1 kg owoców derenia, 5 łyżek suszonych czarnych jagód, 1 kg cukru,
2 szklanki spirytusu 96-proc., 2 szklanki czystej wódki
Owoce umyć, osączyć i osuszyć. Dereń ponakłuwać i wraz z jagodami wsypać do słoja,
po czym zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i postawić na słońcu lub w ciepłym
miejscu na 4-6 tygodni. Co kilka dni nim potrząsać. Następnie zlać alkohol,
a owoce zasypać cukrem i wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe
miejsce lub na słońce. Co jakiś czas potrząsać nim, by cukier dotarł do wszystkich owoców.
Powstały syrop odcedzić, wymieszać z wcześniej zlanym wyciągiem alkoholowym i odstawić
nalewkę do sklarowania na 7 dni. Następnie sklarowany płyn ściągnąć rurką,
a osad przefiltrować i połączyć z nalewką, która musi dojrzewać co najmniej 5-6 miesięcy.
Im dłużej stoi, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.
Nalewka Dereniówka
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 17:22
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych