4 piersi kurczaka
20 dag śmietany 22-30%
pół szklanki białego wytrawnego wina
łyżka ostrej musztardy
2 łyżeczki suszonego estragonu
2 łyżki masła
sól, pieprz
Z wina, musztardy oraz łyżeczki estragonu przygotować marynatę, włożyć do niej umyte i przekrojone wzdłuż piersi kurczaka, przykryć, wstawić do lodówki na 5 godzin.
Osączyć, posolić, obsmażyć na maśle. Do marynaty dodać pozostały etragon, śmietanę. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęsnieje (mnie nie zgęstniał, ale i tak było pyszne). Przyprawić pieprzem i solą.
Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem pozostałym po smażeniu i polać sosem. Piec 20 minut w piekrniku nagrzanym do 220 stopni.
Podawać z ziemniakami pure i sałtą (ale bez tego, za to chlebkiem, tak samo dobre ).
Smacznego!
Kurczak w winie i śmietanie
Rozpoczęty przez
Daga
, wrz 10 2005 19:10
6 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 10 wrzesień 2005 - 19:10
Daga
#2
Napisano 14 wrzesień 2005 - 14:28
Hi hi hi Daguś to musi być pyszne muszę wypróbować.... Ale będe musiała kupić.....bo swoich nie oddam Pozdrowienia..... A czy dzieci mogą to zjeść czy za ostre? Całuski..............
CZASEM TRZEBA DAC SIĘ ZGIĄĆ ŻEBY NIE DAĆ SIĘ ZŁAMAĆ. AGA
#3
Napisano 14 wrzesień 2005 - 14:32
To w ogóle nie jest ostre. Tzn. będzie tak ostre, jak będziesz chciała - to Ty sama przyprawiasz przecież.
Ale ja nie wiem, czy dzieciom odpowiada smak wina duszonego... One inne marynaty chyba wolą.
No te piersi kurczacze... wydaje mi się, że nie masz aż czterech. :twisted:
Ale ja nie wiem, czy dzieciom odpowiada smak wina duszonego... One inne marynaty chyba wolą.
No te piersi kurczacze... wydaje mi się, że nie masz aż czterech. :twisted:
Daga
#4
Napisano 14 wrzesień 2005 - 17:53
Dziękuję za informację....też mi się tak wydawało..... Ale swoją drogą dziecku by się smaczniej spało hi hi hi wypróbuję na pewno. Pozdrawiam
CZASEM TRZEBA DAC SIĘ ZGIĄĆ ŻEBY NIE DAĆ SIĘ ZŁAMAĆ. AGA
#5
Napisano 14 wrzesień 2005 - 17:56
Za mało tego wina, żeby się smaczniej spało - pół szklanki na całość, co to jest. Tylko smak i zapach daje, na spółkę z musztardą. Na uśpienie dzieci będziesz musiała wymyślić inną potrawę. :twisted:
Smacznego
Smacznego
Daga
#6
Napisano 15 wrzesień 2005 - 19:08
Z wielka ochotš bym spróbował tego kurczaka w winie i w smietaniu w wykonaniu kurczaka Pewnie ze by ta potrawa byłaby pyszna ze paluszki lizac;)
Eunuch i krytyk z jednej są parafi....obaj wiedzą jak trzeba-żaden nie potrafi. (Boy-Zeleński)
#7 Gość_Tygrysek_*
Napisano 15 wrzesień 2005 - 22:15
No, No fajny przepis, trzeba będzie sprawdzić. Opowiem jak mi smakowało Hihihi
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych