Poproszę o przepis
Porcja dla dwóch osób:
- 2 bakłażany
- 500g mielonego mięsa
- puszka krojonych pomidorów
- jajko
- przyprawy
Bakłażany obieramy, przecinamy wzdłuż na dwie połówki i wybieramy miąższ ze środka. Następnie wydrążone bakłażany posypujemy obficie solą i zostawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok.
Krojone pomidory przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem do smaku.
Mielone mięso mieszamy z przyprawami (sól, pieprz, papryka, czosnek) i jajkiem.
Bakłażany płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
Napełniamy bakłażany mielonym mięsem, układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch nakładamy pomidory. Zapiekamy pod przykryciem do momentu aż mięso nie będzie dobrze wypieczone. W końcowej fazie zapiekania dobrze jest zdjąć pokrywkę, aby potrawa trochę odparowała