35 suszonych lub 70 świeżych jagód jałowca, 2 łyżeczki cukru, litr czystej wódki
Owoce jałowca opłukać, osączyć, włożyć do słoja (nalewka będzie bardziej aromatyczna,
jeśli utłucze się je w moździerzu) dodać cukier i zalać wódką.
Słój zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2-3 dni wstrząsać naczyniem).
Następnie zlać alkoholowy wyciąg do czystej butelki i odstawić do sklarowania.
Po 2 tygodniach nalew zlać, a osad przefiltrować. Jałowcówkę można pić od razu,
ale dużo smaczniejsza jest po 3 miesiącach.
Nalewka Jałowcówka
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 17:25
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych