Litr spirytusu, szklanka wody, 50 dag pokrojonych na ćwiartki zielonych orzechów włoskich,
50 dag cukru, 3 gorzkie migdały, 10 goździków, kawałek kory cynamonu
Do gąsiorka wlać spirytus i przegotowaną, ostudzoną wodę, wrzucić umyte,
osuszone i pokrojone na ćwiartki zielone orzechy włoskie, gorzkie migdały oraz cynamon i goździki.
Gąsiorek zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsać).
Następnie nalew zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę.
Cukier zalać szklanką wody i zagotować. Do gorącego syropu wlać ostrożnie orzechowy nalew,
dokładnie wymieszać, porozlewać do butelek i odstawić na co najmniej rok
w ciemne i chłodne miejsce. Gotowy likier ma piękny złotawy kolor,
jest lekko gorzki i bardzo smaczny.
Liker Orzechowy
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 17:31
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych