10 dag świeżego korzenia imbiru, 2 cytryny, 10 dag cukru, 3 łyżki miodu, 0,75 l czystej wódki
Imbir umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cytryny wyszorować, opłu-kać, pokroić w ósemki,
wrzucić do gąsiorka lub słoja i zalać wódką. Dodać cukier oraz miód,
naczynie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Następnie nalewkę zlać do pustego słoja,
starannie go zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Gdy nalewka ładnie się sklaruje,
delikatnie zlać lub ściągnąć rurką przejrzysty płyn, a osad przefiltrować.
Uzyskany klarowny alkohol połączyć z pozostałym, rozlać do butelek,
zakorkować je i pozwolić nalewce dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 3 miesiące.
Nalewka Imbirówka
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 17:24
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych