Aromatyczne roladki
Składniki:
- 30 dag filetów śledziowych matiasów
- 100 ml octu winnego
- listek laurowy
- po 2 ziarna pieprzu czarnego ziarnistego i ziela angielskiego
- pół słoiczka musztardy francuskiej
- 1 cebulka
- 1 limonka lub cytryna
- 2 łyżki oleju
Zagotować 1/2 l wody z octem, listkiem laurowym, pieprzem i zielem angielskim, ostudzić,
filety zalać marynatą, pozostawić na dobę,
cebulę obrać, posiekać, wymieszać z musztardą,
mieszanką posmarować wewnętrzną stronę osączonych filetów, zwinąć w roladki,
ułożyć na talerzu, skropić sokiem z połowy limonki i olejem, ozdobić plasterkami limonki.
-----------------------------------------------------
W sosie miodowo-imbirowym:
Składniki:
- 30 dag filetów śledziowych matiasów
- kawałek pora
- 1 cebula
- łyżka masła
- kieliszek czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- imbir mielony
- cytryna
- sól
- pieprz
Cebulę obrać, posiekać, pora oczyścić, opłukać, pokroić, zeszklić razem na maśle,
podlać winem, dusić do czasu, aż warzywa zaczną się rozpadać, przestudzić,
przetrzeć przez sito, wymieszać z miodem, przyprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem,
filety opłukać, osączyć, pokroić na kawałki, ułożyć na talerzu, polać przygotowanym sosem, posypać krążkami pora.
Smacznego*
Aromatyczne roladki
Rozpoczęty przez
CUKIERECZEK21
, mar 07 2006 16:21
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych