3 litry soku ze świeżych czarnych porzeczek, 3 kg cukru, 0,5 l spirytusu,
litr przegotowanej wody, torebka drożdży winnych, kilka ziarenek ziela angielskiego (1 dag)
Do dużego gąsiora wlać sok z czarnych porzeczek, wsypać 2 kg cukru, litr przegotowanej wody,
drożdże winne oraz ziele angielskie i odstawić na 3 tygodnie do fermentacji.
Następnie dodać resztę cukru i odstawić na następne 6 tygodni. Po tym czasie wlać spirytus,
gąsior szczelnie zakorkować i zostawić w ciemnym miejscu. Gdy likier stanie się klarowny,
ostrożnie porozlewać go do butelek, zakorkować je i odstawić na 2-3 miesiące w zaciemnione
miejsce.
Likier z Czarnych Porzeczek
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 17:33
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych