Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

wołowinka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 21 kwiecień 2003 - 13:26

WOŁOWINA Z IMBIREM

1/2 kg. wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę * 2-3 łyżki oleju * 3 średnie cebule drobno posiekane * 2 roztarte ząbki czosnku * 1 łyżeczka kurkumy * 1/4 łyżeczki chili * 1 łyżeczka imbiru w proszku * 1 łyżeczka soli * 4 duże pomidory sparzone, obrane i posiekane * 1 szklanka rosołu (może być z kostki rosołowej)

- Cebulę, czosnek, imbir, chili i sól utrzeć na jednolitą masę i dokładnie wymieszać z mięsem. Odstawić na 3 godziny, mięso kilka razy obrócić.

- Wołowinę z przyprawami smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż się zrumieni.

- Dodać pomidory, dusić na małym ogniu przez 10 minut.

- Wlać rosół, gotować na małym ogniu przez 1 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby podlać wodą


Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ogórkiem konserwowym. Ewentualnie zamiast ogórka może być sałatka.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#2 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 21 kwiecień 2003 - 13:44

WOŁOWINA Z CAMARGUE (boeuf a la camarguaise)

800 g. wołowiny (zrazowej) * 1 kg cebuli * 10 ząbków czosnku * pół szklanki oliwy lub oleju * 2 łyżki oleju (osobno) * 3 goździki * listek laurowy * rozmaryn * bazylia * szczypta cynamonu * szczypta gałki muszkatołowej * 200 g. ryżu * sól * pieprz

- obrane cebule pokroić na cieńkie krążki, obrany czosnek rozetrzeć

- wlać do rondla pół szklanki oliwy , rozgrzać, włożyć opłukane i osuszone mięso; obrumienić ze wszystkich stron

- do obrumienionego mięsa dodać cebulę, czosnek, zioła i korzenie, dusić pod przykryciem ok. 2 godzin na małym ogniu (najlepiej na płytce)

- wypłukany ryż dokładnie osączyć, wsypać do rondla z dobrze rozgrzanym olejem (2 łyżki) i stale mieszając drewnianą łyżką - trzymać na ogniu, aż ryż nie stanie się przezroczysty

- wlać do ryżu podwójną ilość osolonej wody, przykryć i gotować ok. 20 minut (też na płytce)

- miękkie mięso wyjąć z rondla i pokroić na cieńkie plastry, ułożyć na półmisku, trzymać w cieple

- sos przetrzeć przez cedzak i polać mięso, a ryż ułożyć w salaterce i polać pozostałym jeszcze sosem mięsnym
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 21 kwiecień 2003 - 22:39

BOEUF STROGONOW

400 g. wołowiny bez kości (zrazówka) * 80 g. masła * 6 łyżek oliwy * 2 cebule * 200 g. pieczarek * 3/4 szklanki gęstej śmietany * kopiasta łyżka mąki * 750 g. ziemniaków * łyżeczka koncentratu pomidorowego * nać pietruszki * pieprz * sól

- mięso pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie na paski szerokości ok. 1 cm.

- stopić 20 g. masła, dodać 2 łyżki oliwy i lekko przesmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i smażyć 15 minut

- stopić 20g. masła, dodać łyżkę oliwy i usmażyć na patelni obrane i pokrojone pieczarki, lekko posolić pod koniec smażenia

- połączyć pieczarki z mięsem, podprawić śmietaną zmieszaną z mąką, przyprawić koncentratem, solą i pieprzem, trzymać na bardzo małym ogniu

- ziemniaki obrać, wypłukać i dobrze osuszyć

- w rondlu rozgrzać pozostałe masło i oliwę, włożyć ziemniaki i dusić pod przykryciem do miękkości, posolić

- przed podaniem posypać suto łyżką posiekanej naci pietruszki


najlepsze są ziemniaki małe, jednakowej wielkości
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 alojzik

alojzik

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 267 postów

Napisano 22 kwiecień 2003 - 23:57

mam w swoich przyprawach gałkę i rozmaryn ale jakoś nigdy nie wiedziałam do czego je zastosować .....
Marder jesteś Wielki :-D
  • 0
Olik

#5 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 26 kwiecień 2003 - 02:33

heheheheheehe najbardziej podobają sie jarzynce rady pod przepisami :D :D :D :P (ble) (cmok)
  • 0

#6 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 14 maj 2003 - 23:29

WOŁOWINA W SOSIE CZOSNKOWYM

1/2 kg zrazówki * sól, pieprz, mąka * 4 łyżki masła * 8-10 posiekanych ząbków czosnku * 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina * łyżeczka octu

- mięso rozkroić w poprzek włokien, na 4 płaty, rozbić, natrzeć solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze odrobinę majeranku), suto obsypać mąką

- smażyć w mocno rozgrzanym maśle, aż do obrumienienia, posypać mąką, dodać czosnek, suto doprawić solą i pieprzem, smażyć aż czosnek nie nabierze złotego koloru, wlać wino z octem, wymieszać i dusić aż sos nie zgęstnieje.

- mięso i sos przełożyć do rondla, wlać 4-8 łyżek wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Sos powinien być gęsty o silnym zapachu czosnku, a mięso miękkie

- potrawę podawać bardzo gorącą, z ziemniakami puree, i z zieloną sałatą

z pewnych względów, nie mogę używać wina do gotowania :( , tak więc zamiast niego stosuję wodę, a szkoda, przypuszczam, ze z winem smakowałoby lepiej ;)
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#7 Gocha Kuzan

Gocha Kuzan

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 71 postów

Napisano 15 maj 2003 - 00:18

Marderq , a gdzie zapiekanka z wołowiny i fasoli??????????????
Obiecałeś!!!!!!!! :D :D :D :-D (ble)
  • 0
jarzynka

#8 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 15 maj 2003 - 01:10

moje słowo, droższe od złota :P (ble)

WOŁOWINA Z FASOLĄ PO ŻYDOWSKU (Cholent)

75 dag. mostka wołowego * 2 szklanki fasoli "jaś" * 2 średnie cebule obrane i posiekane * 2 łyżki tłuszczu * 2 łyżeczki soli * 1/4 łyzeczki pieprzu * szczypta imbiru * 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej * 1 łyżka mąki * 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

- fasolę wypłukać, zamoczyć w zimnej przegotowanej wodzie na noc

- w garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, włozyć mięso i cebulę, smażyć na średnim ogniu, aż będzie zrumienione, doprawić solą pieprzem i imbirem

- dodać fasolę, wsypać kaszę, oprószyć mąką i papryką

- zalać gorącą wodą, przykrywając zawartość naczynia na 3 cm.

- wstawić pod szczelnym przykryciem do piekarnika (180 stopni) i piec przez 4-5 godzin

- mięso pokroić w plasterki

- podawać z fasolą, kaszą i ogórkiem kwaszonym
(proporcje dla 4-5 osóB)

jeszcze nie miałem okazji wypróbować tego przepisu, czekam na Wasze uwagi i spostrzeżenia
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#9 Liwia

Liwia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 540 postów

Napisano 15 maj 2003 - 01:42

W sobotę dam Ci znać jak smakuje... wołowina po żydowsku:)
Pozdrawiam i dzięki. Znowu zgłodniałam ...
Liwia
  • 0

#10 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 19 czerwiec 2003 - 16:45

Gulasz argentyński

750g. wołowiny bez kości * 150g. surowego boczku * 4 duże cebule * 4 strąki czerwonej lub zielonej papryki * ząbek czosnku * łyżeczka słodkiej papryki * 4 łyżki oliwy * skórka otarta z połowy cytryny * 2 kostki cukru * tymianek * sól * pieprz

- boczek stopić, dodać pokrojoną na cienkie plastry cebulę oraz czosnek, wlać oliwę i smażyć kilka minut

- Dodać pokrojone w dużą kostkę mięso, obsmażyć, zalać wodą, aby przykryła mięso, mocno przyprawić pieprzem, papryką w proszku i tymiankiem, gotować na małym ogniu aż do miękkości

- gdy mięso jest prawie miękkie, dodać oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na cieńkie krążki strąki papryki

- otrzeć kostkami cukru skórkę cytrynową i dodać do gulaszu

- podawać z ryżem ugotowanym na sypko
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#11 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 29 czerwiec 2003 - 14:43

PIKANTNA WOŁOWINA Z DIJON (Boeuf a la dijonnaise)

600g. gotowanej wołowiny z rosołu * 3 łyżki musztardy chrzanowej * 100g. masła * 4 kopiaste łyżki tartej bułki (przesianej)

- mięso pokroić na plastry i z obu stron posmarować dokładnie musztardą

- każdy kawałek mięsa zanurzyć w stopionym maśle i obtoczyć w tartej bułce

- przygotowane w ten sposób mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać pozostałym masłem i zapiec w piekarniku

- podawać z puree ziemniaczanym
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#12 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 08 październik 2003 - 16:22

WOŁOWINA HU-HU ;)

60 dag wołowiny bez kości * tłuszcz * 1 dag mąki * 15 dag cebuli * 2 grzyby suszone * sól * pieprz * ziele angielskie * curry * musztarda * papryka mielona * czosnek * sherry do smaku (opcjonalnie)

- Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w kostkę

- posypać solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną także w kostkę cebulą, skropić wodą, dodać namoczone i pokrojone w paseczki grzyby, dusić do miękkości

- Pod koniec duszenia dodać pozostałe przyprawy

- Podawać z ziemniakami drążonymi i sałatą.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#13 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 08 październik 2003 - 16:29

WOŁOWINA PO MARYNARSKU

1 kg wołowiny bez kości * 1 kg ziemniaków * 3 cebule * 2 marchewki * 6 dag masła * 3 dag mąki * butelka jasnego piwa * liść laurowy * 2 łyżeczki pieprzu

- Mięso pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym. Włożyć do rondla i zalać piwem, pozostawiając na kilka godzin.

- Mięso wyjąć z piwa, osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na 2 łyżkach masła.

- Wyjąć mięso i na tym samym tłuszczu obsmażyć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki oraz posiekana marchew (przez 3 min)

- W osobnym naczyniu przesmażyć na maśle pokrojona w plastry cebulę.

- Wysmarowany tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki zaczynając i kończąc na ziemniakach.

- Zalać piwem w którym moczyło się mięso i piec ok. 2 godz. pod przykryciem na małym ogniu.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#14 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 09 październik 2003 - 20:07

PIECZEŃ WOŁOWA Z WARZYWAMI

1,5 kg wołowego mięsa * 3 marchewki * pietruszka * kawałek selera * 2 cebule * garść fasoli szparagowej, może być z puszki * olej * łyżka masła * szklanka czerwonego wytrawnego wina, może być szklanka bulionu z kostki * ziele angielskie * sól, pieprz

- Mięso mocno zbić, natrzeć solą, odstawić na 1,5 godziny.

- Zrumienić na oleju ze wszystkich stron.

- Jarzyny obrać, umyć, pokroić w plastry. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć połowę warzyw, na nich mięso, przykryć reszta warzyw.

-Wlać wino lub bulion, dodać przyprawy i masło. Piec w piekarniku (pod przykryciem) w temperaturze 2000C, aż wołowina będzie miękka.

- Wyjąć ostudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć połowa warzyw.

- Resztę jarzyn przetrzeć przez sito, połączyć z sosem, podgrzać i wlać do sosjerki.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#15 olimpia

olimpia

    Podpowiadacz

  • R.I.P.
  • PipPipPipPipPip
  • 227 postów

Napisano 12 listopad 2003 - 19:16

ROLADA ŚLĄSKA


Składniki:

Cztery płaty mięsa wołowego, ok. 15 dag boczku wędzonego, duża cebula, dwa ogórki kiszone, musztarda, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, każdy plaster posolić i posmarować musztardą. Cebulę pokroić w kostkę i posypać nią mięso. Boczek i ogórek pokroić w słupki i ułożyć wzdłuż szerszej krawędzi rolady. Ciasno zwinąć roladę i związać nitką. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć ze wszystkich stron. Podlewać wodą i dusić do miękkości mięsa. Sos zagęścić zawiesiną z mąki i wody.


Smacznego :)

olimpia :)
  • 0
"Pamiętaj, szczęście nie zależy od tego, kim jesteś i co wiesz. Zależy wyłącznie od tego co myślisz" (Dale Carnegie)

#16 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 06 sierpień 2006 - 22:12

Rozbratel ze słoniną

60 dag rozbratla bez kości *olej * 10 dag wędzonej słoniny * sól, pieprz

Skruszałe mięso umyć, osuszyć ściereczką, usunąć łój, pokroić na grube plastry i lekko pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu.
- Wędzoną słoninę pokroić na cztery plastry, z jednej strony je naciąć i z obu stron obsmażyć tak, aby powstały grzebienie.
- Następnie ułożyć mięso na grillu i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
- Gotowe rozbratle wyłożyć na półmisek, polać sosem pieczeniowym i ozdobić słoniną.
- Można podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#17 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 27 lipiec 2006 - 17:18

Wołowina po marynarsku

1 kg wołowiny * 1 kg ziemniaków * 3 cebule * 2 duże marchewki * 60 g masła * 30 g mąki * butelka jasnego piwa * liść laurowy * 2 łyżeczki mielonego pieprzu

- Mięso pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem oraz pokruszonym liściem laurowym.
- Włożyć do rondla, zalać piwem, pozostawiając na kilka godzin.
- Mięso wyjąć z piwa, osuszyć, oprószyć mąką, obsmażyć na patelni z 2 stron na 2 łyżkach masła.
- Wyjąć mięso i na tym samym tłuszczu obsmażać 3 min. ziemniaki - obrane i pokrojone w plastry - oraz tak samo przygotowaną marchewkę, dodając trochę masła.
- Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu przesmażyć na złoto plastry cebuli.
- Wysmarowany tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki - zaczynając i kończąc na ziemniakach. Zalać piwem, w którym moczyło się mięso i piec ok. 2 h pod przykryciem na małym ogniu, sprawdzając od czasu do czasu czy nie trzeba dolać piwa, by potrawa się nie przypaliła.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#18 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 28 lipiec 2006 - 17:56

Wołowina po żydowsku

1 kg mięsa wołowego pieczeniowego * kilka śliwek suszonych * kilkanaście rodzynek * cebula * 2 łyżki miodu * 2 łyżki masła * 2 łyżki oliwy z oliwek * mąka * szczypta cynamonu * sól, pieprz

- Mięso umyć, obrać z błon osączyć. W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę i obsmażyć na nim mięso.
- Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Śliwki i rodzynki umyć i osączyć, dodać do mięsa, wylać na tyle wody, żeby pokryła potrawę.
- Dusić na małym ogniu, bez przykrycia przez około 30 minut. Dodać do mięsa cebulę, miód, cynamon, przyprawić solą i pieprzem, Dusić jeszcze przez około 30 minut.
- Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i na kilka minut przed końcem duszenia dodać do mięsa aby zagęścić sos.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#19 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 01 sierpień 2006 - 22:51

Rostbef po tyrolsku
50 dag rostbefu * 2 średnie cebule * 2 dag suszonych grzybów * 100 ml śmietany * 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 łyżki oliwy * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * sól i pieprz do smaku

- Rostbef umyć, osuszyć, zdjąć błonę, pokroić w plastry lekko rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
- W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim mięso z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce.
- Grzyby umyć, namoczyć w letniej wodzie i ugotować do miękkości. Pokroić w paseczki. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę.
- Dodać grzyby, natkę pietruszki i obsmażone wcześniej mięso.
- Zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. (W razie potrzeby podlać odrobiną wody).
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ziemniakami z wody i surówką.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#20 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 02 sierpień 2006 - 00:02

Antrykot po włosku
2 cebule * 3 marchewki * 100 g szpiku wołowego * 4 łyżki oleju * 4 porcje antrykotu (po 200 g) * po sporej szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu * 10 małych marynowanych cebulek * 2 łyżki masła * 3 łyżki posiekanej natki pietruszki * brokuły

- Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
- Marchewkę obgotuj i pokrój w paseczki. W małym garnku zagotuj trochę wody z solą. Szpik pokrój na 4 plastry jednakowej grubości, ułóż na sicie i włóż na 3 minuty do wrzącej wody, po czym ostudź.
- Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i usmaż na nim na złocisty kolor cebulę. Potem dodaj marchewkę i duś razem z cebulą przez 5 minut.
- Na pozostałym oleju smaż steki (z każdej strony 3 minuty), usmażone ułóż na podgrzanym talerzu, posól i popieprz.
- Na pozostałym tłuszczu podgrzej cebulki. Steki obłóż cebulką i szpikiem, na wierzchu ułóż duszone marchewki.
- Danie udekoruj ugotowanymi różyczkami brokułów i marchewką. Odpowiednimi dodatkami będą makaron wstążki lub ziemniaki posypane pietruszką i zieloną sałatą.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych