pół jabłka, gruszka, 5 śliwek węgierek, 0,5 l żubrówki, 10 dag cukru
Owoce umyć. Jabłko i gruszkę obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, podzielić na na ćwiartki,
a śliwki ponakłuwać widelcem. Owoce wrzucić do słoja lub innego szklanego naczynia, zalać wódką,
dodać cukier, wymieszać, słój szczelnie zamknąć i na 3 miesiące odstawić w ciepłe miejsce.
Następnie nalew zlać do drugiego słoja, dokładnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce.
Gdy płyn uzyska zadowalającą klarowność, rurką ściągnąć go do butelki.
Osad przefiltrować i uzyskany płyn połączyć z tym w butelce. Odstawić nalewkę, by dojrzała,
czyli na pół roku.
Żubrówka aromatyzowana
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 19:25
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych