Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka Imbirówka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 17:24

10 dag świeżego korzenia imbiru, 2 cytryny, 10 dag cukru, 3 łyżki miodu, 0,75 l czystej wódki

Imbir umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cytryny wyszorować, opłu-kać, pokroić w ósemki,
wrzucić do gąsiorka lub słoja i zalać wódką. Dodać cukier oraz miód,
naczynie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Następnie nalewkę zlać do pustego słoja,
starannie go zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Gdy nalewka ładnie się sklaruje,
delikatnie zlać lub ściągnąć rurką przejrzysty płyn, a osad przefiltrować.
Uzyskany klarowny alkohol połączyć z pozostałym, rozlać do butelek,
zakorkować je i pozwolić nalewce dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 3 miesiące.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych