Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Cebulaki tanie i szybkie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Pinky

Pinky

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 227 postów

Napisano 31 maj 2004 - 15:46

Poniewaz jako facet lubie szybkie przepisy a jako stary kawaler lubie je tanie polecam wam Cebulaki.

5 dek drozdzy
1/2 kg maki
1 jajko
Cebula, 4 duze glowki
Troche galki muszkatulowej (co ona ma wspolnego z muszkietem ? )
Cieple mleko okolo 2 szklanek
sol i pieprz

Drozdze rozpuscic w niewielkiej ilosci cieplej wody lub mleka + 1 lyzeczka cukru, odstawic do wyrosniecia. (pilnowac przed kotem zeby nie zezarl, moj uwielbial rosnace drozdze)
Wyrosniete drozdze laczyc z maka + 1 jajko + troche startej galki muszkatulowej + sol i tyle cieplego mleka by zagniesc niezbyt twarde ciasto. Postawic do wyrosniecia.
Pokroic cebulke w kostki i zeszklic na maselku lub innym tluszczu ale tak zeby nie zarumienic, dodac sol i pieprz do smaku.
Gdy ciasto wyrosnie nam brac w lapke po kawaleczku i formowac w placki wielkosci spodka. Nakladac farsz i zwijac w ruloniki. Blaszke posmarowac margaryna i posypac bulka tarta. Kazdy rulonik posmarowac z wierzchu rozmiekczona margaryna i ulozyc w blaszce i do piekarnika. Upiec na rumiano w tem 200 - 250 stopni.
Doskonale do barszczyku czystego i grzybowej, lub zjesc bez niczego.
  • 0
Nie nauczono mnie paciorka, nigdy nie byłem u spowiedzi.
Więc od czupryny do rozporka, niejeden diabeł we mnie siedzi.


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych