Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Kaczka w miodzie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 CUKIERECZEK21

CUKIERECZEK21

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 67 postów

Napisano 08 marzec 2006 - 15:08

Kaczka w miodzie:

1 kaczka, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pęczek natki pietruszki, 1 łyżeczka tymianku, 2 liście laurowe, 2 łyżki masła, 400 ml miodu pitnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, parę orzechów do dekoracji.

Wykonanie :

Kaczkę myjemy, zalewamy 2 l wrzątku, osączamy i odstawiamy na 2 godz. Cebulę i marchewki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Kaczkę nacieramy z zewnątrz solą i pieprzem, a wewnątrz tymiankiem i rumienimy na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Na dnie brytfanny układamy plasterki cebuli i marchewki. Kaczkę nadziewamy umytą natką i liśćmi laurowymi. Układamy ją w brytfannie i polewamy miodem pitnym. Pieczemy pod przykryciem 1 godz. w temperaturze 180°C. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z brytfanny. Sos przecedzamy, studzimy i wstawiamy do lodówki, żeby stężał. Gdy na wierzchu zbierze się tłuszcz, usuwamy go. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, łączymy z sosem z pieczenia, dodajemy miód i trzymamy na małym ogniu, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Kaczkę podajemy udekorowaną orzechami z ziemniaczanym puree i sosem.
  • 0
Żyjemy w zwariowanych czasach

#2 Gość_Tygrysek_*

Gość_Tygrysek_*
  • Gość

Napisano 09 marzec 2006 - 00:59

Oooooooooo!!!! To musi być bardzo pyszne.

Mam jedno pytanie, czy aby to nie było niebezpieczne z powodu ptasiej grypy?? ;)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych