Dojrzałe ciemne winogrona hodowane przy altanach i ścianach domów, 75-proc. spirytus,
cukier (75 dag na każdy litr alkoholu)
Winogrona opłukać, obrać z szypułek i wsypać do słoja,
tak by sięgały 2 cm poniżej jego górnej krawędzi. Zalać je spirytusem
(powinien je całkowicie przykryć). Słój dokładnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni.
Następnie alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem.
Naczynie z owocami pozostawić w ciepłym miejscu i często nim wstrząsać.
Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop, połączyć z nalewem alkoholowym i pozostawić nalewkę
do sklarowania. Tę bardzo aromatyczną nalewkę można pić już po miesiącu,
ale lepiej zbytnio się z tym nie spieszyć, bo im starsza, tym jest lepsza.
Nalewka z ciemnych winogron
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 19:20
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych