Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka Dereniówka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 17:22

1 kg owoców derenia, 5 łyżek suszonych czarnych jagód, 1 kg cukru,
2 szklanki spirytusu 96-proc., 2 szklanki czystej wódki

Owoce umyć, osączyć i osuszyć. Dereń ponakłuwać i wraz z jagodami wsypać do słoja,
po czym zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i postawić na słońcu lub w ciepłym
miejscu na 4-6 tygodni. Co kilka dni nim potrząsać. Następnie zlać alkohol,
a owoce zasypać cukrem i wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe
miejsce lub na słońce. Co jakiś czas potrząsać nim, by cukier dotarł do wszystkich owoców.
Powstały syrop odcedzić, wymieszać z wcześniej zlanym wyciągiem alkoholowym i odstawić
nalewkę do sklarowania na 7 dni. Następnie sklarowany płyn ściągnąć rurką,
a osad przefiltrować i połączyć z nalewką, która musi dojrzewać co najmniej 5-6 miesięcy.
Im dłużej stoi, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych