Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Pyry z gzikiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kornelia

Kornelia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 475 postów

Napisano 08 marzec 2006 - 11:37

Jako napływowa,ale nie mniej kochająca wielkopolskie przysmaki Pyra podaję przepis na moje ulubione danie z Królestwa Podziemnej Pomarańczy:

Składniki:

12 średniej wielkości ziemniaków
250 gramów twarogu
1 czubata łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przypraw do potraw z grilla
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:


Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części. Obficie skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grilla. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki o głębokości jednego centymetra. Napełnić je twarogiem, folię na ziemniakach zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec na niewielkim żarze jeszcze przez około 10 minut. Spożywać natychmiast z sałatką.

Uwagi:
Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.
  • 0
Hakuna Matata

#2 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

    Orator

  • Super Moderator
  • 6295 postów
  • Skąd:home

Napisano 08 marzec 2006 - 20:16

To musi być naprawde dobre...
Pozdrawiam :-D
  • 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

 

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

 

 


#3 Gość_Tygrysek_*

Gość_Tygrysek_*
  • Gość

Napisano 09 marzec 2006 - 00:55

Widziałem jak robił to Makłowicz i naprawdę apetycznie wygladało. Kornelio napewno Twoje są bardziej pyszne ;)
  • 0

#4 ankh

ankh

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 407 postów

Napisano 09 marzec 2006 - 08:03

Ja jako nie naplywowa, ale rodowita pyrka, przyznaję rację, pyszne to jest. :D Moje ulubione danie.
Tylko że jak je się to 3 razy na tydzień trochę tuczy...
ale sama przyjemnośc w jedzeniu........... (E)

Added after 3 minutes:

aha mój kumpel w szkole średniej na niemieckim.
Co miałeś na obiad"? nauczyciel
kumpel gziken und cebulen mit pyren
  • 0
"Czyny za życia odbiją się echem w wieczności"
gen. Maximus

#5 Kornelia

Kornelia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 475 postów

Napisano 09 marzec 2006 - 10:29

Hihi, ale najelpsze są i tak pieczone w ognisku pyrki.

Tygrysku, zapraszam Ciebie wraz z Twoją Kobietą i Darusiem, sami skosztujecie, niechże się zrobi trochę cieplej, to pobiesiadujemy:)
  • 0
Hakuna Matata

#6 waldik

waldik

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 328 postów

Napisano 24 kwiecień 2006 - 15:25

ja lubię pyry ale jeszcze nie jadłem pyrów z gzikiem
  • 0

#7 Fibi

Fibi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 636 postów

Napisano 24 kwiecień 2006 - 18:51

Ja też lubię pyry ,ale bez gzika :D
Moją ulubioną potrawą są kluchy ziemiaczane z białym twarogiem i ze szpyrkami,mniam,mniam (love)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych