litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu
Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem
i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni.
Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni.
W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja,
a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy,
wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek.
Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała.
Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.
Nalewka z Jeżyn
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 19:09
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych