Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Leczo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 03 wrzesień 2005 - 13:48

Teraz jest dobra pora aby zrobić leczo.

* 5 świeżych papryk (najlepsza jest zawsze czerwona i zielona)
* 2 duże cebule
* troche wędzonego boczku
* 3 kiełbasy (slaska, krakowska, parówki)
* przyprawy
* oliwa

Pomidory parzymy ze skórki, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu.
Paprykę oczyścić z z gniazd, pokroić w małe paski i dodać do garnka z pomidorami.
Gdy papryka będzie już miękka, cebule pokroić w plasty lub w ćwiartki, podsmażyć na oliwie na złoty kolor na patelce i dodać do garnka z resztą składników.
Kiełbase i boczek pokroić w platerki, podsmażyć również na patelni z dodatkiem oliwy a następnie dodać do garnka z pomidorami, papryką i cebulą.
Doprawić do smaku a następnie dusić jeszcze około 10 minut.
Życzę smacznego! :-D


UWAGI:

Leczo dużo razy odgrzewane, dużo lepiej smakuje.
Bez problemu można je mrozić w zamrażalniku, w estetycznych plastikowych pudełkach i zjadać po miesiącu ;-) .
W bardzo ciepłe dni, leczo trzymane na wierzchu potrafi skisnąć w ciągu niecałych 24h.
  • 0

#2 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 03 wrzesień 2005 - 15:17

Minutko, właśnie coś podobnego zjadam - tylko bez mięska (wegetariańskie leczo), za to z cykorią. Pyyycha. Ten, kto wymyślił leczo, powinien Nobla dostać - też to pyszne, łatwe do przygotowania danie, a do tego można improwizować i je długo przechowywać. Rewelacja! :D

Smacznego!
  • 0
Daga

#3 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 03 wrzesień 2005 - 17:16

Oho ho - zapomniałam podać najważniejszego składnika :D :D :D

5,6 dużych pomidorów

Tak, to prawda - cykoria albo cukinia może zastapić również kiełbasę. To naprawdę smaczne danie. Można jeść z chlebem lub z ryżem. Pychota.
  • 0

#4 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 03 wrzesień 2005 - 17:19

No właśnie, kurczę, a ja nie umiem udusić cukinii. Nigdy mi nie wychodzi, zawsze jest twarda. :( :evil:
  • 0
Daga

#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3586 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 03 wrzesień 2005 - 17:22

W takim razie, zamiast cukinii, użyj kabaczka - jest równie smaczny.


Pozdrawiam
marder
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#6 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 03 wrzesień 2005 - 17:25

A i kabaczek również przejdzie aromatem leczo.
  • 0

#7 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 03 wrzesień 2005 - 17:26

A jak wygląda kabaczek? I czy ja go kupię w Leader Price? :>

Boluś, ja chcę mieć to zdjęcie z Twojego profilu, i to natentychmiast! :twisted:
  • 0
Daga

#8 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 03 wrzesień 2005 - 18:35

Daga- kabaczek to inaczej mówiąc to dynia zwyczajna. A to jej foto:

Dołączona grafika
  • 0

#9 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 03 wrzesień 2005 - 18:36

O, dzięki, Minutko. Mam nadzieję, że się w sklepie nie pomylę. ;)
  • 0
Daga

#10 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3586 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 04 wrzesień 2005 - 15:35

Jeśli nie znajdziesz w sklepie kabaczków, możesz też użyć patisonów. W gruncie rzeczy to takie samo warzywo, różni się jedynie kształtem od kabaczka. (poniżej foto patisona)

Dołączona grafika
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#11 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 04 wrzesień 2005 - 15:50

Jeśli nie znajdziesz w sklepie kabaczków, możesz też użyć patisonów. W gruncie rzeczy to takie samo warzywo, różni się jedynie kształtem od kabaczka. (poniżej foto patisona)


Uuuu, patisona to w sklepie nie widziałam, nigdy... A jak się z tym trzeba obchodzić? Co cukinie i kabaczki to obieram ze skórki zwyczajnie jak marchewkę czy ogórka, a patisona jak się obiera? Pewnie niewygodnie. :P
  • 0
Daga

#12 Livia

Livia

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 76 postów

Napisano 22 październik 2005 - 17:18

Jednego razu dodałam do leczo... pieczarki :-D
Ile kucharek tyle pomysłów!

A patisonki to lubie takie maluśkie, marynowane ze słoika.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych