1 szklankę przenicy moczyć przez noc,gotować, trzykrotnie zmieniając wode.Gdy przenica bedzie miękka,odsączyć na sicie.
1 szklankę maku zalać wrzącym mlekiem,zagotować na małym ogniu i zemleć. Połąćzyć z ugotowaną przenicą, dodać po pół szklanki cukru i miodu, 20 deko orzechów laskowych siekanych, 10 deko siekanych migdałów, 2 łyżki rodzynek. wymieszac i schłodzić
Zamiast pszenicy mozna dać ryż ugotowanyna sypko.
Kutia z makiem
Rozpoczęty przez
tomaszek
, gru 18 2005 22:57
3 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 18 grudzień 2005 - 22:57
Eunuch i krytyk z jednej są parafi....obaj wiedzą jak trzeba-żaden nie potrafi. (Boy-Zeleński)
#2
Napisano 19 grudzień 2005 - 06:32
Tomaszku! Dwa pytania: czy mak mielimy razem z tym mlekiem, czy odsączamy? Czy ma być pół szklanki miodu i tyleż samo cukru, czy też łącznie ma to być pół szklanki? No, może jeszcze trzecie: tej pszenicy nijak nie gotujemy? Ona jest surowa, tylko namoczona? Chcę dobrze zrozumieć, bo potem wyjdzie mi coś niezjadliwego - a szkoda pysznych składników... Pozdrawiam!
Myślę, więc jestem... (Kartezjusz)
#3
Napisano 19 grudzień 2005 - 13:04
Mak odsączamy na gęstym sitku i mielimy dwa-trzy razy, przenicę gotujemy około 3 godzin, do Miękkosci nie rozgotować,przenice mozna kupic w sklepach warzywnych lub z zdrowa zywnoscią,przenica juz bez łuski.
Cukru ma być tyle samo co i miodu, czyli pól szklani cukru i pół szklanki miodu. To jest mocno słodkie.
Zyczę smacznego.
Cukru ma być tyle samo co i miodu, czyli pól szklani cukru i pół szklanki miodu. To jest mocno słodkie.
Zyczę smacznego.
Eunuch i krytyk z jednej są parafi....obaj wiedzą jak trzeba-żaden nie potrafi. (Boy-Zeleński)
#4
Napisano 20 grudzień 2005 - 17:40
Dzięki piękne! Jeśli tylko uda mi się kupić "ziarenka" - na pewno wypróbuję ten przepis. U nas jest tradycja jagieł (z mojej strony) lub makiełek (ze strony męża). Kutia jednak powinna pogodzić wszystkich
Myślę, więc jestem... (Kartezjusz)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych