Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Herbata - na zdrowie


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 malenstwo

malenstwo

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 232 postów

Napisano 12 grudzień 2003 - 18:51

Jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Wielbicieli herbaty można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej. Ma bardzo wiele właściwości, z których można wymienić przynajmniej trzy:
- niezwykły aromat
- swoisty smak
- zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Ojczyzną herbaty są Chiny. Zielarze stosowali herbatę do leczenia różnego rodzaju schorzeń. W drobnych zielonych listkach znajduje się prawie 130 związków chemicznych. W trakcie obróbki technologicznej (np. suszenia, czy fermentacji) powstają trzy podstawowe gatunki herbaty : czarna, czerwona i zielona Od tego procesu zależą ich właściwości lecznicze i odżywcze.
Za napój o największych walorach zdrowotnych uznaje się herbatę zieloną. Powstaje ona z suszonych i niepoddawanych fermentacji liści, dzięki czemu zachowuje swoje rozległe walory lecznicze. Parzymy ją przez 3-5 minut. Ma delikatny, lekko cierpki smak. Japończycy doliczyli się aż 61 dolegliwości, w których leczeniu może być pomocna. Twierdzą oni, że właśnie w tym napoju tkwi tajemnica długiego życia, bo zawarte w nim składniki skutecznie hamują procesy starzenia.
Naukowcy podkreślają niezwykle silne właściwości przeciwutleniające herbaty. Neutralizuje ona wolne rodniki, które odpowiadają m.in. za choroby układu krążenia i niektóre choroby nowotworowe. Poza tym obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa poziom dobrego (HDL). Usuwa również z organizmu toksyny, pomaga w leczeniu schorzeń wątroby i układu trawiennego. Polecana jest także osobom żyjącym w ciągłym stresie, ponieważ działa odprężająco i uspokajająco na układ nerwowy. Smakosze cenią sobie jej lekko gorzkawy smak i niezwykle delikatny aromat.
Herbata czerwona Pu-Erh poddawana jest krótszemu niż czarna procesowi fermentacji. Ma bardzo specyficzny, mocny smak. Należy spożywać ją bez żadnych dodatków, ponieważ osłabiają jej działanie lecznicze.
Znana jest przede wszystkim jako skuteczna broń przeciw walce z nadwagą (zabójca tłuszczu). Pobudza procesy trawienne, oraz oczyszcza organizm z toksyn. Wspomaga również pracę wątroby, i, co ciekawe łagodzi skutki spożywania alkoholu. Bardzo cenione są jej właściwości antydepresyjne. Nie wszyscy lubią specyficzny smak tego napoju, ale ze względu na jego walory zdrowotne jest godna polecenia. W celach zdrowotnych zaleca się spożywanie 3-5 filiżanek napoju dziennie.
Królująca na naszych stołach czarna herbata, powstaje podczas długiej fermentacji liści. Smakuje wybornie z różnego rodzaju dodatkami: od konfitur poprzez mleko, cytrynę po przyprawy. Również nie jest pozbawiona właściwości leczniczych. Przede wszystkim podnosi sprawność umysłową i łagodzi bóle głowy. Wpływa tez korzystnie na nasza skórę, paznokcie i włosy. Jest pomocna w leczeniu chorób jamy ustnej, często pita poprawia wzrok, a okłady z czarnej herbatki łagodzą zmęczenie oczu. Obniża ciśnienie i sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Podobnie jak dwa pozostałe gatunki, działa kojąco na nasz układ nerwowy, oraz wzmaga odporność organizmu. Parzymy ja w zależności od stopnia rozdrobnienia listków od 2 do 5 minut - krótko parzona odpręża, a dłużej - pobudza.
Jednak aby wydobyć z tych suszonych listków wszystkie cenne właściwości, należy parzyć ją niezwykle starannie. Bardzo istotne znaczenia ma tu też jakość wody. Najlepsza jest źródlana. Woda "kranówka" powinna być oczyszczona z chloru. Najlepiej przepuścić ją przez filtr z aktywnym węglem.

Przepis parzenia:
Imbryk, najpierw ogrzewamy: wlewamy do niego odrobinę wrzątku i po 30 sek. Wylewamy.
Wsypujemy herbatę - po łyżeczce na osobę. Zalewamy wodą w pierwszym stadium wrzenia, kiedy jest ona jeszcze pełna pęcherzyków powietrza: napełniamy czajnik do połowy, przykrywamy go, a na wierzchu kładziemy lnianą serwetkę.
Po 3-5 minutach dolewamy resztę wody. Podajemy w porcelanowych filiżankach.


Herbata rozjaśnia umysł, odpręża ciało, dodaje energii a także wydłuża nasze życie - pijmy ją więc na zdrowie. Smacznego!
  • 0

Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni swego życia! Wracaj do nich ilekroć w twym życiu wszystko zaczyna sie walić.


#2 jwr1952

jwr1952

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 16 postów

Napisano 18 październik 2007 - 19:12

Dużo więcej o herbatach można poczytać na stronie http://herbatyswiata.com/
  • 0

#3 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 18 październik 2007 - 23:24

malenstwo - zapomniałaś o herbacie białej :)

Odmiany białej herbaty należą do najdroższych herbat świata. Uważana jest za napój arystokratyczny, a dzięki jej właściwościom zwie się ją "eliksirem młodości".

Ciekawostki

Biała herbata powstaje z liści i nierozwiniętych pąków zbieranych wczesną wiosną.
Nie zostaje poddana żadnym procesom poza suszeniem (niektóre odmiany poddaje się procesowi fermentacji w 10%).
Cesarz Hui Hon nazwał ją "apoteozą elegancji". Zarezerwowana była dla rodów arystokratycznych.
Historia białej herbaty sięga X wieku naszej ery. Wówczas zbierały ją czternastoletnie dziewice. Nie mogły się odzywać i codziennie zmieniały jedwabne rękawiczki, które chroniły listki i pąki przed uszkodzeniem.
Do jej produkcji zbiera się tylko pączek oraz pierwszy i drugi listek wierzchołkowy. Zbierana jest ręcznie raz do roku.
Krzewy przeznaczone na białą herbatę często dodatkowo chronione są przed słońcem, aby nie wytworzyły się cząsteczki chlorofilu.
Jest to najdroższy rodzaj herbaty, w zależności od odmiany w Polsce kosztuje 30-100zł za 100g.
Liście suszone w warunkach naturalnych mają srebrny odcień i delikatne włoski (silver tips).
Białoszary kolor herbata zawdzięcza nierozwiniętym pąkom.
(...)

źródło artykułu i jego ciąg dalszy: http://ciekawnik.pl/...ask=view&id=247

Ze wszystkich herbat, jednak biała smakuje mi najmniej - albo piłam jakąś niesmaczną odmianę :)
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#4 malenstwo

malenstwo

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 232 postów

Napisano 08 marzec 2008 - 21:46

Masz rację Kiciu, zapomniałam o białej herbacie, chociaż czytałam na jej temat dużo dobrego.
Dziękuję Ci za pomoc :)

Biała herbata ma wiele właściwości, szkoda tylko że nie jest zbyt tania.

Nie miałam okazji jeszcze jej posmakować, ale i tak najlepiej smakuje mi czarna :)



pozdrowionka :)


P.S.

Zaintrygowała mnie ta Pai Mu Tan (Biała Piwonia) - może w naszej herbaciarni mają taką?
  • 0

Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni swego życia! Wracaj do nich ilekroć w twym życiu wszystko zaczyna sie walić.


#5 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 09 marzec 2008 - 00:19

Piłam białą herbatę i powiem szczerze, że nie smakowała mi... nie wiem, może był to taki niesmaczny gatunek, ale szczerze powiem, że zraziłam się do białej herbaty. W każdym razie, zanim zdecydowałabym się na jej kupno, musiałabym najpierw spróbować jak smakuje inny gatunek.

Chyba tak samo jest z pozostałymi herbatami - są gatunki czarnej i zielonej herbaty, które mi bardzo smakują, a są takie, których nie lubię. Natomiast czerwona herbata smakowała mi, jak do tej pory, każda :)
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#6 don't_believe_me

don't_believe_me

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 213 postów

Napisano 25 marzec 2008 - 22:28

Uwielbiam herbatę i chyba staje się ona moim małym nieszkodliwym nałogiem, gdyż nawet w upalne dni nie daję rady przeżyć dnia bez chociaż dwóch szklanek/kubków/filiżanek!

I choć uwielbiam czarną, zieloną i czerwoną (tak, też!), to biała nie smakuje mi... Być może nie była z dobrej firmy, ale również się zraziłam do niej, bo czułam jakbym piła przegotowaną wodę lekko osłodzoną ;/
  • 0

#7 Michał

Michał

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 126 postów

Napisano 21 marzec 2008 - 13:53

Lubię herbatę i wolę ją, jaka by nie była, choć pewnie nie wszystkie wypróbowałem. Natomiast jakoś nie przepadam za kawą, a to dla innych jest alternatywa.
W zeszłym roku byłem, podczas mojej kuracji w sanatorium, w herbaciarni. Ileż tam było gatunków, dodatków itp., a jakie zapachy... :)
  • 0

#8 Leilani

Leilani

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 29 postów

Napisano 20 kwiecień 2008 - 23:25

biała jest bardzo delikatna - polecam
zieloną uwielbiam z mlekiem i cukrem ;)
  • 0
Jak się nazywa to uczucie w głowie, uczucie tęsknego żalu, że rzeczy są takie, jakie najwyraźniej są?
- Chyba smutek, panie.
— Terry Pratchett Mort

#9 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 23 kwiecień 2008 - 08:15

Napisz chociaż jaki gatunek białej herbaty jest taki delikatny w smaku, bo osobiście piłam jakąś obrzydliwą, której mętny i byle jaki kolor był drobiazgiem w porównaniu z jej obrzydliwym, bardzo gorzkim smakiem....
Nie słodzę herbaty - wręcz nienawidzę słodzonej i biała nie smakowała mi bardzo...
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#10 Leilani

Leilani

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 29 postów

Napisano 23 kwiecień 2008 - 10:39

kicia - to była biała z ekstraktem mandarynki chyba Tetley (?) a jaki to był gatunek to naprawde nie wiem :( ale była to najdelikatniejsza herbata jaką piłam

np samą zieloną jak piję to aż mnie skręca, a z mlekiem i cukrem poprostu rewelacja, moze spróbuj slodzic miodem!!! chyba ze w ogóle nie lubisz słodkich herbat :)
  • 0
Jak się nazywa to uczucie w głowie, uczucie tęsknego żalu, że rzeczy są takie, jakie najwyraźniej są?
- Chyba smutek, panie.
— Terry Pratchett Mort


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych