poradzcie mi jakie zioła dodaje się do oliwy? Nie umiem zrobić aromatycznego sosu. Jaka oliwa z oliwek jest do tego najlepsza.
Sałatka grecka
Rozpoczęty przez
dani
, paź 20 2007 18:56
8 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 20 październik 2007 - 18:56
"Warto, warto żyć" -Tuwim Julian
#2
Napisano 20 październik 2007 - 21:18
Zioła i przyprawy dodaję się zwykle takie: - natka pietruszki, bazylia, estragon, cząber, tymianek, oregano, mięta, mieszanka ziół prowansalskich, ocet winny, sól, pieprz - oczywiście, nie dodajemy wszystkich ziół i przypraw na raz - bo i po co? Najczęściej używa się, do sałatki greckiej, tych ziół i przypraw, które napisałam pogrubioną czcionką. Niektórzy dodają czasem trochę czosnku, ale na prawdę niedużo.
Jeśli chodzi o oliwę, to najlepsza jest z oliwek, z pierwszego tłoczenia, ale sałatka także dobrze smakuje np. z "Oliwierem"
Życzę smacznego
Jeśli chodzi o oliwę, to najlepsza jest z oliwek, z pierwszego tłoczenia, ale sałatka także dobrze smakuje np. z "Oliwierem"
Życzę smacznego
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
— Victor Hugo
— Victor Hugo
#3
Napisano 27 październik 2007 - 22:17
Serdecznie Kiciu dziękuję !!!!!!!!
"Warto, warto żyć" -Tuwim Julian
#4
Napisano 28 październik 2007 - 18:19
Bardzo proszę - życzę smacznego i polecam się na przyszłość
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
— Victor Hugo
— Victor Hugo
#5
Napisano 14 listopad 2007 - 14:41
Jeśli chodzi o sosik, to świetne są też sałatkowe sosy Knorra- balsamico, grecki i francuski vinaigret. Dodaje się tylko troszkę wody i oliwy lub oleju, robota z głowy Kosztują niewiele ponad złotówkę.
Hakuna Matata
#6
Napisano 29 październik 2009 - 12:06
Uwielbiam saładkę grecką
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde
Marianna
Marianna
#7
Napisano 12 lipiec 2011 - 12:54
Sałatka grecka jest przepyszna Uwielbiam ten jej kwaskowaty posmak i oliwki
#8
Napisano 12 lipiec 2011 - 16:34
Uwielbiam sałatkę grecką do mięska z grilla:) Jeśli chodzi o oliwę z oliwek według mnie najlepsza tłoczona na zimno- ta głębia smaku:)
#9
Napisano 28 lipiec 2011 - 08:10
Ja robię sos z oliwy z oliwek i dodaję trochę octu balsamicznego (oczywiście jest go mniej niż oliwy!). Ocet balsamiczny wspaniale podkreśla smak. Do tego oczywiście gotowa mieszanka ziół prowansalskich (bez żadnych "dodatków"). Sosik jest naturalny, zdrowy i pyszny. Polecam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych