Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Likier Różany


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 17:32

Litr spirytusu, 3 porcje (po 15 dag) płatków na wpółrozkwitłych róż (najlepiej cukrowych),
1 kg cukru, 2,5 szklanki przegotowanej wody

Płatki róży - po usunięciu żółtych koniuszków - wsypać do gąsiorka, zalać taką ilością spirytusu,
by były lekko przykryte. Gąsiorek szczelnie zakorkować, trzymać 3 dni w nasłonecznionym miejscu.
Następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji płatków róży.
Powtórzyć tę czynność trzy razy (zawsze dodawać świeżo zerwane płatki, a zlany alkohol uzupełniać
nowym). Z cukru i wody ugotować syrop, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryn,
zestawić z ognia i wymieszać. Gdy syrop nieco przestygnie, wlać litr nalewu różanego,
dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zakorkowany likier powinien postać
co najmniej 2 miesiące.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych