Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka Jałowcówka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 17:25

35 suszonych lub 70 świeżych jagód jałowca, 2 łyżeczki cukru, litr czystej wódki

Owoce jałowca opłukać, osączyć, włożyć do słoja (nalewka będzie bardziej aromatyczna,
jeśli utłucze się je w moździerzu) dodać cukier i zalać wódką.
Słój zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2-3 dni wstrząsać naczyniem).
Następnie zlać alkoholowy wyciąg do czystej butelki i odstawić do sklarowania.
Po 2 tygodniach nalew zlać, a osad przefiltrować. Jałowcówkę można pić od razu,
ale dużo smaczniejsza jest po 3 miesiącach.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych