Jako napływowa,ale nie mniej kochająca wielkopolskie przysmaki Pyra podaję przepis na moje ulubione danie z Królestwa Podziemnej Pomarańczy:
Składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
250 gramów twarogu
1 czubata łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przypraw do potraw z grilla
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części. Obficie skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grilla. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki o głębokości jednego centymetra. Napełnić je twarogiem, folię na ziemniakach zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec na niewielkim żarze jeszcze przez około 10 minut. Spożywać natychmiast z sałatką.
Uwagi:
Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.
Pyry z gzikiem
Rozpoczęty przez
Kornelia
, mar 08 2006 11:37
6 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 08 marzec 2006 - 11:37
Hakuna Matata
#2
Napisano 08 marzec 2006 - 20:16
To musi być naprawde dobre...
Pozdrawiam :-D
Pozdrawiam :-D
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
#3 Gość_Tygrysek_*
Napisano 09 marzec 2006 - 00:55
Widziałem jak robił to Makłowicz i naprawdę apetycznie wygladało. Kornelio napewno Twoje są bardziej pyszne
#4
Napisano 09 marzec 2006 - 08:03
Ja jako nie naplywowa, ale rodowita pyrka, przyznaję rację, pyszne to jest. Moje ulubione danie.
Tylko że jak je się to 3 razy na tydzień trochę tuczy...
ale sama przyjemnośc w jedzeniu........... (E)
Added after 3 minutes:
aha mój kumpel w szkole średniej na niemieckim.
Co miałeś na obiad"? nauczyciel
kumpel gziken und cebulen mit pyren
Tylko że jak je się to 3 razy na tydzień trochę tuczy...
ale sama przyjemnośc w jedzeniu........... (E)
Added after 3 minutes:
aha mój kumpel w szkole średniej na niemieckim.
Co miałeś na obiad"? nauczyciel
kumpel gziken und cebulen mit pyren
"Czyny za życia odbiją się echem w wieczności"
gen. Maximus
gen. Maximus
#5
Napisano 09 marzec 2006 - 10:29
Hihi, ale najelpsze są i tak pieczone w ognisku pyrki.
Tygrysku, zapraszam Ciebie wraz z Twoją Kobietą i Darusiem, sami skosztujecie, niechże się zrobi trochę cieplej, to pobiesiadujemy:)
Tygrysku, zapraszam Ciebie wraz z Twoją Kobietą i Darusiem, sami skosztujecie, niechże się zrobi trochę cieplej, to pobiesiadujemy:)
Hakuna Matata
#6
Napisano 24 kwiecień 2006 - 15:25
ja lubię pyry ale jeszcze nie jadłem pyrów z gzikiem
#7
Napisano 24 kwiecień 2006 - 18:51
Ja też lubię pyry ,ale bez gzika
Moją ulubioną potrawą są kluchy ziemiaczane z białym twarogiem i ze szpyrkami,mniam,mniam (love)
Moją ulubioną potrawą są kluchy ziemiaczane z białym twarogiem i ze szpyrkami,mniam,mniam (love)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych