Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka Mandarynkowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 17:34

5 dag suszonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu

Skórkę z mandarynek włożyć do słoja i zalać spirytusem.
Słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie płyn zlać do butelki.
Z cukru i szklanki wody przygotować syrop. Do gorącego syropu stopniowo wlewać nalew,
cały czas mieszając. Następnie zlać do czystej butelki i odstawić do sklarowania.
Po 2 tygodniach zlać płyn znad osadu, a osad przefiltrować i uzyskany klarowny alkohol
połączyć z nalewką.

Mandarynkówka od razu nadaje się do picia, nie musi dojrzewać.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych