Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

DORSZ POD PŁASZCZYKIEM


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 CUKIERECZEK21

CUKIERECZEK21

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 67 postów

Napisano 31 styczeń 2006 - 14:40

DORSZ POD PŁASZCZYKIEM SEROWYM

• 150g filet z dorsza (ze skórą)- wyjąć ości, przekroić na pół (na ukos)

PANIERKA:
• 2g koper
• 2g natka pietruszki
• 2g szczypiorek
• miąższ z pieczywa tostowego (zblenderować)
• 30g sklarowanego masła
• sól + pieprz do smaku
• 2g skórka z cytryny (na średniej tartce)
Całość wymieszać.

FILET DORSZA skropić sokiem z cytryny,
+ sól
+pieprz
nałożyć panierkę i włożyć do pieca na blaszce na folii aluminiowej (nie zawijać folii tylko zostawić odkrytą). Panierka nie może być ugniatana. Ma być luźno ułożona na wierzchu.

ZIEMNIAKI 2szt w mundurkach przekroić na pół. Połówki przekroić jeszcze raz na pół tak, aby z dwóch ziemniaków wyszło 8 części. Należy polać je masłem i wstawić do pieca do zapieczenia.

WARZYWA:
30g marchewka - pokrojona na krajalnicy w długie, cienkie paski ( 0 )
20g cukinia żółta – pokrojona na krajalnicy w długie, cienkie paski ( 0 )
20g cukinia zielona – pokrojona na krajalnicy w długie, cienkie paski ( 0 )
10g bakłażan – pokrojony na krajalnicy w długie, cienkie paski ( 0 )
10g por – pokrojony nożem w cienkie paski
Na oliwie z oliwek podsmażamy pora, cukinię, bakłażana, marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem.

DEKORACJA:
1 ząbek czosnku w łupince na to tymianek świeży - polać oliwą + sól + pieprz Zapiec w piecu na folii)
1 pomidor z wyjętym gniazdem przekroić na pół, polać oliwą +ocet balsamiczny +pieprz młotkowany Zapiec w piecu
1 gałązka tymianku świeżego
  • 0
Żyjemy w zwariowanych czasach


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych