W wikipedii można przeczytać:
Napisano 22 maja 2013 - 21:54
W wikipedii można przeczytać:
Napisano 23 maja 2013 - 07:31
Zacznę od informacji, o której być może nie wiedzą korzystający z forum IPONu.
Niektórzy odrzucają marzenia bojąc się, że się one nie zrealizują albo co gorsze że staną się realne
Napisano 23 maja 2013 - 07:57
Moje prywatne spotkania z FAR....Tuż po urazie przyzwyczajona byłam przez blisko dwa lata tylko do rehabilitacji szpitalnej .Przebywając w jednym ze szpitali odwiedził mnie koordynator FARu ( zazwyczaj w większych ośrodkach koordynatorzy pojawiają się w szpitalach w poszukiwaniu osób m.in po URK) ..pierwszy "szok" i jednocześnie pierwsze fachowe uświadomienie Od koordynatora dowiedziałam się m.in o Fundacji , jej celach, założeniach, działaniach.To koordynator uświadomił mnie w kontakcie bezpośrednim o moich prawach, przekazał podstawowe informacje dotyczące zakupu sprzętu pomocniczego, pomógł w wyborze wózka ( jeździłam nieświadoma na zwykłym ortopedycznym )...To on przekonał Mnie,że wózek to tylko "część mojej garderoby" ,że życie tak naprawdę dopiero się zaczęło ,że będzie inne ale wcale nie gorsze niż przed wypadkiem I miał rację.Namówił mnie do uczestnictwa w obozie FARu Iszego stopnia...No cóż wtedy jeszcze z niechęcią zgodziłam się myśląc -"obóz , czego oni mogą mnie nauczyć ??? ".Z wieloma obawami pojechałam na mój pierwszy obóz FAR...Od tej pory zdecydowanie polecam taki obóz - to obowiązkowy dział życia osoby niepełnosprawnej ruchowo!!!! Co dało mi uczestnictwo w obozie FARu ??? Mogłabym wiele opowiadać ale przede wszystkim nauczyłam się żyć na wózku, akceptować siebie,nauczyłam się tego co najważniejsze - samoobsługi i samodzielności żyjąc od nowa .Mimo,że przed wypadkiem byłam osobą anty-sportową przekonałam się ,że do rehabilitacji nie potrzebny jest wcale szpital,że można aktywnie prowadzić życie samemu będąc osobą niepełnosprawną...10 dni obozu dało mi więcej niż dwa lata pobytu na szpitalnych oddziałach rehabilitacyjnych.I jeszcze jedno - obozy FARu prowadzone są przez ON, które mają nie tylko wiedzę teoretyczną ale przede wszystkim , co najważniejsze , umiejętności praktyczne którymi dzielą się z ON.
Po powrocie z pierwszego obozu kontakt z FARem nie musi się kończyć - wszystko zależy od ON: organizowane są również szkolenia, warsztaty,zawody sportowe, obozy dla np.kobiet, spotkania w regionalnych oddziałach FARu .Każdej osobie niepełnosprawnej ruchowo polecam kontakt z FARem - jeśli tylko chcecie być samodzielni , niezależni i szczęśliwi
Użytkownik hanick13 edytował ten post 23 maja 2013 - 08:08
Niektórzy odrzucają marzenia bojąc się, że się one nie zrealizują albo co gorsze że staną się realne
Napisano 13 września 2013 - 08:31
Napisano 05 listopada 2013 - 09:20
Dla wszystkich wahających się czy jechać na obóz FARu i tych, którzy myślą że to "obóz relaksacyjny" wspomnienia jednego z uczestników idealnie oddające atmosferę panującą na obozach FARu
http://www.far.org.p...nty,-czyli.html
Napisano 29 kwietnia 2015 - 22:42
Dla wszystkich wahających się czy jechać na obóz FARu i tych, którzy myślą, że zawsze jest fantastycznie coś na otrzeźwienie - wspomnienia jednego z uczestników idealnie oddające organizację obozów FARu I TO JAK MOŻNA NA NICH LICZYĆ JAK SIĘ COS STANIE....
REHABILITACJA ZAKOŃCZONA ZŁAMANIEM....
materiał o wypadku z TVN:
http://ttv.pl/aktual... ... 65248.html
wkrótce kolejny w Polsat Interwencja.
Pomoc →
Dla badaczy →
Kwestionariusz uraz rdzenia kręgowego praca magisterskaNapisany przez Krzychu777 , 10 kwi 2021 tetraplegia, paraplegia, wózek i 2 więcej |
|
|
||
Pomoc →
Dla badaczy →
Ocena jakości życia osób po uszkodzeniu rdzenia w odcinku piersiowymNapisany przez agnieszka960 , 13 maj 2020 jakość życia, uszkodznie i 3 więcej |
|
|
||
Pomoc →
Dla badaczy →
Poszukuję osób po urazie rdzenia z Poznania i ze SzczecinaNapisany przez pbaclawska , 22 sty 2019 badania, tetraplegia, paraplegia i 2 więcej |
|
|
||
Rehabilitacja →
Para - i tetraplegia →
Usprawnianie rąk u tetraplegikówNapisany przez marder , 06 maj 2014 tetraplegia, Trzebnica |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych