Bardzo aromatyczne i soczyste gruszki (ilość zależy od wielkości gąsiorka lub słoja),
spirytus 80-proc. do zalania owoców, cukier (30-35 dag na każdy kilogram owoców)
Z umytych i osuszonych gruszek usunąć szypułki i ogonki. Nieobrane gruszki pokroić nierdzewnym
nożem w kostkę (pestek nie wyrzucać) i wsypać do gąsiora - powinny zająć 3/4 jego pojemności.
Zalać do pełna 80-proc. spirytusem, szczelnie zakorkować i przechowywać 6-8 miesięcy w pokojowej
temperaturze. Następnie przelać płyn do czystego słoja, zamknąć,
a owoce zasypać cukrem i trzymać, aż cukier całkowicie się rozpuści
(często potrząsać gąsiorkiem). Wówczas powstały syrop zlać do słoja,
a owoce lekko wygnieść przez płótno i wyciśnięty z nich sok także dolać do słoja z nalewem.
Zakręcić słój i odstawić na 2-3 dni, aby płyny dokładnie się wymieszały.
W tym czasie często potrząsać naczyniem. Następnie nalewkę przefiltrować przez gęste płótno
lub bibułę i rozlać do butelek. Starannie zakręcone butelki przechowywać co najmniej rok
w ciemnym i chłodnym miejscu, by nalewka dojrzała.
Nalewka na Gruszkach
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 19:07
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych