Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Liker Orzechowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 17:31

Litr spirytusu, szklanka wody, 50 dag pokrojonych na ćwiartki zielonych orzechów włoskich,
50 dag cukru, 3 gorzkie migdały, 10 goździków, kawałek kory cynamonu

Do gąsiorka wlać spirytus i przegotowaną, ostudzoną wodę, wrzucić umyte,
osuszone i pokrojone na ćwiartki zielone orzechy włoskie, gorzkie migdały oraz cynamon i goździki.
Gąsiorek zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsać).
Następnie nalew zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę.
Cukier zalać szklanką wody i zagotować. Do gorącego syropu wlać ostrożnie orzechowy nalew,
dokładnie wymieszać, porozlewać do butelek i odstawić na co najmniej rok
w ciemne i chłodne miejsce. Gotowy likier ma piękny złotawy kolor,
jest lekko gorzki i bardzo smaczny.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych