20 dag miodu, 0,5 l spirytusu 96-proc., 2 goździki, trzycentymetrowy kawałek cynamonu,
ususzona skórka z połowy wcześniej wyszorowanej cytryny, ćwierć laski wanilii,
ziarno ziela angielskiego
Miód i przyprawy zalać dwiema szklankami wody i kilkakrotnie zagotować.
Następnie postawić z dala od ognia i ostrożnie wlać spirytus.
Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem, aż się zagotuje.
Przecedzić krupnik i podawać na zimno lub gorąco.
Do każdej porcji napoju podawanego na gorąco włożyć kawałek twardej czekolady i odrobinę masła.
Nalewka Krupnik
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 17:28
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych