Litr spirytusu, 3 porcje (po 15 dag) płatków na wpółrozkwitłych róż (najlepiej cukrowych),
1 kg cukru, 2,5 szklanki przegotowanej wody
Płatki róży - po usunięciu żółtych koniuszków - wsypać do gąsiorka, zalać taką ilością spirytusu,
by były lekko przykryte. Gąsiorek szczelnie zakorkować, trzymać 3 dni w nasłonecznionym miejscu.
Następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji płatków róży.
Powtórzyć tę czynność trzy razy (zawsze dodawać świeżo zerwane płatki, a zlany alkohol uzupełniać
nowym). Z cukru i wody ugotować syrop, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryn,
zestawić z ognia i wymieszać. Gdy syrop nieco przestygnie, wlać litr nalewu różanego,
dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zakorkowany likier powinien postać
co najmniej 2 miesiące.
Likier Różany
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 17:32
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych