Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Kurczak w winie i śmietanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 10 wrzesień 2005 - 19:10

4 piersi kurczaka
20 dag śmietany 22-30%
pół szklanki białego wytrawnego wina
łyżka ostrej musztardy
2 łyżeczki suszonego estragonu
2 łyżki masła
sól, pieprz

Z wina, musztardy oraz łyżeczki estragonu przygotować marynatę, włożyć do niej umyte i przekrojone wzdłuż piersi kurczaka, przykryć, wstawić do lodówki na 5 godzin.

Osączyć, posolić, obsmażyć na maśle. Do marynaty dodać pozostały etragon, śmietanę. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęsnieje (mnie nie zgęstniał, ale i tak było pyszne). Przyprawić pieprzem i solą.

Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem pozostałym po smażeniu i polać sosem. Piec 20 minut w piekrniku nagrzanym do 220 stopni.

Podawać z ziemniakami pure i sałtą (ale bez tego, za to chlebkiem, tak samo dobre ;)).

Smacznego!
  • 0
Daga

#2 kurczak

kurczak

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 325 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 14 wrzesień 2005 - 14:28

Hi hi hi Daguś to musi być pyszne muszę wypróbować.... Ale będe musiała kupić.....bo swoich nie oddam :D Pozdrowienia..... A czy dzieci mogą to zjeść czy za ostre? Całuski..............
  • 0
CZASEM TRZEBA DAC SIĘ ZGIĄĆ ŻEBY NIE DAĆ SIĘ ZŁAMAĆ. AGA

#3 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 14 wrzesień 2005 - 14:32

To w ogóle nie jest ostre. Tzn. będzie tak ostre, jak będziesz chciała - to Ty sama przyprawiasz przecież. :)
Ale ja nie wiem, czy dzieciom odpowiada smak wina duszonego... One inne marynaty chyba wolą. :)

No te piersi kurczacze... wydaje mi się, że nie masz aż czterech. :P :twisted:
  • 0
Daga

#4 kurczak

kurczak

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 325 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 14 wrzesień 2005 - 17:53

Dziękuję za informację....też mi się tak wydawało..... :D Ale swoją drogą dziecku by się smaczniej spało hi hi hi wypróbuję na pewno. Pozdrawiam
  • 0
CZASEM TRZEBA DAC SIĘ ZGIĄĆ ŻEBY NIE DAĆ SIĘ ZŁAMAĆ. AGA

#5 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 14 wrzesień 2005 - 17:56

Za mało tego wina, żeby się smaczniej spało - pół szklanki na całość, co to jest. Tylko smak i zapach daje, na spółkę z musztardą. :) Na uśpienie dzieci będziesz musiała wymyślić inną potrawę. :twisted:

Smacznego :D
  • 0
Daga

#6 tomaszek

tomaszek

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 827 postów
  • Skąd:wyspa Wolin

Napisano 15 wrzesień 2005 - 19:08

Z wielka ochotš bym spróbował tego kurczaka w winie i w smietaniu w wykonaniu kurczaka :) Pewnie ze by ta potrawa byłaby pyszna ze paluszki lizac;)
  • 0
Eunuch i krytyk z jednej są parafi....obaj wiedzą jak trzeba-żaden nie potrafi. (Boy-Zeleński)

#7 Gość_Tygrysek_*

Gość_Tygrysek_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2005 - 22:15

No, No fajny przepis, trzeba będzie sprawdzić. Opowiem jak mi smakowało ;) Hihihi
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych