19 lipiec 2006 - 15:33

Dzisiaj zjadłam całego dużego arbuza!

Smakował mi bardzo. Był soczysty i słodki.

Uwielbiam arbuzy i melony.

Teraz jest wspaniały sezon na te owoce.

Prawda?


Jakie owoce najlepiej lubicie?
  • 0
"Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy" - Philip Kapleau

#5 fruit

fruit

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 85 postów

Napisano 20 lipiec 2006 - 13:16

Ja też uwielbiam arbuzy.

Podam Wam przepis na pyszny orzeźwiajacy napój. Podobno piją to w Ameryce Środkowej.

Skład:
1 dość duży arbuz,
1 mały melon (najlepiej z tych długich),
3 - 4 pomarańcze,
20 - 25 dag truskawek albo malin albo poziomek
1 mała cytryna,
woda mineralna gazowana (1,5 litra),
kilka kostek lodu,

Owoce obrać i zmiksować. Dodać wodę mineralna o lód. Wymieszać.
Smacznego!
  • 0
Tak długo jak człowiek będzie zabijał i zjadał zwierzęta, ludzie będą zabijali się nawzajem. W istocie, ten kto zabija i zadaje ból, nie zazna radości i miłości.
- Pitagoras

#6 Gość_Karina_*

Gość_Karina_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2006 - 14:10

A ja uwielbiam brzoskwinie, poziomki i truskawki.

Tych ostatnich zjadłam tego roku wyjątkowo dużo, a w tym w postaci płynnej, czyli musów -> truskawki przez sokownik z odrobiną cukru. Pycha :)

Podwójnie dobrze, smakuje zimą; jak się taki kubeczek tego smakołyku wyjmie z lodówki i rzecz jasna rozmrozi :P przed spożyciem.

Za arbuzami nie przepadam i jeszcze ich tego roku nie kosztowałam.
  • 0

#7 ozmo

ozmo

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 456 postów
  • Skąd:Konin

Napisano 20 lipiec 2006 - 14:21

Ja też uwielbiam wszelakie owoce MNiam a truskaweczki ubustwiam jak i słodki arbuzik:):):)
  • 0

#8 silverkey

silverkey

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 27 lipiec 2006 - 14:29

Owoce są dobre zawsze!


Oto sałatka owocowo-bakaliowa (można ją modyfikować na wiele sposobów).

Składniki: (ilość przykładowa)

- winogrona białe, żółte, czarne - 1/2 kg
- kiwi - 3 sztuki
- banan - 1 sztuka
- brzoskwinie z puszki - 1 puszka
- mandarynki 2 sztuki
- orzechy włoskie (drobno pokrajane) - 5 sztuk
- rodzynki - garść
- suszone śliwki (dorbno pokrajane) - 5 sztuk
- inne owoce wedle uznania (jabłko, gruszka, maliny, poziomki, itp.)
- cukier puder - 1 łyżeczka
- drobno pokruszony suszony estragon - 1 łyżeczka (bardzo wskazane)

Sposób przyrządzania:

Owoce myjemy, obieramy.
Rodzynki i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą, po czym odciskamy.
Większe owoce kroimy na kawałki, na koniec dodajemy orzechy, rodzynki i śliwki.
Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Wspaniały dodatek do lodów, kremów, jogurtu :)


Dołączona grafika
  • 0
"Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy" - Philip Kapleau

#9 fruit

fruit

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 85 postów

Napisano 28 lipiec 2006 - 10:03

Uwielbiam soki owocowe, najlepiej świeżo wyciskane i niezbyt schłodzone.

Każde pożywienie ma swoją skalę wibracji. Mięso zamordowanych zwierząt ma niższą skalę wibracji od barwy podczerwonej. A sok żywych owoców i roślin jest w skali barwy ultrafioletowej.
Czym wyższa skala wibracji pożywienia, tym szlachetniejszym jest ono i zdrowszym dla człowieka.


Dołączona grafika
  • 0
Tak długo jak człowiek będzie zabijał i zjadał zwierzęta, ludzie będą zabijali się nawzajem. W istocie, ten kto zabija i zadaje ból, nie zazna radości i miłości.
- Pitagoras

#10 silverkey

silverkey

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 30 lipiec 2006 - 11:24

Teraz można nabyć rozmaite napoje, nektary, soki owocowe - w butelkach czy kartonikach.

„Napój”, „nektar” i „sok” – to nie to samo, każda z tych nazw oznacza roztwór o innych cechach. Napój składa się z wody z dodatkami (substancje słodzące, kwasy spożywcze, CO2, olejki eteryczne, składniki zapachowe, barwniki), jeśli zawiera sok, to w bardzo małych ilościach. Nektar to wyrób otrzymany przez dodanie wody oraz cukrów lub miodu do soku lub przecieru owocowego, przy czym minimalna zawartość soku wynosi 25-50%. Sokiem nazywa się wyrób otrzymany z owoców świeżych lub schłodzonych. Na naszym rynku soki są produkowane głównie przez dodanie wody i aromatów do zagęszczonego wcześniej soku (czyli jego odtworzenie).
Najbardziej wartościowe są soki świeżo wyciskane bez żadnych dodatków!


Dołączona grafika
  • 0
"Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy" - Philip Kapleau

#11 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3584 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 30 lipiec 2006 - 13:01

Wszystko się zgadza, jednak osobiście, staram się unikać napojów i nektarów. Sęk w tym, że wiele z dodatków o których piszesz, jest pochodzenia syntetycznego, np. benzoesan sodu (sól sodowa kwasu benzoesowego), a zdarzyło mi się tez spotkać z nektarem, który był konserwowany dwutlenkiem siarki (fuj!). Jako ciekawostkę, mogę tu podać że oprócz konserwowania win i soków owocowych, środek ten i jego pochodne używane są również do wybielania włókien, papieru itp. Wróćmy jednak do meritum :D Jeśli już decydujemy się na zakup soku, wg. mnie najlepiej wybierać SOK, nie nektar lub napój, ale własnie sok, a i to najlepiej opisany jako "100%". Dlaczego? Ponieważ tego rodzaju soki, muszą posiadać większość cech soku wyciśniętego z owocu. Zazwyczaj, produkcja tego typu soku przebiega następująco: wytwarza się go z zagęszczonego soku, uzupełniając go po prostu o taką samą objętość wody, jaką odparowano podczas procesu zagęszczania, oraz dodając aromat uzyskany również podczas procesu zagęszczania soku. Do soków "100%" producentowi NIE WOLNO dodawać m.in. cukru, oraz innch dodatków.

marder
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#12 silverkey

silverkey

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 30 lipiec 2006 - 16:14

Tak.

Dlatego napisałam powyżej: "Najbardziej wartościowe są soki świeżo wyciskane bez żadnych dodatków!"

:cool:
  • 0
"Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy" - Philip Kapleau

#13 okularnica

okularnica

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 156 postów

Napisano 30 lipiec 2006 - 19:23

Silverkey! Dziękuję za prosty przepis. Uważam sie za beztalencie kulinarne, ale ten wygląd sałatki sprawił, że postanwoiłam w czasie urlopu coś smakowitego przygotować dla domowników (w tym przypadku w/w słatkę). Najbliżsi byli zachwyceni. Dziękuję! I proszę o więcej!!!!
  • 0

#14 silverkey

silverkey

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 01 sierpień 2006 - 23:58

Owocowe szaszłyczki.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Szaszłyczki owocowe doskonale smakują z dość mocną, zimną, czarną herbatą wymieszaną z odrobiną cynamonu.
To jest pyszne.
  • 0
"Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy" - Philip Kapleau

#15 silverkey

silverkey

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 02 sierpień 2006 - 00:15

Jednodniowy sok.

Teraz można kupić tak zwany jednodniowy sok ze świeżo obranych owoców i/albo warzyw (nie z koncentratu owocowego albo warzewnego) - niebarwiony, niepasteryzowany, niesłodzony, niekonserwowany.
Jego przydatność do spożycia z reguły nie przekracza 48 godzin.
Wspaniale gasi pragnienie i uzupełnia witaminy oraz minerały.
Polecam na gorące dni.

Dołączona grafika

:D:D:D
  • 0
"Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy" - Philip Kapleau

#16 silverkey

silverkey

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 02 sierpień 2006 - 09:29

Do Okularnicy!

[quote name='okularnica]Silverkey! Dziękuję za prosty przepis. Uważam sie za beztalencie kulinarne' date=' ale ten wygląd sałatki sprawił, że postanwoiłam w czasie urlopu coś smakowitego przygotować dla domowników (w tym przypadku w/w słatkę). Najbliżsi byli zachwyceni. Dziękuję! I proszę o więcej!!!![/quote']
Sałatki owocowe można robić na wiele sposobów. Na tak pięknie wyglądające i cudowie pachnące przysmaki zareagują nawet największe niejadki (np. dzieciaki). Ponieważ każdy ma swoje upodobania smakowe, warto próbować różnych wariantów :)

Pozdrawiam
  • 0
"Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy" - Philip Kapleau


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych