Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka Krupnik


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 17:28

20 dag miodu, 0,5 l spirytusu 96-proc., 2 goździki, trzycentymetrowy kawałek cynamonu,
ususzona skórka z połowy wcześniej wyszorowanej cytryny, ćwierć laski wanilii,
ziarno ziela angielskiego

Miód i przyprawy zalać dwiema szklankami wody i kilkakrotnie zagotować.
Następnie postawić z dala od ognia i ostrożnie wlać spirytus.
Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem, aż się zagotuje.
Przecedzić krupnik i podawać na zimno lub gorąco.
Do każdej porcji napoju podawanego na gorąco włożyć kawałek twardej czekolady i odrobinę masła.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych