DORSZ POD PŁASZCZYKIEM SEROWYM
• 150g filet z dorsza (ze skórą)- wyjąć ości, przekroić na pół (na ukos)
PANIERKA:
• 2g koper
• 2g natka pietruszki
• 2g szczypiorek
• miąższ z pieczywa tostowego (zblenderować)
• 30g sklarowanego masła
• sól + pieprz do smaku
• 2g skórka z cytryny (na średniej tartce)
Całość wymieszać.
FILET DORSZA skropić sokiem z cytryny,
+ sól
+pieprz
nałożyć panierkę i włożyć do pieca na blaszce na folii aluminiowej (nie zawijać folii tylko zostawić odkrytą). Panierka nie może być ugniatana. Ma być luźno ułożona na wierzchu.
ZIEMNIAKI 2szt w mundurkach przekroić na pół. Połówki przekroić jeszcze raz na pół tak, aby z dwóch ziemniaków wyszło 8 części. Należy polać je masłem i wstawić do pieca do zapieczenia.
WARZYWA:
30g marchewka - pokrojona na krajalnicy w długie, cienkie paski ( 0 )
20g cukinia żółta – pokrojona na krajalnicy w długie, cienkie paski ( 0 )
20g cukinia zielona – pokrojona na krajalnicy w długie, cienkie paski ( 0 )
10g bakłażan – pokrojony na krajalnicy w długie, cienkie paski ( 0 )
10g por – pokrojony nożem w cienkie paski
Na oliwie z oliwek podsmażamy pora, cukinię, bakłażana, marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem.
DEKORACJA:
1 ząbek czosnku w łupince na to tymianek świeży - polać oliwą + sól + pieprz Zapiec w piecu na folii)
1 pomidor z wyjętym gniazdem przekroić na pół, polać oliwą +ocet balsamiczny +pieprz młotkowany Zapiec w piecu
1 gałązka tymianku świeżego
DORSZ POD PŁASZCZYKIEM
Rozpoczęty przez
CUKIERECZEK21
, sty 31 2006 14:40
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych