1 kg świeżych węgierek, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 3 dag rodzynków, laska wanilii,
50 dag cukru, po pół litra spirytusu i wódki
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki (1/10 zostawić)
i wraz z umytymi rodzyn-kami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja.
Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie.
Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić.
Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić.
Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować,
rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.
Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 19:12
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych