Czy osoba z problemami konczyn dolnych (kolan) moze zrobic prawojazdy czy moze ubiegac sie o dofinsowanie.
Napisano 18 kwietnia 2018 - 17:15
Napisano 18 kwietnia 2018 - 18:58
Czy osoba z problemami konczyn dolnych (kolan) moze zrobic prawojazdy
Tak.
czy moze ubiegac sie o dofinsowanie.
Dofinansowanie realizowane jest z programu "Aktywny Samorząd" Obszar A Zadanie 2. Musiałabyś popytać w swoim lokalnym MOPSie czy spełniasz warunki na uzyskanie dofinansowania.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Napisano 04 maja 2018 - 08:33
Dla mnie to jest trochę dziwne podejście państwa do tego że osoby o takiej chorobie mogą jeździć autem
Napisano 04 maja 2018 - 12:20
Ale co Ciebie tak dziwi? Przecież auta zawsze jeździły no kołach, a ludzie kierowali nimi tym, co mieli pod ręką lub pod nogą, dla auta nie ma to większego znaczenia.
Użytkownik kuba edytował ten post 09 czerwca 2018 - 10:57
Poprawa literówek
Napisano 04 maja 2018 - 15:38
Dla mnie to jest trochę dziwne podejście państwa do tego że osoby o takiej chorobie mogą jeździć autem
To aż boję się wspominać, że mam kolegę bez rąk, który doskonale prowadzi nogami
... największym wrogiem wolnego człowieka jest system ...
Napisano 04 maja 2018 - 17:38
Napisano 09 czerwca 2018 - 09:47
Jeżeli ktoś sobie radzi i wie, że sobie poradzi to moim zdaniem nie ma podstaw do tego, aby zabraniać robić prawo jazdy
Napisano 09 czerwca 2018 - 10:59
Jeżeli ktoś sobie radzi i wie, że sobie poradzi to moim zdaniem nie ma podstaw do tego, aby zabraniać robić prawo jazdy
To raz, a dwa i tak chęć posiadania prawa jazdy zweryfikuje pozytywnie bądź nie lekarz uprawniony do badania kierowców.
Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się filozofom, a większość z nich jest w Polsce... Piotr Bałtroczyk.
Dlaczego Państwo ma nas w nosie i vice versa?
Napisano 12 września 2018 - 07:54
Witam.Choruje na MPd mam spastykę prawej nogi chodzę samodzielnie stopień niepełnosprawności mam w stopniu umiarkowanym chcąc zrobić prawo jazdy uzyskałem zgodę lekarza w szkole czyli fikcja trochę myślałem ,że na pojeździe z manualną skrzynią biegów dam radę niestety przeliczyłem się bo mam problemy z redukcją a jestem po 5 godzinie jazd usłyszałem ,że lepszym rozwiązaniem byłby dla mnie prawo jazdy na automat gdzie w lubuskim są szkoły z takim kursem może ktoś zdawał i czy bez większych problemów dostane zgodę podzielcie się swoimi doświadczeniami w temacie Nie chcąc się poddać szukam wszelkiej pomocy wskazówek jak to w waszym przypadku było.
Użytkownik __ANIOLEK__ edytował ten post 12 września 2018 - 11:27
literówka.
Napisano 14 września 2018 - 20:00
Witam.Choruje na MPd mam spastykę prawej nogi chodzę samodzielnie stopień niepełnosprawności mam w stopniu umiarkowanym chcąc zrobić prawo jazdy uzyskałem zgodę lekarza w szkole czyli fikcja trochę myślałem ,że na pojeździe z manualną skrzynią biegów dam radę niestety przeliczyłem się bo mam problemy z redukcją a jestem po 5 godzinie jazd usłyszałem ,że lepszym rozwiązaniem byłby dla mnie prawo jazdy na automat gdzie w lubuskim są szkoły z takim kursem może ktoś zdawał i czy bez większych problemów dostane zgodę podzielcie się swoimi doświadczeniami w temacie Nie chcąc się poddać szukam wszelkiej pomocy wskazówek jak to w waszym przypadku było.
http://www.spinka.or...ca-bez-barier-2
Napisano 21 września 2018 - 16:50
i kto jaki kod ograniczenia ma w prawku? Czy ktoś zdawał prawko ze spastyką prawej nogi na zwykłym automacie kod 78?
Użytkownik kuba edytował ten post 21 września 2018 - 18:04
Poprawiono literówki
Napisano 22 września 2018 - 19:29
Automat jak najbardziej, ale skoro piszesz, że masz spastykę prawej nogi to jak będzie wyglądać obsługa prawą nogą pedałów gazu i hamulca ? Nie może być tak, że raz Ci się uda, a innym razem dostaniesz spastyki i nie będziesz w stanie np. zahamować ... i będzie bum. Masz problemy z redukcją biegów, bo ręka nie daje rady, czy właśnie kwestia wysprzęglania, ale przecież sprzęgło obsługuje się lewą nogą. Na ile masz sprawne ręce, bo może w grę wchodzi automat i ręczna obsługa gazu i hamulca, ale to musi być pewna obsługa. A jak reagujesz na sytuacje, gdy ktoś np. zatrąbi ? a takie sytuacje mogą i mają prawo się zdarzać. Nie masz niekontrolowanych odruchów wtedy, typu nagły ruch, skręt kierownicą ? Nie chcę Cię dołować, ale odpowiedz sobie szczerze na te pytania, bo tu chodzi o zdrowie i życie Twoje i innych użytkowników dróg.
Napisano 23 października 2022 - 17:55
Jestem osobom słabosłyszącą i słabowidzącą i mam prawo jazdy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych