Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka z Jeżyn


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 19:09

litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu

Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem
i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni.
Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni.
W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja,
a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy,
wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek.
Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała.
Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych